National

Ludovic Orban anunță că dacă profesorii refuză să predea online, nu au ce căuta în sistemul de învățământ

Publicat: 02 oct. 2020
Ludovic Orban, cu mască, arată cu mâna
Ludovic Orban anunță că dacă profesorii refuză să predea online, nu au ce căuta în sistemul de învățământ

Vineri, 2 octombrie 2020, Ludovic Orban a anunțat că profesorii care nu vor să predea online, acolo unde evoluția epidemiei de coronavirus impune trecerea în acest sistem de predare, nu au ce căuta în învățământ.

Şeful executivului a abordat spinoasa problemă a cursurilor online în cadrul unei conferinţe de prese la Ministerul Educaţiei.

„Nu pot accepta ideea că există cadre didactice care refuză să își exercite profesia și chiar misiunea. Un profesor care nu face lecții online, acolo unde este necesară organizarea acestor lecții online, dacă din zece ore face doar șase, patru ore nu trebuie plătit. Iar dacă refuză să predea online, din punctul meu de vedere nu mai are ce căuta în sistemul de educație. Pentru că un profesor are obligația să se adapteze la orice situație. Jobul lui e să transmită informațiile, cunoștințele de la materia respectivă și, în mod evident, multe alte valori, principii, să fie un model, dar are obligația să se adapteze la modalitatea de transmitere a acestor cunoștințe. Să fim cinstiți: online-ul este un lucru care există deja în viața noastră. Cei mai mulți avem conturi de Facebook, știm ce înseamnă live-uri. Cum să nu te adaptezi să predai online?”, a spus premierul Ludovic Orban.

Profesorii trebuie plătiți exclusiv pe numărul de ore prestate, inclusiv în cazul școlii online. Orele nesusținute vor fi neplătite, a mai subliniat premierul.

Potrivit ultimelor date transmise joi de Ministerul Educației, situația școlilor la nivel național sunt 4608 unităţi de învăţământ în Scenariul 2 (hibrid – online alternat cu predarea faţă în faţă) şi 344 în scenariul 3 (toate activităţile online).

Ludovic Orban: „Anul şcolar nu este compromis. Copiii sunt în siguranţă la școală”

Premierul României, Ludovic Orban, a făcut declaraţii de ultimă oră privind situaţia actuală a cazurilor de coronavirus în cadrul unităţilor de învăţământ din ţară. Președintele PNL susține că anul școlar nu va fi compromis.

Premierul Ludovic Orban a respins, vineri, 2 octombrie 2020, ipoteza că anul şcolar ar fi compromis. Reacţia sa vine după ce autoritile sanitare au confirmat că în ultima săptămână s-au infectat cu coronavirus aproape 800 de copii, dintre care circa 500 la categoria de vârstă peste 10 ani.

„Din punctul meu de vedere, copiii sunt în siguranţă la şcoală pentru că sunt împreună cu cadrele didactice, educatorii, profesorii care au obligaţia să asigure respectarea regulilor de protejare a sănătăţii. Dacă există îmbolnăviri, probabilitatea ca aceste îmbolnăviri să se producă la şcoală nu este foarte mare”, a declarat premierul.

El a spus că „majoritatea şcolilor funcţionează normal”, doar câteva fiind „în scenariul roşu”.

Îmbolnăvirile Covid-19 nu țin de Ministerul Educației

Premierul Ludovic Orban a spus vineri, înainte de analiza situației școale la Ministerul Educației, că anul școlar actual nu are cum să fie compromis, pentru că abia a început: „Dacă există îmbolnăviri, probabilitatea ca acestea să fie la școală nu este foarte mare”, conform Mediafax.

„Din ceea ce am urmărit, dacă există îmbolnăviri, probabilitatea ca aceste îmbolnăviri să fie la școală nu este foarte mare”, a spus Orban.

Adauga un comentariu