Actualitate

Ludovic Orban, despre convoiul cu materiale pentru Republica Moldova – LIVE VIDEO/ UPDATE

Publicat: 06 mai 2020

Un convoi de 20 de camioane cu echipamente sanitare oferite de România Republicii Moldova pentru sprijinirea în lupta împotriva epidemiei de COVID-19 va pleca miercuri dimineaţa din Piaţa Victoriei, în prezenţa premierului Ludovic Orban.

UPDATE: ”Au fost prezentate anumite situații specifice în care, în anumite spații de tip mall, sunt anumite magazine care au intrări exterioare. Și e normal ca aceste magazine, chiar dacă sunt în interiorul mall-urilor, să fie deschise. Cum, de altfel, vor fi deschise în mall-uri farmaciile, magazinele care desfac produsele alimentare, spălătoriile.

Am hotărât că vor fi permise și deplasările în afara localității, dar pentru o categorie de motive pe care noi le considerăm întemeiate, care, în momentul în care noi le vom hotărî, le vom prezenta public.

Președintele României a anunțat că, după Starea de urgență se va institui Starea de alertă. Această stare de alertă ne permite să luăm decizii care apără cetățenii români de riscul de infectare, care au ca scop diminuarea răspândirii virusului. Sunt convins că românii înțeleg necesitatea acestor măsuri care trebuie continuate după data de 15 mai și că le vor respecta!

În analiza de risc epidemiologic, restaurantele în spații închise au cel mai mare risc epidemiologic. Din cauza asta, după 15 martie, nu vor fi deschise. Hotelurile, în condițiile respectării anumitor reguli, vor fi deschise”, a declarat premierul.

„Președintele a anunțat anumite categorii de activități care se liberalizează, printre care pescuitul și vânătoarea. Pot să vă spun că este important pentru vânătoarea de mistreți să se dea drumul. La ora actuală sunt două motive extrem de puternice care determină necesitatea reluării vânătorii. Pe de o parte, răspândirea pestei porcine africane și (…), pe de altă parte, este vorba de protejarea culturilor agricole, pentru că excesul de mistreți generează intrarea frecventă a mistreților pe culturile agricole, care sunt oricum afectate de seceta pedologică care a afectat România”.

UPDATE: „Am avut discuții și legate de deschiderea mall-urilor. Au fost prezentate situații specifice unde sunt magazine care au intrări exterioare, acelea vor fi deschise.  Vor fi deschise în mall-uri farmaciile, magazinele care desfac produse alimentare, spălătoriile. Practic, o parte dintre acestea au fost  deschise și în situație de urgență”, a declarat Ludovic Orban.

UPDATE: „În interiorul localității va exista libertate deplină de circulație. Încă nu am stabilit cadrul de reglementare privind deplasările în afara localității. Ele vor fi permise pentru anumite situații . Președintele a decis că se va institui starea de alertă, așa cum este ea definită legal, ea ne permite să luăm anumite decizii care ajută la stoparea răspândirii virusurilor”, a declarat Orban.

UPDATE: ”Deja, președintele României și-a exprimat clar solicitarea către Guvern să găsim soluții pentru achiziționarea de tablete conectate la internet și care să

Căutăm soluții, împreună cu Ministerul Educației, pentru a găsi soluțiile și pentru a asigura sumele necesare pentru achiziționarea tabletelor.”, a spus Ludovic Orban.

UPDATE: „În fiecare companie, managementul trebuie să asigure eficiența. E la latitudinea fiecărei companii să își dimensioneze structura de personal În discuțiile pe care le am cu conducerea CNAIR sunt preocupat de atingerea obiectivelor în domeniul Transporturilor”, a declarat Orban.

UPDATE: „Am decis, în Guvern, să alocăm din fondul de rezervă 16,5 milioane de lei, pentru a putea oferi acest ajutor important, cu echipamente, materiale și medicamente absolut necesare pentru cetățenii Republicii Moldova în lupta contra epidemiei de COVID-19. Guvernul României donează către cetățenii din Republica Moldova 500.000 de măști FFP2, care sunt necesare pentru spitalele din Republica Moldova, 25.000 de combinezoane, 1.200 de flacone de Plachemir și 1.600 de flacoane de Caletra, care pot să asigure un tratament pentru un număr dublu față de numărul de cetățeni infectați cu coronavirus din Basarabia”, a spus Ludovic Orban.

Un convoi de 20 de camioane cu echipamente sanitare oferite de România Republicii Moldova pentru sprijinirea în lupta împotriva epidemiei de COVID-19 va pleca miercuri din Piaţa Victoriei, în prezenţa premierului Ludovic Orban.

UPDATE: Interpelat să clarifice lucrurile pentru cetățenii care au fost derutați de declarațiile despre data de 15 mai, Orban a spus: „Oamenii nu sunt confuzi, oamenii înțeleg. În interiorul localității nu ieșim cu declarație. În interiorul localității va exista libertate deplină de circulație”.

Întrebat despre necesitatea unei declarații pentru a justifica motivele întemeiate, premierul a spus: „Când vom lua decizia, vom anunța”.

Știre inițială

În aceste momente, premierul oferă declarații de presă.

”Pe 6 mai 1990, în urmă cu 30 de ani, a avut loc trecerea liberă a Prutului, a frontierei dintre România și Uniunea Sovietică, o manifestație cunoscută sub numele Podul de Flori. Este o manifestație extrem de importantă, o manifestație la care au participat peste un milion de români de pe ambele maluri ale Prutului.Cred că este un gest firesc pe care îl facem și sper să nu încerce unii să exploateze politic acest gest. El este făcut pentru frații noștri de peste Prut. El este făcut pentru frații noștri care se confruntă cu mari lipsuri, cu mari probleme.”, a spus Ludovic Orban.

Adauga un comentariu