Actualitate

Ludovic Orban, după noile restricții anti-COVID: „Obiectivul este să oprim creșterea numărului de cazuri“ – VIDEO

Publicat: 09 nov. 2020
Premierul României, Ludovic Orban
Premierul României, Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a declarat luni, 9 noiembrie, că obiectivul Guvernului este reducerea numărului de cazuri COVID-19 și a făcut un apel la români să nu lase „garda jos”.

„Obiectivul este să oprim creșterea numărului de cazuri. În acest sens, am și dispus aceste măsuri. Sigur, o dată ce oprim creșterea numărului de cazuri, există posibilitatea să intrăm pe un trend descendent în ceea ce privește numărul de infectări. Uitați-vă ce se întâmplă în toate țările europene! Vă aduc aminte că România a avut un set de măsuri anterior care a funcționat pe baza acestui sistem de indici, care a permis stăvilirea creșterii numărului de cazuri. România este pe locul 17 la nivel european ca număr de cazuri în ultimele 14 zile. Pe noi ne interesează să oprim creșterea numărului de cazuri”, a spus Ludovic Orban.

Ludovic Orban: „Diferența între piață și supermarket e mare“

Premierul susține că a discutat cu peste 100 de primari din țară astfel încât toți vânzătorii din piețe să aibă condiții pentru a-și vinde marfa.

„Aș vrea să explic aceste măsuri. Obligația noastră ca și Guvern este să protejăm sănătatea oamenilor. Ne-am confruntat în ultima lună cu o creștere îngrijorătoare a cazurilor de Covid-19, care ne-a determinat să luăm aceste măsuri.

Sunt decizii care vor afecta unele categorii. Le cer scuze românilor…! Sigur că aceste decizii sunt urmate de o acțiune constantă pentru a permite producătorilor români unde să-și desfășoare marfa. Am vorbit cu peste 100 de primari și am solicitat prefecților să amenajeze totul bine. Orice om care a urmărit și am văzut și de la specialiști că în aceste spații închise gradul de conformare era foarte mic. Atât producătorii, cât și clienții sunt persoane mai în vârstă și sunt expuși. Este o măsură temporară și evident urmărește să apere sănătatea oamenilor.

Diferența între piață și supermarket e mare: la supermarket sunt sisteme de ventilație, sunt sisteme prin care se respectă măsurile… Diferența este dată de transmiterea virusului. Cine vrea să cumpere în continuare de la piață poate cumpăra în continuare de la piață”, a spus Ludovic Orban.

„Copiii merg la afterschool fără să se infecteze“

Premierul a spus de ce școlile de stat au fost închise, dar afterschool-urile au rămas deschise.

„Pe primul loc este sănătatea copiilor noștri. Sunt date. Nu arată că prezența la școală crește riscul de infectare, ci e vorbă de celalte împrejurări în care copiii nu sunt la școală sau sub supravegherea părinților. E vorba și de modul în care se face transportul elevilor. Consiliile județene nu au cerut respectarea normelor. Noi am considerat că o perioadă de timp e bine să se suspende cursurile, să se predea online. În cazul after school-urilor, la școală trebuie să te duci, acolo nu te obligă nimeni. În afterschool-uri nu a existat un număr semnficativ de infectări”, a declarat Orban.

„Există risc mare de suprasaturare a sistemului medical“

Ludovic Orban susține că în acest moment, România este într-un punct critic, iar riscul cel mai mare este ca sistemul medical să fie depășit de numărul infectărilor.

„Suntem într-un punct critic. Oamenii trebuie să înțeleagă, am ajuns la 10.000 de cazuri zilnice. La multă lume există riscul de dezvoltare a unor forme severe, iar noi avem un obiectiv fundamental: protejarea vieții oamenilor. Există un risc mare de suprasaturare a sistemului medical. Noi am luat măsuri pemanent pentru creșterea paturilor în spitale și luăm, dar se va ajunge la o limită de persoanal, limită de medici, de asistente, de infirmieri, o limită de rezistență umană. În acest context am luat aceste măsuri absolut necesare, le-am luat ținând cont de evaluările specialiștilor”, a declarat Ludovic Orban.

 

Adauga un comentariu