Actualitate

Lucian Bode bate în retragere. A cerut retragerea cărții bazate pe teza sa de doctorat

Publicat: 26 ian. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Lucian Bode bate în retragere. A cerut retragerea cărții bazate pe teza sa de doctorat
Ministrul Lucian Bode a cerut retragerea cărții bazate pe teza sa de doctorat

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a cerut retragerea cărții bazate pe teza sa de doctorat, despre care Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai (UBB) a constat că include plagiat extins și e “profund viciată”, a spus joi, 26 ianuarie, pentru Edupedu.ro, președintele Comisiei de Etică, Dacian Dragoș.

Acesta a precizat că, potrivit înștiințării, editura a spus că se va conforma, iar cartea nu se mai află în circulație sau comercializare.

“Am primit mesaj de la ministrul Lucian Bode, cum că a cerut editurii să retragă cartea, iar editura a spus că așa va face și că nu se mai află în circulație sau comercializare cartea”, a spus Dacian Dragoș.

Ministrul Lucian Bode a cerut retragerea cărții bazate pe teza sa de doctorat

Când s-a pronunțat, pentru a doua oară, în cazul Bode, pe 11 ianuarie, Comisia de Etică a reluat cererea adresată lui Lucian Bode de a “alinia teza la standardele de etică academică”. Totodată, a cerut Editurii CA Publishing să retragă volumul „Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual”, publicată pe baza tezei, cu posibilitate de republicare după corectarea tuturor abaterilor constatate.

În hotărârea din 11 ianuarie, Comisia preciza că, dacă retragerea volumului “Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual” nu este comunicată UBB “într-un termen de 15 zile calculate de la comunicarea prezentei hotărâri, Comisia va sesiza Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării pentru analiza cărții mai sus menționate. Menționăm că, spre deosebire de comisiile de etică, CNECSDTI nu este limitat la sancționarea membrilor comunității academice și de cercetare având și posibilitatea de a decide sancțiuni referitoare la cartea publicată pe baza tezei.”

În condițiile în care, în ultima clipă (astăzi este a 15-a zi de la emiterea hotărârii), a fost comunicată retragerea cărții, CNECSDTI nu va mai fi sesizat, a precizat președintele Comisiei de Etică, Dacian Dragoș, care este și președinte al CNECSDTI.

În momentul în care Comisia de Etică a UBB pronunțase de decizia de plagiat, Lucian Bode calificase acest demers drept unul care “încalcă flagrant decizia Curții Constituționale“.

Adauga un comentariu