Actualitate

Lovitură pentru PNL! CCR a decis: Majoritatea PSD va stabili data alegerilor

Publicat: 03 iun. 2020
Judecătorii Curții Constituționale a României

Judecătorii CCR au decis miercuri că data alegerilor locale și parlamentare trebuie stabilită prin lege de către Parlament, nu de către Guvern. Curtea a stabilit că prelungirea mandatelor aleșilor locali nu poate fi adoptată prin ordonanță de către guvern, ci doar prin lege. Astfel, până la finalul sesiunii parlamentare, Camera Deputaților și Senatului trebuie să adopte o lege prin care să se stabilească cu câte luni se prelungesc mandatele primarilor, consilierilor locali și județeni.

CCR a dezbătut cele două sesizări depuse de PNL și Guvern privind legea adoptată de Camera Deputaților referitoare la prelungirea mandatelor aleșilor locali și stabilirea datei alegerilor de către Parlament.

Parlamentarii au adoptat, pe 23 aprilie, un proiect de lege prin care prelungesc mandatele aleșilor locali până la finalul anului, din cauza epidemiei, și acordă Parlamentului dreptul de a stabili data alegerilor, prin lege organică.

Legea a fost atacată la CCR de liberali, nemulțumiți de modificarea făcută în Parlament care ia atributul Guvernului de a stabili data alegerilor locale.

Potrivit actului normativ adoptat de Parlament, mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc cu cel mult şase luni de la data încetării stării de urgenţă. Data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte de către Legislativ, prin lege organică, cu cel puţin 75 de zile înaintea votării.

În ultimii 30 de ani, Guvernul a fost cel care a decis data alegerilor, prin hotărâre.

Liberalii iau în calcul ca alegerile locale să se desfăşoare pe 27 septembrie, iar alegerile parlamentare, la termen, pe 6 decembrie.

Comentarii
 • Autorul articolului da stirea falsa.Citez din articol;”Judecătorii CCR au decis miercuri că data alegerilor locale și parlamentare trebuie stabilită prin lege de către Parlament”,deci nu de PSD.Daca PSD avea majoritatea erau si acum la guvernare.Unii mai slabi la minte si care nu stiu prea multe,citesc numai titlu si chiar cred.

 • Pentru Anonim ;
  Imi pare rau ca ai luat plasa,dar citeste macar primele doua randuri,nu numai titlu cum ai facut tu,iar dupa aceea cereti scuze, ca nu stii sa citesti un text.Asa-i cand esti setat pe sloganuri,nu mai gandesti.Imi pare tare rau ca nu vei fi niciodata in Romania educata a presdintelui Iohanis.
  Mai persevereaza,poate ajungi macar o Turcana.

 • Romania educata e Zdragnea care invita ziaristele la buda sa le arate ca-i tare-n scula,Ciordache care-si permitea de la pupitru parlamentului sa le-o traga la mwie romanilor mai e badalau care se pisa pe diaspora astia romanii care-s mandri ca-s romani pzd=o mizerie am citit azi ca si partiduletu alde a fost inghitit de aceasta hazna

 • Mai Anonimule, esti handicapat la cap rau de tot ! Tot spui ca PSD e mizerie, dar vocabularul tau demonstreza ca tu te zbati in mocirla.

 • Cristi encefalopat pzd-ist prost,tu zaci intr-o mocirla la cap,zombificat de latrina 3 si rtv,iar vocabularul l-am invatat de la de la pzd-ei mandri ca-s romani iar cu pzd-eii trebuie sa vorbesti pe limba lor capisi asistat social

 • Daca de 30 de ani Guvernul a stabilit prin Hotarare data Alegerilor acum de ce nu mai este valabil si trebuie Lege votata in Parlament? Asta inseamna ca, toate alegerile din 1990 pana in prezent au fost Neconstitutionale? Daca da, unde a fost CCR in aceasta perioada de a permis Guvernului Romaniei sa dea Hotarare pentru data alegerilor.

 • A.Zegrean: Codul Administrativ care a fost adoptat anul trecut prin OUG și acolo scrie că mandatul aleșilor locali poate fi prelungit numai prin lege.

Adauga un comentariu