Actualitate

Ludovic Orban a găsit vinovații pentru răspândirea COVID-19: „Adolescenţii sunt răspândaci!“

Publicat: 09 nov. 2020
Ludovic Orban ține un discurs
Ludovic Orban, președinte al Camerei Deputaților

Premierul Ludovic Orban a găsit vinovații pentru răspândirea COVID-19. În viziunea primului ministru, principalii „răspândaci“ ai noului coronavirus sunt adolescenții.

Ludovic Orban susține că tinerii nu se infectează la școală ci în locurile în care nu sunt supravegheaţi de părinţi, bunici sau profesori.

„La şcoală nu se infectează, dar se infectează în alte locuri. Când nu sunt sub supravegherea părinţilor, bunicilor sau a profesorilor. Şi, slavă Domnului, sunt destule ocazii în care tinerii sunt liberi, se întâlnesc… Adolescenţii, nu numai la noi, în foarte multe ţări din Europa- astea sunt analize făcute- adolescenţii sunt… cum să zic… sunt ‘răspândaci’ de virus, pentru că ei nu dezvoltă forme grave, marea majoritate sunt asimptomatici, nu prezintă simptome vizibile, cu toate astea ei transmit virusul. Şi nenorocirea este că primii către care transmit virusul sunt părinţii, bunicii, care pot fi afectaţi într-o măsură foarte mare”, a delcarat Ludovic Orban .

Lusovic Orban: „Pe timpul nopţii, foarte mulţi tineri, adolescenţi petrec!“

Premierul a pus măsura interzicerii deplasărilor în intervalul orar 23,00 – 05,00, pe seama aşa-ziselor petreceri din timpul nopţii la care participă foarte mulți adolescenți.

„Aceste restricţii nu le-am introdus numai noi. Noi chiar am aşteptat o perioadă să vedem în alte ţări dacă dau efecte. Şi se pare că dau efecte, pentru că, pe timpul nopţii, foarte mulţi tineri, adolescenţi şi nu numai, petrec. Se făceau (petrecerile de noapte- n.r) în toate locurile posibile. Eu n-am fost convins de la început de utilitatea acestor restricţii. Până într-o seară, când m-am întors pe la 12 noaptea acasă, în Dobroeşti, (…) şi în două locuri am văzut grupuri de adolescenţi care pe stradă stăteau. Nu era nici măcar în parc sau… pur şi simplu stăteau pe stradă împreună, beau o bere… Fără mască, fără nimic. Acolo, cum erau aşa grupaţi, dacă era unul singur dintre ei bolnav, cu siguranţă îi îmbolnăvea pe jumate din ceilalţi. Ei se duceau acasă şi-şi îmbolnăveau părinţii, bunicii. E un factor de risc major”, a precizat Ludovic Orban.

Când se vor redeschide școlile

Premierul a precizat că deschiderea şcolilor depinde de evoluţia pandemiei.

„Totul depinde de evoluţia pandemiei. Noi ne dorim ca toţi elevii să se întoarcă în clasă, noi ne dorim ca învăţământul să se desfăşoare în clasă. Pe de altă parte, nu putem să facem abstracţie de ceea ce se întâmplă în România din punct de vedere pandemic”, a mai spus Ludovic Orban.

„Pieţele nu se închid, se suspendă pe o perioadă de 30 de zile”

Premierul a menționat că măsurile privind suspendarea activității în piețele închise s-au luat pentru protejarea persoanelor vârstnice, vulnerabile în fața infecției cu noul coronavirus. Mai mult, el a punctat și discuțiile privind găsirea unor soluții, de către primari, referitoare la posibilitatea producătorilor de a-și vinde marfa.

„Am discutat personal cu peste o sută de primari de municipii şi de oraşe ca să pună la punct, că la orice situaţie trebuie găsite soluţii. Sunt pieţe închise care nu pot fi deschise, sunt pieţe care au pereţi retractabili, sunt multe pieţe deschise. (…) S-a făcut o întreagă campanie de către PSD că noi nu protejăm producătorii autohtoni. În toate discuţiile cu primarii le-am spus foarte clar că trebuie să se organizeze astfel încât toţi producătorii români care desfac marfa în pieţe să poată să o desfacă în continuare”, a menționat Ludovic Orban.

Comentarii
 • parca ii luat citat din manualul luptei de clasa

  adolescentii sunt responsabili 🙂

  maine cine va fi responsabil? suporterii de fotbal, cinefilii, babele care vin leustean?

  la parlamentare voi veti fi responsabili
  2016bis

  ce lockdown veti lua in loc de voturi….

Adauga un comentariu