Actualitate

Ludovic Orban anunță când s-ar putea introduce noi restricții în România

Publicat: 21 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Premierul Ludovic Orban anunță când s-ar putea introduce noi restricții în România. Ludovic Orban susține că, în ciuda faptului că în urmă cu o săptămână, numărul de infectări cu coronavirus a atins un nivel record, acesta nu s-a confirmat în evoluția săptămânală. În aceste condiții, premierul consideră că în acest moment nu trebuie aplicate măsuri de restricție.

„Restricțiile sunt stabilite în funcție de nivelul de răspândire. Și pe teatre, cinematografe, HoReCa, inclusiv pentru școli, noi am stabilit care sunt criteriile pe baza cărora se pot lua diferitele decizii legate de aceste activități. Dar, pe analiza noastră, chiar dacă luni a fost un nivel mai ridicat de infectări, acesta nu a fost confirmat în evoluția săptămânală“, a declarat Ludovic Orban.

Ludovic Orban anunță când s-ar putea introduce noi restricții în România

Șeful Executivului este de părere că, pe fondul creșterii numărului de infectări cu COVID-19 de săptămâna trecută, trebuie să fim în continuare atenți și să respectăm măsurile de prevenire a infectării.

„Săptămâna care a trecut am avut o ușoară creștere care să ne îngrijoreze. Sigur, trebuie în continuare să fin vigilenți, să respectăm măsurile de protecție sanitară, astfel încât să evităm răspândirea virusului. În ceea ce privește măsurile interne, rămân cele care sunt în vigoare, prin prelungirea stării de alertă și prin ordinele comune care au fost emise de Ministerele responsabile”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Ce se întâmplă cu persoanele care vin din zonele de risc

Premierul a precizat că se ia în calcul schimbarea măsurilor pentru persoanele care vin din zonele cu risc.

„Săptămâna aceasta vom analiza evoluțiile din fiecare țară și vom decide măsuri. De asemenea, analizăm posibilitatea de a utiliza și noi modalitatea de testare, adică să înlocuim perioada de carantinare de 14 zile în cazul în care se efectuează un test negativ. Suntem în discuții și în cursul acestei săptămâni vom lua o decizie”, a transmis premierul.

Răzvan Cherecheș este mai pesimist: „Vom reveni la carantină!“

Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș a lansat un avertisment în legătura cu posibilitatea revenirii la carantină.

Răzvan Cherecheș consideră că va fi carantină doar în anumite orașe sau chiar județe, unde numărul de cazuri de infectări cu noul coronavirus va înregistra o creștere semnificativă, nu în toată țara.

„Din nefericire, măsura care este la îndemâna noastră este izolarea socială și părerea mea este că se va trece la izolare socială pe regiuni, pe județe, pe orașe, acolo unde rata de pozitivare este mare. Vom ajunge din nou la un lockdown, nu am nici mai mică îndoială aici, pentru că nu se iau măsurile potrivite în continuare, nu se poartă măști în spațiile publice, rata de transmitere crește, scad temperaturile, ceea ce face ca oamenii să petreacă mai mult timp înăuntru și de aceea avem sezonalitatea gripei.

Gripa nu se transmite din cauza faptului că e mai frig, la fel și coronavirusul, ci din cauză că oamenii petrec mai mult timp înăuntru, fără măști”, a declarat expertul, care crede că în momentul în care vor începe ploile și frigul și oamenii vor sta mai mult în spații închise se va înregistra un vârf al „dinților de fierăstrău” ce caracterizează în prezent situația epidemiologică din România.

Adauga un comentariu