Prima pagină » Stiri si curiozitati » Locul de unde izvorăște Dunărea este uimitor. Unde este și cum poate fi vizitat

Locul de unde izvorăște Dunărea este uimitor. Unde este și cum poate fi vizitat

01 mai 2024, 10:17,
în Stiri si curiozitati

Nu știi unde să mergi în vacanță și te gândești să vizitezi locul de unde izvorăște Dunărea? Acest articol este potrivit pentru tine. Dunărea este al doilea cel mai lung fluviu din Europa (după Volga care curge în întregime în Rusia).

Unde este locul de unde izvorăște Dunărea

De secole, Dunărea este o importantă cale navigabilă. Cunoscut în antichitate drept graniță de nord a Imperiului Roman, râul străbate zece țări: Germania (7,5 %), Austria (10,3 %), Slovacia (5,8 %), Ungaria (11,7 %), Croația (4,5 %), Serbia (9,4 %), Bulgaria (5,2 %), România (28,9 %), Republica Moldova (1,7 %) și Ucraina (3,8 %). Bazinul său hidrografic se întinde pe alte nouă țări: Italia (0,15 %), Polonia (0,09 %), Elveția (0,32 %), Cehia (2,6 %), Slovenia (2,2 %), Bosnia și Herțegovina (4,8 %), Muntenegru, Macedonia de Nord, Albania (0,03 %) și Kosovo.

Izvorăște din Munții Pădurea Neagră din Germania, de unde provin două râuri, Brigach și Breg, care se întâlnesc la Donaueschingen, punct de unde râul ia denumirea de Dunăre. Lungimea acesteia depinde de punctul de pornire considerat: 2.852 km de la confluența din Donaueschingen, sau 3.019 km de la izvorul Bregului. Curge spre est și trece prin mai multe capitale din centrul, estul și sudul Europei: Viena, Bratislava, Budapesta și Belgrad. Delta Dunării se deschide spre Marea Neagră, este împărțită între România și Ucraina, este protejată de o rezervație a biosferei⁠ și este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Dunărea este unul dintre puținele mari râuri europene (alături de Pad) care curg de la vest la est. Ajunge, după o călătorie de 2.852 km (lungime prescurtată), la Marea Neagră în regiunea Deltei Dunării (4.300 km²), în România și Ucraina. Spre deosebire de alte râuri, kilometrii Dunării se numără de la vărsare până la izvor, kilometrul „zero” oficial fiind la farul Sulina de pe malul Mării Negre. Prin urmare, nu sunt luate în considerare cursul Bregului, cursul inițial al Dunării și cursul principal din delta acesteia. Bazinul hidrografic al Dunării are o suprafață de 802.266 km².

Curiozități despre Dunăre

Dunărea și afluenții ei constituie un sistem ecologic unic, un complex preţios de teritorii naturale. Fluviul servește ca sursă de apă potabilă, în agricultură, industrie, pentru producerea energiei electrice, şi în scopuri recreative. Cel mai mare afluent de stânga al fluviului Dunărea este râul Prut, al cărui curs de mijloc și inferior se găsește pe teritoriul Republicii Moldova.

În drumul său, Dunărea străbate 10 țări și patru capitale: Belgrad, Budapesta, Bratislava și Viena. Dacă majoritatea râurilor curg pe direcția nord-sud, ”Amazonul Europei” curge dinspre vest spre est. Nu este sigur faptul că Dunărea se formează doar din izvorul din Munții Pădurea Neagră, în Germania. Mai există un izvor care pornește tot din Munții Pădurea Neagră, unindu-se cu primul în orașul Donaueschingen, în curtea unui castel. Acest loc este considerat de unii adevăratul izvor al Dunării.

La mică distanță de la izvoare, Dunărea pierde o treime din apă, care se strecoară pe sub pământ și reapare la suprafață 11 kilometri mai jos, alimentând astfel Rinul. Totuși, Dunărea reușește să “supraviețuiască” grație afluenților din munți, care o alimentează și își urmează traseul său firesc. Nisipul și pietrișul din Alpi nu este adus de apele Dunării pe tot parcursul său, de aceea de la an la an, albia fluviului devine tot mai adâncă. Pentru a evita acest fenomen, în Austria, au fost luate măsuri: 100.000 tone de pietriș sunt aruncate în albia Dunării, în fiecare an. Este o muncă de Sisif, dar este singura soluție pentru a stopa Dunărea să se “mănânce de vie”.

Delta Dunării este unică în lume din mai multe puncte de vedere: este singura deltă declarată rezervație a biosferei, aici este cea mai compactă suprafață de stufăriș de pe glob, iar suprafața deltei crește anual cu 40 mp. Dunărea a fost sursă de inspirație pentru poeți, compozitori și pictori. Cea mai cunoscută creație este “Dunărea albastră” (An der schönen blauen Donau), un vals vienez creat de Johann Strauss. Ocupă locul 28 în lume din punct de vedere al debitului.

Acum că știi de unde izvorăște Dunărea, trebuie să știi că aceasta este a treia zonă din lume în ceea ce privește biodiversitatea, cu peste 5.000 de specii de plante și animale. „Șarpele rău”, care poate atinge 1,8 metri lungime este întâlnit în Delta Dunării. Este unul dintre cei mai lungi șerpi din Europa și este o specie protejată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
16 decembrie 2024
16 decembrie 2024