Eveniment-Social

Locul in care apa curge la deal

Publicat: 13 iul. 2011
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Locul in care apa curge la deal
1

@ Este vorba despre o portiune de drum national de pe dealul Bucium @ Unele persoane spun ca masinile urca la deal cu motorul oprit @ Si apa curge la deal in acest loc @ „E un loc blestemat, bantuit de spiritele animalelor de la fosta Gradina Zoologica”, cred batranii care locuiesc in zona @ Pe aceasta portiune de drum au avut loc foarte multe accidente rutiere, unele petrecute in conditii neelucidate

O fi vreo minune sau vreun loc blestemat, „lucrarea diavolului” – cum i-ar spune batranii? Daca-i asa, iti vine sa spui „ptiu, drace!” cand vezi ca apa o ia la deal si curge fara nici un fel de oprelisti. Dincolo de legenda si fabulatiile populare, exista in municipiul Iasi un loc, daca nu straniu, cel putin interesant. „Sunt gauri de aer in pamant si din cauza asta merg masinile singure la deal”, spune un batran din zona. „Este o iluzie optica. Nu are treaba cu solul, cu magnetismul, cu nimic. Cand ploua, apa curge la deal”, spune un altul.
Lucrurile stranii se petrec pe o portiune lunga de vreo 100 de metri, pe drumul national Iasi – Vaslui, adica soseaua Iasi – Bucium. Incepe in zona de panta unde se mai afla inca o parte din viile fostului IAS Bucium si se termina undeva aproape de Gradina Zoologica. Multi au vazut ca masinile par sa urce la deal cu motorul oprit. Cand ploua, suvoaie de apa o iau inspre Motelul Bucium. Pe partea stanga, pe sensul de urcare, un iesean, Vlad Dragan, si-a deschis o pensiune. El spune ca respectiva zona a devenit loc de pelerinaj pentru foarte multi curiosi, care merg sa verifice zvonurile pe care le-au auzit despre cele petrecute. „Cand am cumparat locul acesta, nu stiam nimic despre asta. Am aflat in timp, pentru ca vedeam zilnic masini care tot opreau aici si nu intelegeam de ce. Oamenii veneau si studiau locul. Se uitau la sosea si masurau si lasau masinile sa mearga fara motor”, a spus Vlad Dragan.
Se pare ca faima locului ii sporeste afacerile. „Oricum, pentru mine este un avantaj, pentru ca, atunci cand vin sa vada ce se petrece aici, odata opriti, mai trec pe la terasa si comanda ceva! Am auzit tot felul de povesti legate de locul acesta, dar nu stiu cate sunt adevarate si cate inventate, asa ca nu vreau sa ma pronunt. Eu nu am incercat demonstratia cu masina pana acum, dar promit ca o sa incerc”, a spus Vlad Dragan, patronul pensiunii All Season.

Spiritele animalelor batute bantuie locul?

Chiar daca oamenii de stiinta au o explicatie logica, ce rezulta din unele masuratori legate de orientarea pantei, batranii care locuiesc in apropiere sustin, totusi, ca la mijloc ar fi vorba de un blestem. Pe vremea regimului comunist, Gradina Zoologica a Iasului inca functiona. Batranii spun ca, pe timpuri, animalele de la gradina zoologica erau batute si infometate pana la moarte de ingrijitori, iar „spiritele” lor bantuie acum zona. Mai mult, batranii cred ca din aceasta cauza acolo, pe dealul Bucium, au loc si foarte multe accidente. „Sigur e ceva de la bietele animale chinuite. In urma cu zece ani a fost un accident de TIR in urma caruia au murit doi oameni. TIR-ul, plin cu banane, s-a rasturnat chiar aici, in curba. Se vorbea de mult timp ca locul asta este bantuit, dar dupa accidentul cu TIR-ul, oamenii au inceput sa fie din ce in ce mai convinsi de acest lucru. A fost foarte ciudat accidentul ala. Multi nu cred lucrurile acestea si vin aici sa se convinga”, a spus Constantin Grigore, un batran din zona.

Alte accidente

Un alt tanar sofer, Adi Dumitriu, care a facut anul acesta un accident in zona, nu reuseste sa-si explice cum a pierdut controlul volanului tocmai atunci cand a ajuns in locul respectiv. „In februarie anul acesta am facut accident. Era iarna, dar soseaua era curata. Nu era gheata pe toata soseaua. Cand am ajuns in acest loc insa, am dat de o portiune mica de gheata. Veneam de la Vaslui, in jurul orei 18.00, iar cand am intrat in curba, m-am invartit de trei ori, pana am intrat in teava de gaz. Am avut mare noroc de ea, ca altfel ma duceam in prapastie. La cativa metri era o masina de politie, agentii vazand ce s-a intamplat. Au venit la mine si mi-au spus sa stau linistit, ca nu sunt nici primul, nici ultimul din acea seara. Nu am patit nimic grav, dar eram suparat ca am accidentat masina pe care abia mi-o cumparasem”, a declarat  Adi Dumitriu.

Explicatia stiintifica

Oamenii de stiinta au gasit o explicatie atunci cand au facut masuratori in teren. Masuratorile inginerilor cadastristi au aratat ca, intr-un loc, pe dealul Bucium rampa devine panta. Adica se urca dealul si la un moment dat drumul coboara pe o portiune scurta, cat tine locul in care spun oamenii ca se petrec aceste lucruri stranii. „Verificarea se poate face cu o cumpana sau un vas mare de apa. Desi ai impresia ca e inclinat in orizontala, de fapt e invers. Lucrul acesta poate fi demonstrat daca privesti din alt unghi. Am mai intalnit un asa loc in muntii Retezat, iar apa dintr-un parau curgea la deal. Este doar o iluzie optica”, a declarat prof. univ. Dumitru Luca, decanul Facultatii de Fizica, de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza.

Adauga un comentariu