Actualitate

Ludovic Orban, despre creșterea pensiilor: „Trebuie să poată să fie susținută și în anii următori“

Publicat: 03 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ludovic Orban despre creșterea pensiilor Trebuie să poată să fie susținută și în anii următori
Premierul Ludovic Orban, reacție după ce Avocatul Poporului a atacat Legea carantinării

Premierul Ludovic Orban, a declarat astăzi că majorarea pensiilor se va face pe baza unor analize serioase pentru ca această creștere să poată fi susținută nu numai anul acesta, „ci și peste un an și peste doi ani și peste trei ani”. Orban nu zie, în schimb, nimic despre încălcarea unei legi care prevede majorarea pensiilor, de la 1 august, cu 40%.

„Obiectivul Guvernului pe care îl conduc este să majoreze pensiile, dar această majorare se va face pe baza unor analize extrem de serioase. În primul rând este vorba de raportul privind starea economiei și a bugetului, raportul la șase luni care trebuie prezentat de Ministerul Finanțelor.

Al doilea element de analiză îl reprezintă pe de-o parte prognozele pe care le va face Comisia de prognoza, iar pe de altă parte, prognozele privind evoluția economiei care sunt formulate de instituții internaționale, prognoze legate de evoluția economiei mai ales în statele UE pentru că România este foarte legată de evoluția economiei din statele UE. În funcție de aceste evoluții vom stabili care este procentul cu care se va face majorarea”, a spus Ludovic Orban.

Ludovic Orban, despre creșterea pensiilor: „Creşterea pensiilor trebuie să poată fi susţinută nu numai în anul ăsta“

Premierul a precizat că nu știe care este procentul cu care se vor majora pensiile.

„Nimeni nu poate să vă spună cu ce procent vor crește. Sigur ministrul Finanţelor când a evocat posibilitatea unei majorări cu 10% a făcut-o pe baza unor date intermediare, când vom avea toate aceste informaţii vom lua decizia şi o vom comunica public.

Cert este că ne dorim să creştem pensiile, dar această creştere a pensiilor să poată să fie susţinută nu numai în anul ăsta, ci şi în anul următor şi peste doi ani şi peste trei ani şi peste patru ani. În cursul acestei săptămâni ar trebui să fie finalizată această analiză”, a afirmat Ludovic Orban.

Se vor majora sau nu pensiile sociale

Prim ministrul a menționat că așteaptă în continuare „analizele, aștept studiile de impact, aștept prognozele. În funcție de asta împreună vom lua deciziile, cu Ministerul Finanțelor, cu Ministerul Muncii, cu toți specialiștii de la Casa de Pensii astfel încât să fie o creștere sustenabilă”.

Întrebat dacă Guvernul ia în calcul şi majorarea pensiei minime, Ludovic Orban a spus că vor crește și pensiile sociale cu același procent cu care va crește punctul de pensie.

„Cu siguranţă în măsura în care se majorează punctul de pensie, în funcţie de majorarea punctului de pensie, dorim şi pentru pensiile minime, aşa numitele pensii sociale, să existe acelaşi procent de creştere a pensiei minime egal cu procentul cu care va creşte punctul de pensie”, a menționat Ludovic Orban.

„Ne-am făcut datoria cu vârf și îndesat față de România”

Premierul Ludovic Orban susține că depunerea moțiunii de cenzură este un gest iresponsabil al PSD. Orban arată că Executivul pe care îl conduce și-a făcut datoria cu ”vârf și îndesat față de România”.

”PNL este cel mai serios și cel mai puternic partid de pe eșicherul politic. Este un partid care și-a asumat răspunderea guvernării. Să vi să depui moțiune de cenzură fără niciun motiv palpabil, asta este o nouă mostră de iresponsabilitate din partea PSD. Nu există niciun motiv pentru o astfel de moțiune de cenzură, Guvernul pe care îl conduc și-a făcut datoria față de România cu vârf și îndesat. Am reușit să gestionăm pandemia, am reușit să adoptăm măsuri de relansare economică, eu zic că vom merge cu fruntea sus în fața oamenilor“, a menționat Ludovic Orban.

Adauga un comentariu