National

Ludovic Orban, despre reintroducerea declarațiilor pe proprie răspundere

Publicat: 25 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ludovic Orban despre reintroducerea declarațiilor pe proprie răspundere
Ludovic Orban, președinte al Camerei Deputaților

Pentru că lupta cu noul cronavirus este departe de a lua sfârșit, peremierul Ludovic Orban a făcut, duminică, noi declarații despre măsurile de prevenire a răspândirii virusului în România. Acesta a vorbit despre posibilitatea aplicării unor noi restricții și despre posibilitatea reintroducerii declarației pe propria răspundere.

Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, că autoritățile au în vedere aplicare de noi restricții pentru a limita răspândirea virusului. Acesta a admis că se ia în calcul posibilitatea restricționării circulației pe timp de noapte, pentru a limita răspândirea coronavirusului.

Ulterior, duminică, 25 octombrie, Ludovic Orban a revenit cu noi declarații. Acesta a fost întrebat de jurnaliști despre reintroducerea declarația pe propria răspundere.

„Nu vă grăbiți! Deocamdată, suntem în evaluarea eficienței măsurilor care sunt în vigoare la depășirea diferitelor praguri.

Abordarea noastră ține cont de nivelul de răspândire în comunitatea locală, deci sunt măsuri luate la nivel local, cele mai multe dintre ele. Sigur că ele au aplicabilitate generală, dar se aplică local, în funcție de depășirea pragului”, a explicat premierul.

Declarațiea pe proprie răspundere reintrodusă în mai multe localități din țară

Chiar dacă declarația pe propria răspundere nu a revenit încă la nivel național, în mai multe localități din țară aceasta a fost reintrodusă.

Declarația pe propria răspundere este din nou necesară în localitățile Sic și Săvădisla, din județul Cluj, după ce a fost instaurată carantina totală din cauza numărului ridicat de noi îmbolnăviri. Într-una dintre comune, s-au înregistrat peste 13 cazuri la mia de locuitori. În cealaltă, zeci de persoane care au participat la un botez s-au infectat de la un lăutar, confirmat ulterior cu noul coronavirus.

Astfel, în urma exploziei de cazuri a fost instaurată carantina, iar la intrarea în localități au fost prezente autoritățile care îi verifică pe cei care vor să intre sau să iasă. Dacă nu au o declarație pe propria răspundere, accesul le este interzis.

Raed Arafat a făcut anunțul! Ce măsură vor lua autoritățile pentru a atrage medicii în spitale

Executivul a luat în considerare adoptarea unei ordonanțe pentru a atrage, în contextul pandemiei de coronavirus, medicii în spitale. Medicii care vor lua în considerare și vor accepta această ofertă a Guvernului vor avea posibilitatea de a ocupa funcții fără examen.

„Exista un numar important de medici din diferite specialitati care si-au dat acum examenul si au finalizat rezidentiatul si atunci propunerea noastra printr-o ordonanta daca sunteti de acord sa o punem azi pentru prima lectura. Noi am propus acum primii 200, specializarile pe care le tintim sunt ATI, urgenta, pneumologie, infectioase, epidemiologie si radiologie. Daca e cerere, venim cu suplimentarea. Ii angajam la Spitalul Gerota al MAI si de acolo ii distribuim. La finalizarea perioadei care poate sa dureze vreo 6 luni vor avea posibilitatea sa ocupe posturile vacante fara concurs, asta prevede OUG. Asa vom atrage medicii care au terminat”, a declarat, in sedinta de Guvern, seful DSU Raed Arafat.

„Sa ii angajam pe toti, ca o forta de interventie”, a spus premierul Ludovic Orban.

Secretarul de stat în Ministerul de Interne și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a adăugat faptul că, prin această metodă ar putea ajunge în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă aproximativ șaptezeci de noi medici. Acesta a precizat faptul că dorește creșterea capacității de ventilație în Unitățile pentru Primiri Urgențe până la preluarea de către secțiile ATI a bolnavilor.

Adauga un comentariu