Actualitate

Ludovic Orban, despre salariile profesorilor: „Dintr-un motiv foarte simplu nu le-am mărit”

Publicat: 14 aug. 2020
Ludovic Orban, despre salariile profesorilor: „Dintr-un motiv foarte simplu nu le-am mărit”
Ludovic Orban, declarații de presă de ultimă oră

Premierul României, Ludovic Orban, a făcut declarații de ultimă oră la inaugurarea tronsonului de conductă Craiova – Segarcea. Prim-ministrul a adus în discuție motivul pentru care nu a mărit salariile cadrelor didactice, precizări privind alegerile locale, dar și deficitul bugetar al țării noastre.

Premierul Ludovic Orban, despre salariile profesorilor

Prim-ministrul României a declarat că salariile profesorilor nu cresc din simplu motiv că se estimează o scădere economică drastică de 3,8%. Ludovic Orban aduce un exemplu din viața de familie, precizând că în momentul în care nu îți permiți să îți plătești cheltuielile elementare, nu dai banii în vânt pe alcool.

„Dintr-un motiv foarte simplu, nu se măresc salariile profesorilor. Uitați-vă la datele prezentate de INS și la prognoza privitoare la creșterea economică, care e o prognoză în care noi estimăm o scădere economică de 3,8%. Când îți scad veniturile, e ca într-o familie. Dacă îți scad veniturile și nu mai ai bani de mâncare, de plata chiriei, nu te duci să-ți bei banii la cârciumă”, a explicat Ludovic Orban.

Interpelat despre declarațiile ministrului Educației legate de mărirea salariilor profesorilor, Orban a spus: „Banii au fost prevăzuți în buget, numai că, între timp, avem o serie de alte categorii de cheltuieli care au fost absolut necesare. Față de domeniul inițial pentru Sănătate, a fost nevoie de o creștere de aproximativ 9 miliarde de lei, pentru a face față provocărilor generate de epidemie”.

Amânarea alegerilor locale 2020

Ludovic Orban a ținut să facă noi precizări în ceea ce privește alegerile locale, vineri, 14 august 2020, în timpul conferinței susținute la evenimentul de inaugurare a tronsonului de conductă Craiova-Segarcea.

Ludovic Orban a menționat că dacă totalitatea persoanelor implicate în campania electorală și dacă ziua votului este organizată „ca la carte”, nu se pune problema de amânarea scrutinului de pe 27 septembrie 2020.

Președintele PNL Orban a ținut să adauge că a fost pregătit un set de măsuri ce urmează să fie adoptat la finalul săptămânii viitoare.

„Cel mai important lucru e ca toți actorii implicați în campania electorală să respecte regulile de protejare a sănătății. Dacă toată lumea poartă mască, dacă se păstrează distanța fizică, dacă oamenii se dezinfectează, activiștii în special și candidații, în interacțiunea cu cetățenii, dacă ziua votului e bine organizată astfel încât să se evite aglomerările… Noi deja am pregătit un set de măsuri pe care îl vom prezenta pentru consultare, pe care urmează să-l adoptăm probabil spre finalul săptămânii vitoare”, a spus Ludovic Orban.

Deficitul bugetar al României va crește simțitor

Criza generată de noul coronavirus va avea efecte vizibile. Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, că deficitul bugetar va ajunge în jurul cifrei de 8,5-8,6. Premierul susține că va fi însă unul din cele mai mici din Uniunea Europeană, chiar dacă el nu pare nesemnificativ.

”Daţi-mi voie să vă recomand să urmăriţi evoluţia deficitelor bugetare în toate ţările europene şi să vedeţi că vom avea un deficit bugetar dintre cele mai mici la nivel european”, a adăugat el.

”Evident că vom creşte deficitul bugetar, probabil va fi în jur de 8,5-8,6. Daţi-mi voie să vă recomand să urmăriţi evoluţia deficitelor bugetare în toate ţările europene şi să vedeţi că vom avea un deficit bugetar dintre cele mai mici la nivel european. Sigur că alte ţări sunt în altă situaţie. Germania, de exemplu, nu a mai înregistrat deficit cred că de 10 ani şi îşi poate permite un deficit mai mare. România, în schimb a avut deficite succesive, a trebuit să se împrumute, cei de dinaintea noastră s-au împrumutat de multe ori mai scump din cauza lipsei de credibilitate şi sustenabilitatea unui deficit bugetar mai mare este extrem de dificilă”, a declarat premierul.

Economia României ar putea scădea cu 3,8%

Economia statului român ar putea scădea cu nu mai puțin de 3,8% în acest an, revizuită de la o scădere de 1,9% în scenariul precedent. Acesta face referire la condiţiile în care starea de alertă s-a prelungit şi în prima jumătate a trimestrului III, ceea ce va conduce numaidecât la o revenire mult mai lentă decât se estimase iniţial.

„Deficitul bugetului general consolidat, în sumă absolută, calculat potrivit metodologiei naţionale (cash) creşte de la 73,4 miliarde lei la 91 miliarde lei acesta reprezentând 8,6% din PIB”, arată nota de fundamentare a proiectului de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020.

Comentarii
  • Ce comparatie, profesorii cu bautura! PNL merita sa castige alegerile, suntem un pppor de prosti
    Pao la elevi nu au marit alocatiile, profesori nu, ca is betivani, dar la pensionari da!
    Muie Ciuma galbena

  • Oameni mai slabi in gandire ca Iohanis si peneleul cacaniu-galbui n-am avut in perioada de dupa revolutie.Daca mai adaugi la prostie si bautura,apoi nu poti sa le mai ceri nimic.Duca-se pe pustia galbena.

  • Domnul Premier tocmai și-a exprimat părerea despre corpul profesoral din România, de la universitate și până la școala primară. Anume că ei sunt precum ”cheltuielile cu alcoolul”. Bravoooo ! Altceva nu-i mai trebuie, o asemenea chestie e atât de oribilă, încât NU se mai poate repara.

  • La Orban totul se rezuma la cheltuielile cu alcoolul si tigarile;alocatiile,salariile profesorilor(o fi inclus si Iohanis?),pensiile,etc.Oare cand ei beau si fumeaza in inncinta guvernului,banii respectivi de unde sunt,din vanzari de masti la suprapret,obtinuti la negru?

  • Ce a ajuns intelectualitatea românească!!! Să fie judecată și apreciată de toți nechemații, de toți politrucii fără educație, care țipă și invocă România educată, sintagmă lansată de un grobian notoriu cocoțat la Cotroceni. Și când te gândești că sunt unii dascăli care votează aceste otrepe! Domnilor profesori, fiți demni și nu contați pe această ceată liberală decadentă.

  • filosofiAșa a fost dintotdeauna, numai că dumneata n-ai băgat de seamă. Începând din anii 1948 – 1950, când s-au umplut universitățile de oameni cu bască și șosete urât mirositoare. Continuând cu isprăvile geniului carpatin și chimistei de talie mondială. Continuând cu ”filosofi adică tâmpiți”, spusă lichelei de Liiceanu, care se gudura după un osicior, în fața stăpânului. Că doar acum n-o fi altfel ! Așa sunt politrucii, au nevoie de intelectuali ca să dea bine la popor, în realitate se pișă pe ei, la propriu.

Adauga un comentariu