Titlurile zilei

Locuitorii dintr-o comună din Iași au descoperit o metodă miraculoasă pentru bolile de stomac! Ce părere au medicii specialiști: „Eu nu consum, deoarece are mirosul ăla de ou stricat” – FOTO/VIDEO

Publicat: 25 mai 2024
_____ Vizualizări 7 Comentarii
Locuitorii dintr-o comună din Iași au descoperit o metodă miraculoasă pentru bolile de stomac Ce părere au medicii specialiști Eu nu consum deoarece are mirosul ăla de ou stricat - FOTOVIDEO
Locuitorii din comuna Strunga, județul Iași, au descoperit o metodă miraculoasă pentru bolile de stomac

Locuitorii din comuna Strunga, județul Iași, au descoperit o metodă miraculoasă pentru bolile de stomac. Aceștia beau apă sulfuroasă de la izvoarele din Stațiunea Strunga, deși medicii susțin că apa nu ar trebui să fie consumată fără un consult de specialitate

Băile Strunga datează încă din 1812, fiind înființate datorită celor 16 izvoare cu ape minerale şi sulfuroase din zonă și întinzându-se pe 23 de hectare. La sfârșitul anilor 1800, Băile Strunga au fost cumpărate de familia de boieri ieșeni Manolescu. Stațiunea balneară a suferit mari distrugeri în Primul Război Mondial, fiind refăcută în 1930. Și în cel de-Al Doilea Război, Băile Strunga au fost aproape distruse din nou, stațiunea balneară cunoscând o perioadă înfloritoare în comunism. După căderea comunismului, în 1995, Manoil Manolescu, descendent al lui Nicolae Manolescu, a cerut în instanță retrocedarea Băilor Strunga, lucru pe care l-a și obținut. În urmă cu 6 ani, au fost cumpărate de afaceristul Dumitru Constantinescu, proprietarul Spitalului Elytis.

Metodă miraculoasă pentru bolile de stomac! Localnicii au acces la ea gratis

Locuitorii din comuna Strunga, județul Iași, folosesc apa sulfuroasă pentru a trata afecțiunile stomacului. Apa sulfuroasă de la izvoarele din Strunga poate fi utilizată în tratarea afecțiunilor reumatismale, ale tubului digestiv, bolilor hepatice, afecțiunilor ORL și respiratorii.

„Apa pucioasă de la izvorul din Strunga este foarte bună. Pe băiatul meu îl doare stomacul și din când în când ia câte o sticlă de apă, e foarte bună. E adevărată sănătate pentru stomac și pentru burtă. Îmi amintesc că tata aduce sticle întregi. Chiar și moșul meu bea. Îți vine un pic înapoi de la mirosul ăla pe care îl are, dar e foarte bună”, a povestit o localnică din Strunga.

Medicii specialiști susțin că pacienții ar trebui în prealabil să meargă la o consultație la un medic gastroenterolog, iar abia mai apoi să consume apă sulfuroasă. Ba mai mult, aceasta trebuie diluată înainte de a fi consumată.

„Apa cu sulf poate fi consumată, ajută în afecțiunile stomacului, dar trebuie mai întâi diluată, nu poate fi băută așa, direct de la sursă”, a declarat prof. dr. Rodica Chiriac, unul dintre medicii care au oferit consultații în cadrul Băilor Strunga.

Pe medicii de familie din comună nu-i interesează situația pacienților

Reporterii BZI au încercat să ia legătura cu medicii de familie din comună, pentru a afla dacă au știință despre modul în care folosesc localnicii apa. Dr. Irina Elena Herța nu a răspuns la telefon, în timp ce dr. Helga-Alina Tunza s-a arătat total revoltată de întrebarea reporterilor BZI.

„Nu știu de unde aveți numărul meu de telefon. Între noi nu există loc de colaborare”, a precizat dr. Helga-Alina Tunza, medic de familie în localitatea Hăbășești, comuna Strunga.

Dr. Helga-Alina Tunza a decontat, în luna ianuarie 2024, de la Casa de Asigurări de Sănătate suma de 40.705 lei, dar nu o interesează absolut deloc binele pacienților din localitatea în care activează.

„Nu știu dacă localnicii consumă sau nu apa cu sulf, eu, unul, nu consum, deoarece are mirosul ăla de ou stricat. Medicii de familie nu sunt în subordinea primăriei, nu pot să vă spunem de ce nu au dorit să vorbească”, a precizat Ioan Agafiței, viceprimarul comunei Strunga, județul Iași.

Deși medicii și autoritățile din Strunga nu au vrut să comenteze situația, cert este că localnicii au descoperit o metodă miraculoasă pentru bolile de stomac.

Comentarii
  • Codruta, doar tu ai descoperit abia acum chestia cu apele sulfuroase. Locuitorii din Strunga au descoperit asta inca din sec. XIX, de cand dateaza si statiunea. E ca in bancul ala cu ardeleanul, Mihai Viteazul si ungurii 🙂

    Ion vine la Iştvan cu furca !!!
    -Te omor, bă !
    -Stai, măi, Ioane, ce ţi-am făcut???
    -Bă, voi l-aţi omorât pe Mihai Viteazul!
    -Bă, Ioane, asta a fost acum 500 ani .
    -Da, bă, da’ eu azi am aflat !!!!

  • Strunga,o alta mare realizare a natiei de ametiti care s-a trezit,cazuta in cap,direct din ceausism in capitalism!

  • Pai normal că,medicii de familie au mare țâfnă pe săteni…..nu mai vin la ei sa le de-a hapuri pt toate lucrurile mărunte și nu mai primesc foloase de la big farma….vânzându le medicamentele….

  • Se vede cât de informați sunt unii.
    .cele de la Nicolina sunt fix la fel…purcica era o oază de mirosuri pt cei care și permit sa fie sănătoși..

  • In Maramureș se numește borhut și da, este folosita de oamenii de acolo pentru anumite boli și la gătit. Am avut ocazia sa vad și eu cum este. Diferența e că cea din Maramureș nu are miros puternic de sulf, ci doar un ușor iz.

Adauga un comentariu