Actualitate

Ludovic Orban, despre nunți și botezuri: „Sunt interzise în spațiile de evenimente!“

Publicat: 26 oct. 2020
Ludovic Orban ține un discurs
Ludovic Orban, premierul României

Premierul Ludovic Orban a vorbit despre organizarea nunților și botezurilor, dar și a altor petreceri. Ludovic Orban a precizat că acestea nu vor putea fi organizate în spațiile de evenimente, în schimb vor putea fi făcute în locuințe. Premierul le recomandă românilor, mai ales tinerilor, să se abțină de la a organiza sau a participa astfel de petreceri.

„Am luat decizia de a nu mai permite organizarea de evenimente private. Nunți, botezuri, mese festive, sărbători în spații de evenimente sau în restaurante, pentru că, pe primul loc ca și cauză a infectării, erau aceste evenimente, în anchetele epidemiologice.

Sigur că astfel de petreceri se mai pot organiza dar numai în spații private, sfatul nostru este să se abțină, inclusiv tinerii, adolescenții, de la astfel de petreceri private”, a declarat Ludovic Orban.

Ludovic Orban a vorbit despre condițiile în care puteți să nu purtați mască

Premierul Ludovic Orban a făcut clarificări în legătură cu purtatul măștii de protecție în zonele unde această restricție este impusă. Ludovic Orban a declarat că deși masca a devenit obligatorie în aer liber în tot mai multe orașe și județe, există o serie de motive pentru care oamenii o pot da jos.

„Cei care stau la terase și mănâncă sau fumează își pot da măștile jos. Am înțeles de la cei care aleargă că le este greu, și atunci am decis că nici ei nu trebuie să poarte mască“, a declarat Ludovic Orban.

Se reintroduc declarațiile pe propria răspundere?

Prim ministrul a vorbit și despre posibilitatea aplicării unor noi restricții și despre posibilitatea reintroducerii declarației pe propria răspundere.

„Nu vă grăbiți! Deocamdată, suntem în evaluarea eficienței măsurilor care sunt în vigoare la depășirea diferitelor praguri. Abordarea noastră ține cont de nivelul de răspândire în comunitatea locală, deci sunt măsuri luate la nivel local, cele mai multe dintre ele. Sigur că ele au aplicabilitate generală, dar se aplică local, în funcție de depășirea pragului”, a menționat premierul.

Chiar dacă declarația pe propria răspundere nu a revenit încă la nivel național, în mai multe localități din țară aceasta a fost reintrodusă.

Declarația pe propria răspundere este din nou necesară în localitățile Sic și Săvădisla, din județul Cluj, după ce a fost instaurată carantina totală din cauza numărului ridicat de noi îmbolnăviri. Într-una dintre comune, s-au înregistrat peste 13 cazuri la mia de locuitori. În cealaltă, zeci de persoane care au participat la un botez s-au infectat de la un lăutar, confirmat ulterior cu noul coronavirus.

Astfel, în urma exploziei de cazuri a fost instaurată carantina, iar la intrarea în localități au fost prezente autoritățile care îi verifică pe cei care vor să intre sau să iasă. Dacă nu au o declarație pe propria răspundere, accesul le este interzis.

Raed Arafat, despre petrecerile de Sărbători: „Din păcate, va fi imposibil„

Despre sărbătorile de iarnă, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a spus că acestea vor fi „adaptate virusului”.

„Despre sărbătorile de iarnă… este încă o perioadă care va trebui să fie adaptată acestui virus. Știu că atunci o să avem din nou foarte mulți oameni care o să vrea să sărbătorească sărbătorile de iarnă ca și cum nu ar fi fost virusul și nu este nicio problemă.

Va trebui să ne adaptăm modului în care în acest an vom trece prin perioadele respective în speranța că la anul vom putea să revenim la cât mai aproape de viață normală, cum o știam noi înaintea acestui virus”, a spus Raed Arafat.

Adauga un comentariu