Actualitate

Ludovic Orban, despre salariul minim pe 2021: „Va crește în urma unei analize“

Publicat: 24 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ludovic Orban despre salariul minim pe 2021 Va crește în urma unei analize
Ludovic Orban, președinte al Camerei Deputaților

Premierul Ludovic Orban a vorbit cu reprezentanţii Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social despre salariul minim brut pe ţară garantat în plată pentru anul 2021. Ludovic Orban le-a transmis acestora că salariul minim pe 2021 va fi majorat în funcţie de evoluţia economiei, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Guvernului.

Cu alte cuvinte, Ludovic Orban a evitat să recunoască faptul că anul viitor salariul minim nu va fi majorat. Ba mai mult, sunt economiști care susțin că am putea asista la o diminuare acestui venit.

„Suntem adepţii unui mecanism de creştere care să se bazeze pe realităţile economice, respectiv rata inflaţiei, creşterea productivităţii şi alţi factori economici. Obiectivul nostru este să nu fie afectate locurile de muncă, mai ales în această perioadă în care companiile se confruntă cu dificultăţi din cauza crizei sanitare”, a transmis Ludovic Orban.

Ludovic Orban: „Creșterea se va decide în urma unei analize

Premierul a propus constituirea unui grup de lucru format din experţi ai patronatelor, sindicatelor şi Guvernului, care să facă o analiză comparativă privind mecanismele aflate la baza evoluţiei salariului minim în alte state europene.

„În urma acestei analize, se va putea stabili în mod obiectiv o formă de creştere predictibilă a salariului minim pentru următorii patru ani”, a menționat Ludovic Orban.

Partenerii sociali au subliniat şi importanţa îmbunătăţirii dialogului între structurile patronale şi sindicale, precum şi a stabilităţii evoluţiei salariului minim.

La discuţiile în format videoconferinţă a participat şi ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

Se anunță disponibilizări după alegeri

Mai mulți angajați la stat vor rămâne fără locuri de muncă în plină criză sanitară, marcată și de probleme de ordin financiar pentru mulți români. Astfel, sute de români nu vor mai merge la muncă după alegerile parlamentare de la 6 decembrie.

În Prahova, de exemplu, peste 300 de angajați ai Consiliului Județean vor fi concediați. Noii oameni veniți la conducere susțin că aceasta este o metodă de a economisi bani pentru buget, având în vedere că mulți oameni ar fi angajați doar cu numele, fără a face ceva cu adevărat util. Astfel, la Consiliul Județean Prahova, opt pompieri cu salarii cuprinse între 5 şi 6.000 de lei vor rămâne fără loc de muncă și la fel se va întâmpla şi cu paznicii. Mai mult, direcţia de protecţie a plantelor şi drumurilor judeţene va fi desfiinţată.

Sindicatele nu acceptă aceste măsuri extreme

Conform autorităților, erau cheltuite anual 4 milioane de lei pentru a putea acoperi salariile a 55 de oameni care, practic, nu se ocupau cu nimic, nu aveau niciun fel de activitate și nici poftă de muncă.

”Am întrebat cu ce se ocupă, practic răspunsul a fost cu nimic. Actuala structura am găsit-o plafonată, fără chef de muncă, fără o cultură a obiectivelor clară, pe de altă parte, hai să spunem, plină de pile de partid.”, a spus Iulian Dumitrescu, preşedinte CJ Prahova.

Sindicatele nu acceptă aceste măsuri extreme, aplicate tocmai în această perioadă dificilă, şi se pregătesc să îi apere pe cei vizați. Gheorghe Panait, lider Sindicatul Liber şi Independent CJ Prahova, susține că multe familii vor avea de suferit în urma acestor restructurări venite într-o situație nefavorabilă, în care găsirea unui loc de muncă este dificilă.

Adauga un comentariu