Lucrări importante la o clădire din centrul orașului Iași se vor finaliza în 2022, după o investiție de peste 17 milioane de lei. Este vorba despre celebrul Corp E (monument al primei închisori moderne a urbei), al Universității ”Alexandru Ioan Cuza”
La o clădire din centrul orașului Iași, lucrările se vor finaliza în 2022, după o investiție de peste 17 milioane de lei. Este vorba despre Corpul E (monument al primei închisori moderne a citadelei), al Universității ”Alexandru Ioan Cuza” (UAIC). În timpul lucrărilor de decopertare și a săpăturilor au fost identificate construcții legate de acest imobil monument. Proiectul urmărește creșterea calitativă și cantitativă a spațiului didactic al instituției cu 1.806 metri pătrați, respectiv cu 13 săli de curs și seminar, un amfiteatru, cinci spații de birouri pentru cadrele didactice, precum și îmbunătățirea condițiilor de studiu și de cercetare.
”Până la acest moment, constructorul a realizat circa 65 la sută din lucrări. Termenul de execuție ar fi trebuit să fie 22 aprilie 2022. Totuși, acesta este posibil să ceară o prelungire a lucrărilor până pe 22 septembrie, tot anul acesta! Vom acorda prelungirea dacă va fi motivată prin calitatea lucrărilor de reconstrucție!”, a precizat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rector UAIC din Iași.
Clădire istorică din centrul orașului Iași, reabilitată și restaurată în 2022, după o investiție de peste 17 milioane de lei
De precizat că aici au avut loc descoperiri și în timpul lucrărilor de reabilitare a Corpului E al Universității Cuza din Iași, din Fundație. În luna aprilie 2020, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași a demarat lucrări de reabilitare a Corpului E din Fundație. Aici a funcționat prima închisoare modernă a urbei, legată de celebra Casă Canano.
”Lucrările de construcții aferente consolidării, reabilitării, modernizării și echipării clădirii Corpului E al Universității din Fundație-Păcurari implică o clădire istorică. Proiectul urmărește creșterea calitativă și cantitativă a spațiului didactic al instituției”, a mai precizat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Corpul E este clădire de patrimoniu, înscrisă în Lista Monumentelor Istorice
Clădire de patrimoniu, înscrisă în Lista Monumentelor Istorice (LMI), Corpul E al UAIC a fost cea mai veche închisoare modernă din Iași. Era cunoscută și sub numele de Casa Canano și a funcționat aproape un secol, între anii 1830 și 1916. Datele istorice arată că, la acele vremuri, la singura închisoare a orașului ajungeau toți cei care aveau probleme cu legile vremii. Odată sosiți aici, toți deținuții intrau pe mâna călăului Gavril Buzatu, zis și nea Bogdan. Acesta era și el, la rândul lui, un hoț și un criminal care, pentru a scăpa de pedeapsă, îndeplinea toate dispozițiile Curții. Dintre zidurile închisorii, foarte puține persoane mai puteau ieși pentru a vedea soarele.
”Norocoșii” care vedeau lumina zilei erau cei care aveau de îndeplinit datorii silnice și trebuiau să suporte biciul celui cunoscut drept ”omul fără suflet”. Printre oamenii importanți ai vremii care au stat în închisoarea din centrul Iașului poate fi amintit și Neculai Rosetti Roznovanu, care voia tronul Principatelor Române. După ce a complotat împotriva domnitorului Alexandru Ioan Cuza în anul 1866, a fost băgat în celebra pușcărie.
Aici a fost încarcerat și Alecu Beldimari, fondatorul ziarului ”Adevărul”. Aceste lucrări la o clădire din centrul orașului Iași, care vor fi finalizate în 2022, reprezintă o investiție importantă pentru universitate.