International

Livrările de gaz către China, întrerupte de Gazprom. Care este motivul

Publicat: 20 sept. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Livrările de gaz către China întrerupte de Gazprom. Care este motivul
Compania rusă Gazprom a anunţat că va întrerupe livrările de gaze către China, prin conductă Puterea Siberiei, în perioada 22 - 29 septembrie

Livrările de gaz către China au fost întrerupte de Gazprom marţi, 20 septembrie 2022. Compania rusă de gaze naturale a făcut anunţul.

De asemenea, vă aducem aminte că Federația Rusă poartă discuții despre un nou proiect major de infrastructură pentru a livra gaze către China prin Mongolia, a declarat saptămâna trecută președintele Vladimir Putin, în timp ce Moscova încearcă să înlocuiască Europa cu Beijingul ca principal client de gaze, relatează Reuters.

Livrările de gaz către China, întrerupte de Gazprom temporar

Marţi, 20 septembrie 2022, compania rusă Gazprom a anunţat că va întrerupe livrările de gaze către China, prin conductă Puterea Siberiei, în perioada 22 – 29 septembrie. Motivul pentru care s-a luat această decizie a fost cel al unor lucrări de întreţinere, informează Reuters.

Compania afirmă că în contractul cu corporaţia chineză CNPC, astfel de lucrări de întreţinere sunt prevăzute de două ori pe an, primăvara şi toamna.

În altă ordine de idei, Gazprom PJSC a transmis că își va modifica contractul de furnizare de gaze către China în ruble și yuani, în loc de euro. Totul în condițiile în care Kremlinul își intensifică eforturile de a elimina comerțul cu monedele pe care le consideră “neprietenoase”, pe fondul sancțiunilor americane și europene, transmite Bloomberg.

De asemenea, gigantul de stat al gazelor naturale a semnat în urmă cu doar câteva zile un acord suplimentar la contractul său existent cu China Naţional Petroleum Corp. pe această temă, a precizat Gazprom într-o declarație. Plata se va face 50% în ruble și 50% în yuani, cu efect imediat, potrivit unei persoane familiare cu planurile, care a vorbit sub rezerva anonimatului.

China ar putea primi gaz de la Rusia prin Mongolia

Rusia se afla în aceste momente în tratative pentru a crea un nou gazoduct către China şi a-i livra gaze prin Mongolia. Această mişcare ar urma să fie înlocuită Europa cu Beijingul.

„Suntem în discuții despre posibila implementare a unui proiect major de infrastructură, mă refer la furnizarea de gaze rusești către China prin Mongolia”, a spus Vladimir Puţin într-o întâlnire televizată cu premierul mongol Luvsannamsrai Oyun-Erdene.

De asemenea, cei doi lideri au discutat la Forumul Economic de Est al Rusiei de la Vladivostok, în aceeași zi în care liderul rus a amenințat că va întrerupe aprovizionarea cu energie dacă Occidentul adoptă plafonarea prețului pentru exporturile de petrol și gaze ale Rusiei.

Gazprom are în spate mulţi ani de studiu în ceea ce priveşte o nouă conductă majoră de gaze – Power of Siberia 2 / Puterea Siberiei 2 – să traverseze Mongolia, ducând gazul rusesc în China.

Conducta propusă ar putea transporta nu mai puţin de 50 de miliarde de metri cubi de gaz natural pe an, afirma Gazprom – puțin mai puțin decât conducta Nord Stream 1, care leagă Rusia de Germania pe sub Marea Baltică.

Conducta existentă Power of Siberia, care merge din Rusia până în China, a fost lansată la sfârșitul anului 2019, cu o capacitate anuală de 61 de miliarde de metri cubi pe an. Acesta va deveni o sursă de venit cheie pentru Rusia în următorii ani, deoarece Europa încearcă să renunțe la dependența sa istorică de gazul rusesc.

Adauga un comentariu