Contradicții la Primăria Iași. Reprezentanții unor asociații civile, față în față cu Arhiepiscopia Iașilor, privind un proiect ce include construirea unui așezământ monahal în pădurea Cetățuia
Mai multe asociații civile din Iași se opun proiectului cu privire la construirea unui așezământ monahal în pădurea Cetățuia din Iași, din cauza defrișărilor ce ar trebui realizate. În cursul zilei de ieri, 16 iunie 2023, membrii unor asociații civile și reprezentanții Arhiepiscopiei Iașilor au discutat peste 60 de minute cu privire la modul prin care proiectul ar putea merge pe linie dreaptă.
Oana Rusu, realizatorul proiectului, a transmis detalii cu privire la construirea așezământului monahal
În cadrul dezbaterii publice de ieri, de la Primăria Iași, asociațiile civile (Civica, Mai Bine și Iașibike) au discutat cu reprezentanții Arhiepiscopiei Iașilor, dar și cu câțiva consilieri locali, cu privire la dezavantajele pe care aceștia le-au observat în proiectul de construire a unui așezământ monahal în mijlocul pădurii Cetățuia. Deși anunțul privind organizarea dezbaterii a fost făcut de o săptămână, Oana Rusu, arhitectul proiectului, a încercat să se scuze pentru întârzierea de mai bine de 30 de minute.
„Personal, am primit un telefon acum 20 de minute cu privire la această dezbatere”, a precizat Oana Rusu, arhitectul proiectului Arhiepiscopiei Iașilor.
În ceea ce privește proiectul de construire, Oana Rusu a transmis faptul că acesta va fi amplasat într-o zonă unde copacii sunt rari, iar Arhiepiscopia va trebui să împădurească o suprafață mult mai mare.
„Documentația tratează construirea unui ansamblu monahal în zona pădurii Cetățuia, terenul care aparține beneficiarului (n.r. – Arhiepiscopia Iașilor) este în suprafață de 20 de hectare de pădure din care se propune scoaterea din circuitul silvic o suprafață de 900 și ceva de metri pătrați, aproape un hectar. Pentru această operațiune se va trece prin toată procedura necesară, conform legii de compensare a suprafeței, cu o suprafață echivalentă de 5 hectare (n.r. – Arhiepiscopia Iașilor va împăduri o suprafață de 5 hectare). Din acest hectar se propune un procent de 25 la sută procent de ocupare a terenului, rezervat pentru edificarea clădirilor, respectiv o biserică și chiliile aferente călugărilor respectivi.
Poate v-ați pus întrebarea de ce s-a făcut documentația pe o suprafață atât de mare când suprafața tratată este atât de mică. S-a dorit foarte mult ca suprafața de pădure afectată să fie minimizată și singura parte din această plantație care era mai rară (n.r. – zona unde se va construi așezământul este o porțiune cu copaci mai rari), cu suprafețe libere mai mari era cumva între două parcele cadastrale și beneficiarul a preferat să facă documentația pe o suprafață mult mai mare ca să păstreze acest amplasament mai golaș”, a declarat Oana Rusu, realizatorul proiectului privind construirea așezământului monahal.
Asociațiile civile din Iași se opun cu vehemență proiectului
Asociațiile civile care se opun cu vehemență proiectului au transmis faptul că respectiva construcție ar aduce deservicii pădurii din secolul XV-lea.
„Pădurea Cetățuia nu este o pădure nouă, este menționată cel puțin din secolul al XV-lea, din perioada în care a fost construită Mănăstirea Cetățuia, care este o mănăstire medievală și, practic, tot amplasamentul acestei păduri are un rol de îngrădire, de punere în evidență a acestui monument care este foarte important pentru noi. Avem Mănăstirea Cetățuia, avem Mănăstirea Hlincea, argumentul nostru principal este că în zonă nu este nevoie de o altă clădire bisericească. Mai ales o mănăstire, având în vedere că este vorba de o zonă deja populată. Am citit documentația, nouă nu ni se pare corectă.
O mănăstire poate fi construită și mai departe de oraș, să nu deranjeze viața urbană. Noi susținem și credem în continuare că sunt destule mănăstiri în zonă și, în primul rând, este vorba despre protecția acestei păduri, chiar dacă amplasamentul se spune că la prima vedere este unul mic, zona respectivă este înțesată cu multe cărări și este o zonă în care s-au organizat concursuri foarte importante de ciclism și în continuare sunt folosite aceste cărări pentru alergat, pentru recreere. Este o zonă care, deși este în proprietatea mănăstirii, aceasta ar trebui să vadă beneficiile pe care le aduce pădurea și care sunt mult mai mari decât o clădire. Pădurea are o însemnătate foarte mare pentru oraș și mai ales pentru orașul nostru poluat, iar în zonă nu mai sunt spații verzi. Nu există parcuri.
Fiind o zonă de interes public, proprietățile acestea mănăstirești sunt, practic, proprietățile cetățenilor, a credincioșilor în orașul ăsta. Din punct de vedere legal, legea nu apără foarte bine drepturile cetățenilor. Iașul are o suprafață foarte mică de pădure. Este o situație foarte gravă care ne afectează atât pe noi, cât și pe copiii noștri. Primăria nu ar trebui să își dea avizul acestui proiect”, a spus Ana Condurache, reprezentant al asociației civile și inițiatoarea petiției „Opriți defrișarea Pădurii Cetățuia”.
Arhiepiscopia Iașilor va împăduri 5 hectare de teren pentru a putea construi un centru de consiliere
Potrivit detaliilor oferite de reprezentanții Arhiepiscopiei Iașilor, în ceea ce privește construirea centrului de consiliere și chiliilor în mijlocul pădurii Cetățuia, dacă proiectul va fi realizat, va fi împădurită o suprafață de 5 hectare de pământ.
„Amplasamentul nu este o mânăstire. Este un centru de consiliere. Fiind monahal, bineînțeles că va fi cuplat cu o biserică. Pentru cei 2.500 de metri pătrați care apar aici, beneficiarul trebuie să dea la schimb 5 hectare de pădure, tot în județul Iași, la marginea unei păduri. Pierde 2.500 de metri pătrați și câștigă 5 hectare”, a mai adăugat arhitectul Oana Rusu.
În același timp, reprezentații Arhiepiscopiei au ținut să puncteze faptul că în centrul de consiliere vor avea acces toți tinerii.
„Acesta este punctul dumneavoastră de vedere (n.r. – cu referire la problemele pe care le-au semnalat asociațiile civile). Dumneavoastră vedeți doar partea frumoasă. Dacă acolo se defrișează ilegal, cine răspunde? Proprietarul. Dacă sunt gunoaie acolo, cine răspunde? Proprietarul. Vedeți dumneavoastră, acolo sunt niște construcții cândva existente. Aici, unde construim noi, sunt ruine.
Noi ce facem aici facem tot pentru societate. Este vorba de o activitate monahală urbană care în momentele de față se desfășoară în Piața Unirii. Dacă luăm un metru pătrat de aici, facem pădure de 5 metri pătrați și avem obligația de a o întreține până va ajunge la maturitate pe cheltuiala cui? Unde în Europa proprietarii pun la dispoziție spații de agrement? Acolo sunt numai niște tufișuri. Aici se dorește să se construiască un așezământ monahal urban la care vor avea acces toți tinerii pentru consiliere și alte activități de genul acesta”, au adăugat reprezentanții Arhiepiscopiei Iașilor.
În cele din urmă, după dezbateri de mai bine de o oră și jumătate, asociațiile civile și reprezentanții Arhiepiscopiei nu au ajuns la nicio concluzie. Mai mult decât atât, în perioada următoare vor mai fi organizate întâlniri pentru a se ajunge la un acord privind construirea așezământului. Printre acestea s-ar putea număra și cele cu privire la amenajarea unor zone de recreere, dar și trasee pentru pasionații de ciclism.
Stati liniștiți ca intervine „Mare Alb” și se rezolva problema!100% proiect APROBAT!
se propune scoaterea din circuitul silvic o suprafață de 900 și ceva de metri pătrați, aproape un hectar. 1ha= 10000 m.p.
se propune scoaterea din circuitul silvic o suprafață de 900 și ceva de metri pătrați, aproape un hectar. 1ha =10 000 m.p.
Hai sictir, jegurilor! Auzi la ei, asociații civile :))))
Nu, lgbt-știi curiști nu sunt de acord.
Las’ că răsar mai târziu ceva cartiere făcute de interlopi pentru civilizații corporatiști :)))) , cu case făcute din resturi de materiale de construcție:))))
Daca s-ar face un centru de consiliere pentru pidosnicii LGBT-isti, sunt sigur ca oengeurile ar accepta defrisarea a 10 ha, fara sa clipeasca. Haimanalele analfabete nici nu au citit documentatia si si-au ridicat poalele in cap doar fiindca beneficiarul proiectului este BOR.
Astazi tot LGBT-ul marsalui-va fara frica
Caci toata lumea, pana si Jandarmeria
Nu mai asculta ce spune popa la biserica
Iar ai tarii mari vladici sustin pidosnicia
Deci nu mai există frică de Dumnezeu.
Mai usor la astfel de asociatii cu bicicletele. Sunt doar un paravan ca sa atraga atentia ca pe ei ii „misca” tot ce se realizeaza. Cumparati „fetelor” padure cu banii asociatiei ce vin din afara si „bicicliti-va” acolo cat puteti, dar cat mai in exteriorul tarii.
SUNT PREA MULTE MANASTIRI IN Mun./Jud. IASI .
STOP !
AJUNGE!
IASUL NU E DOAR CU POPI SAU MANASTIRI. AU DEJA MANASTIREA CETATUIA, MAI FACETI O CHILIE ACOLO.
DEALUL CETATUII TREBUIE SA RAMANA PADURE VERDE !!! DA OXIGEN SI RELAXARE LOCUITORILOR DIN ACEST ORAS !
BUCURESTIUL E PLIN DE PADURI, IAR IASUL DE MANASTIRI SI BISERICI, MULTE DIN ELE GOALE CHIAR SI DUMINICA, 2-3 BABE.
IN AFARA DE COPOU, IESENII NU MAI AU ALT PARC MARE PT PLIMBARE.
NU AVEM NEVOIE DE IMPADURIREA MITROPOLIEI IN ALTA PARTE, DEALUL CETATUII E MONUMENT.PUNCTUM
DRAGI CONSILIERI, VA RUGAM SA NU APROBATI DEFRISAREA ! NICIUN COPAC NU TREBUIE TAIAT, MAI ALES PENTRU O CONSTRUI O ALTA MANASTIRE !
Romănia este un stat laic !, nu mai ditrugeți această țară , sunt destule adăposturi de șarlatani ,
bulangii leneși care nu produc nimic pentru societate și se ascund în sutane și după spiritisme , fraereili , dogme și promisiuni la prostalăii care nù sunt capabili să decidă pentru ei înșiși
Asteptam sa apara un Cuza. Va veni, ca prea si-au luat avant. „Toate averile mănăstirești închinate și neînchinate precum și alte legate publice sau daruri făcute de diferiți testatori și donatori din Principatele Unite la Sfântul Mormânt, Muntele Athos, Sinai precum și la mitropolii, episcopii și la metoacele[5] lor de aici din țară și la alte mănăstiri și biserici din orașe sau la așezăminte de binefacere și de utilitate publică, se proclamă domeniuri ale Statului Român, iar veniturile acestor așezăminte vor fi cuprinse în bugetul general al statului”.Deci trebuie sa fie Domeniul statului iar veniturile sa fie cuprinse in bugetul statului.
Bulangii in rochii negre la muncă și la plătit taxe !, nu vă mai satură nimic ? Cu ce contribuiți voi la PIB Romăniei ? Excrocilor !
„Sclavii moderni” să își țină gura în Sfântul Post al PREA Sfinților Petru și Pavel. Să nu mai acceseze Internetul, că e unealta diavolului! Să se târască în continuare la pupat de cadavre! Și să nu se mai ducă la vot să voteze HAUR, că nu-i așa? …toate alegerile sunt măsluite.
Daca avem nevoie de spații verzi, asta nu inseamna ca suntem homosexuali!
Asta e indoctrinarea crestineasca in tara romaneasca!
Să vă faceți așezăminte monahale la marginea judetului, unde să vă nevoiți, că de aia v-ați călugărit! Sau ați și uitat?!
Sau duceti-va in misiune de misionariat in China, Afganistan, Bangladesh! Sunt atatia care nu au auzit de Domnul vostru Iisus Christos! Nu ii lasati in nestiinta, ca nu vor pupa Imparatia Cerului!
Nu fiti egoisti! Domnul va va rasplati! Cu varf si indesat!
Să-și scoată din vita de vie, au hectare întregi…
De 35 de ani , stau in acest cartier ! Salut din toata inima mea acest proiect ! Sustin ! Sa fie ceva , sa numai fie boschetari si drogati !
Cîți amanți ai Alinuțo acolo de te îmbujorezi de atîta fericire ? Ce-ți mai place in genunchi cu capu sub rochia lor
O fi trecut parada piride și pe la pâdurea cetâțuia sâ facâ popas acolo valorile rahatului pe care le susține ong-urile șoroiste ––de ce nu fac curâțenie aceste ong-uri înpreunâ cu lgtbq-iști piride ale ong-urilor câ tare le mai priește mizeria ce este acolo–deasfel ei însuși sînt o mizerie o societâți–
Nu vad necesitatea unui nou asezamant monahal la Cetatuia, dar nici nu inteleg inversunarea cu care se opun unii. Padurea aia e plina de rahati si gunoaie. Nici unul nu zice ca ar trebui curatata.
Cine face murdarie la Cetatuia?!? nu calugarii si cei doi,trei talibani care salasluiesc acolo?!?
Salvati padurea Cetatuia, FARA manastiri in mijlocul orasului, pe unde ma intorc pac apare un ninja in rochie neagra, mirosind a transpiratie si altele !!!
La munca dragi monahi si calugarite,… antreprenorii din Iasi duc lipsa de forta de munca. De ce sa importam forta de munca din Nepal,India…cand in manastiri se gasesc miii de calugari/ calugarite numai buni de munca !!!
NU TAIATI/ DISTRUGETI PADUREA CETATUIA PENTRU A FACE ALTA MANASTIRE (padurea da oxigen, calugarii dau doar gaze ).
Păi toți inadaptații sociali , Leneșii , aventurierii, cei cu probleme psihice , iresponsabilii față de societate , familie , obligații , se ascund in spatele religiei , bisericii, mănăstirilor , Trimiteții la muncă la fabrică ori în construcții și o să vă lămuriți imediat din ce aluat sunt făcuți
Cel mai tare citat, auzit pan’ acum ! Daca calugarii/ popii nu se potolesc si vor sa taie copacii de la Cetatuia …mergem la protest, e clar nu mai exista pace, spatiul verde trebuie sa ramana verde. Stop constructiilor calugaresti, vrem aer curat !!!
O sa-mi printez pe tricou acest mesaj…” Padurea da oxigen, calugarii dau doar gaze ” 🙂
multi homo pe aici
Da cei mai mulți homo sunt la mănăstire