Local

Locurile de parcare din Iaşi pot fi plătite şi prin SMS. Cât costă noul sistem?

Publicat: 02 apr. 2021
Locuri de parcare Iași
Locuri de parcare Iași

Locurile de parcare din parcările publice din Municipiul Iași sunt în prezent gestionate printr-un sistem inteligent grație căruia șoferii pot ști în timp real unde pot găsi cel mai apropiat loc liber.

Primarul MIhai Chirica a explicat astăzi, într-o conferință de presă, că sistemul constă în 970 de senzori wireless montați în parcările publice și stații de interconectare a echipamentelor (gateway). De asemenea, sistemul include o aplicație de server pentru gestionarea locurilor de parcare, care va integra informații de la toate tipurile de sisteme de detecție a stării locurilor de parcare utilizate și va permite analizarea și gestionarea tuturor datelor în timp real. Aplicația permite aplicarea de tarife orare diferențiate, pe zone, pe zile ale săptămânii, pe intervale orare definite sau măsurate de aplicație de la momentul parcării (de exemplu: 10 lei prima oră, 20 lei a doua oră, 30 lei a treia oră etc.).

Totodată, aplicația afișează harta locurilor de parcare în timp real și este o aplicație Smart City deschisă, care permite integrarea cu alte aplicații și a altor tipuri de senzori / camere de supraveghere / sisteme IoT / parcometre existente.

Sistemul permite conducătorilor auto să vadă unde sunt locurile de parcare disponibile, oferindu-le și o funcție de navigare spre acestea. Astfel, conducătorul auto își va putea optimiza traseul, implicit consumul de combustibil, câștigând timp și protejând mediul.

Plata locurilor de parcare se poate face prin aplicație, prin SMS la numărul 7442 sau prin parcometrele amplasate în zonele senzorilor. Totodată, plata la parcometre este integrată în aplicație pentru o mai bună verificare a achitării taxei de parcare.

Procedura de achiziție a sistemului a avut o prevedere financiară de 840.336,13 lei, fără TVA (1 milion lei, cu TVA) și a fost adjudecată de SC Avitech Co SRL Voluntari – Ilfov, pentru o sumă de 639.672,50 lei, fără TVA, respectiv 761.210,27 lei, inclusiv TVA.

Sistemul include și UPPARK, o aplicație mobilă pentru afișarea locurilor de parcare libere și navigarea către acesta, care poate fi descărcată de către utilizatori din AppStore sau Google Play. Aplicația pentru smartphone oferă posibilitatea de plată electronică imediată și permite crearea de notificări către utilizator (de exemplu, „Mai aveți 30 de minute de parcare. Doriți să prelungiți timpul de parcare?”).

Conferința de presă a fost transmisă live online, iar înregistrarea poate fi văzută pe canalul oficial YouTube: https://youtu.be/I2ia9jlOqTo și pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/PrimariaMunicipiuluiIasi/videos/172454248046968.

Caracteristici tehnice:
• rulează atât pe sisteme de operare iOS cât și Android, inclusiv, pe cel puțin trei generații mai vechi față de variantele sistemelor de operare existente la data semnării contractului;
• poate fi descărcată de către utilizatori din AppStore sau Magazin Play;
• este în limba română și engleză (pentru turiștii care ne vizitează orașul);
• afișează locurile de parcare, împreună cu starea lor, în timp real;
• oferă posibilitatea de plată imediată;
• permite utilizatorului să efectueze plata prin orice mijloc posibil: Google Play, prin aplicație, SMS, cash la parcometru;
• identifică cel mai apropiat loc de parcare față de destinația utilizatorului;
• ghidează utilizatorul către acel loc de parcare liber prin utilizarea unui navigator (propriu aplicației, Waze sau Google Maps);
• în cazul ocupării locului de parcare, utilizatorul va fi automat redirecționat către cel mai apropiat loc liber;
• utilizează hărți de navigație actualizate;

• nu generează costuri suplimentare privind actualizarea și nu conține reclame.
Adauga un comentariu