National

Ludovic Orban, lecții pentru Klaus Iohannis: „Dacă cel pe care îl susține pierde, gândiți-vă ce se întâmplă în conștiința civică”

Publicat: 23 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ludovic Orban lecții pentru Klaus Iohannis Dacă cel pe care îl susține pierde gândiți-vă ce se întâmplă în conștiința civică
Ludovic Orban

Ludovic Orban consideră că Florin Cîțu a fost salvat, până acum, de la demiterea din funcția de premier pentru că moțiunea depusă de echipa AUR-USR-PLUS nu a mai ajuns la vot, așa cum era legal. Orban a recunoscut că legile și Constituția au fost încălcate pentru tergiversarea votului în cazul moțiunii.

Președintele PNL a vorbit, joi seara, cu numai două zile înainte de Congresul PNL, despre prezența lui Klaus Iohannis la eveniment.

”Nu pot să cred că președintele României va veni la Congresul PNL și să spună cu cine ține. El a spus, de mai multe ori, că nu se implică. Președintele nu poate să intervină în această competiție internă, din punct de vedere moral și constituțional. Dacă susține un candidat și acel candidat câștigă, toată lumea va spune că a câștigat pentru că l-a sprijinit președintele. Dacă cel pe care îl susține pierde, gândiți-vă ce se întâmplă în conștiința civică!

Dacă moțiunea ar fi ajuns la vot, ar fi căzut Guvernul. Importante sunt Constituția și legile țării.”, a spus Ludovic Orban.

Ludovic Orban a recunoscut, în premieră, că deși este președintele PNL, el nu mai conduce partidul, după ce Florin Cîțu și-a anunțat candidatura la șefia formațiunii. Premierul și grupul care îl susține au decis, de multe ori, fără acordul lui Orban, convocarea unor ședințe ale diferitelor foruri de conducere ale PNL.

”A rupt orice comunicare cu mine. A creat un grup prin care a confiscat decizia partidului, să nu mai comunice, să nu mai ia decizii cu președintele PNL.”, a spus Ludovic Orban.

Ludovic Orban, despre prezența lui Klaus Iohannis la Congresul PNL: „Nu poate să îşi permită să fie partizan”

Ludovic Orban consideră că prin declarațiile în care și-a exprimat susținerea față de Florin Cîțu, președintele Klaus Iohannis a dat dovadă de partizanat.

„Preşedintele României nu poate să îşi permită să fie partizan într-o competiţie care are loc în interiorul unui partid politic, indiferent care este partidul politic respectiv. Nu am văzut nicio declarație publică a președintelui”, a declarat liderul PNL.

Întrebat miercuri seară despre declarațiile președintelui Klaus Iohannis de susținere a lui Florin Cîțu la alegerile din PNL, Ludovic Orban a spus că gestul președintelui nu este constituțional și nici moral:

„Preşedintele României nu poate constituţional şi sunt convins că nici moral să manifeste parti-pris pentru un candidat sau altul. (…) Asta chiar excede Constituţia şi mai ales poate să creeze o problemă în Partidul Național Liberal.

Pentru că dacă este ales un candidat care este sprijinit de preşedinte, toată lumea o să zică că preşedintele României a impus preşedintele, dacă nu este ales candidatul sprijinit de preşedintele României se poate crea percepţia că între PNL şi preşedintele României a apărut o fractură”, a spus Ludovic Orban la Digi 24, potrivit Mediafax.

Aflat la New York la Adunarea Generală a ONU, Klaus Iohannis a anunțat că va participa la Congresul PNL.

Președintele a transmis un mesaj de susținere pentru Florin Cîțu:

„Îl încurajez pe Florin să continue și să nu se teamă și pe liberali să rămână la guvernare. (…) Florin Cîțu nu are motive să demisioneze sau să fie demis”

Adauga un comentariu