Luni, 27 iulie 2020, premierul Ludovic Orban şi miniştrii Finanţelor Publice şi Transporturilor se întâlnesc pentru a căuta soluţii imediate pentru problemele finaciar care au fost întâmpinate de companiile de transport aerian din România.
Premierul şi miniştrii se întâlnesc cu reprezentanţii companiilor aeriene
Având în vedere problemele financiare cu care se confrunta companiile aeriene din România, premierul Ludovic Orban, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, şi ministrul Transporturilor, Lucian Bode, se întâlnesc astăzi, 27 iulie 2020, cu reprezentanţii companiilor Tarom şi Blue Air.
Întâlnirea cu membrii conducerii Blue Air a fost anunţată încă de săptămâna trecută de ministrul Transporturilor Lucian Bode, care a susţinut că statul român ar trebui să acorde fonduri pentru „salvarea” Blue Air, dar şi să devină acţionar la această companie. Blue Air a declanşat recent procedura de concordat preventiv, un mecanism de evitare a insolvenţei, care permite unei companii să propună creditorilor, care deţin peste 75% din creanţe, un plan de redresare şi plată a datoriilor. Vor fi reeşalonate datorii de 100 milioane euro în următoarele 18 luni.
„În această perioadă, industria de transport aerian se confruntă cu mari greutăţi. Cum a făcut Germania cu Lufthansa, a alocat fonduri importante şi a intrat acţionar acolo, la fel va trebui să facem şi noi – este opinia mea, încă nu am luat o decizie – cu Blue Air”, a argumentat Bode.
Scăderi de personal la compania Tarom
Ministrul Transporturilor preciza recent că estimează scăderi de personal la compania Tarom care vor ajunge până la 700 de persoane. În aprilie, peste 1.100 de angajaţi ai Tarom au intrat în şomaj tehnic. Compania a fost înfiinţată în 1954.
Guvernul a aprobat încă din luna aprilie, printr-un memorandum, acordarea a câte unui ajutor pentru companiile aeriene Tarom şi Blue Air, pentru compensarea efectelor pandemiei.
Blue Air a fost înfiinţată în anul 2004 şi s-a dezvoltat de-a lungul anilor devenind un operator aerian paneuropean, cu baze operaţionale în România, Cipru, Italia şi Marea Britanie. Afacerea a fost lansată de către Nelu Iordache, condamnat însă în luna decembrie a anului 2017 la şase ani şi trei luni de închisoare în dosarul privind deturnarea fondurilor pentru primul tronson al autostrăzii Nădlac – Arad. Blue Air operează în actuala formulă din anul 2013, când Airline Management Solutions SRL a preluat, în urma unei licitaţii, afacerea Blue Air, aflată în insolvenţă, potrivit reprezentanților.
Aeroportul Bacău se închide
Aeroportul Bacău se închide. În perioada 15 august – 30 septembrie 2020, Aeroportul Bacău va fi închis, din cauza modernizării pistei. Compania Blue Air a anunţat prin intermediul unui comunicat că în urma deciziei conducerii Aeroportului Internaţional Bacău, de a efectua lucrări de modernizare în intervalul 15 august – 30 septembrie 2020 care vor duce la închiderea temporară a unităţii, îşi va muta zborurile planificate pe aeroporturile din regiune.
Aeroportul Internaţional „George Enescu” Bacău” implementează un proiect complex de modernizare a pistei de decolare/aterizare, a suprafeţelor de mişcare aferente şi a sistemului de balizaj, la cele mai exigente standarde aeroportuare internaţionale.
În conformitate cu Graficul de execuţie a lucrărilor, prezentat şi asumat de Antreprenor, între 15.08.2020 şi 30.09.2020, pista de decolare/aterizare va fi închisă complet traficului aerian, urmând ca activitatea operaţională să se reia din data de 01.10.2020.
Astfel, zborurile planificate din perioada 15 august – 30 septembrie 2020, care ar fi trebuit să decoleze sau să aterizeze pe Aeroportul Bacău, vor fi transferate pe Aeroportul Internaţional Suceava, pasagerii beneficiind de transfer gratuit cu autocarul.
Orarul de zbor şi indicativul zborului rămân neschimbate pentru pentru cele mai multe dintre zborurile afectate şi mutate pe Aeroportul din Suceava. Mai multe detalii AICI!