O lovitură năprasnică pentru Ludovic Orban în particular și pentru PNL în general. Două decizii extrem de importante ale Biroului Politic Național, date în cursul anului trecut, au fost invalidate de către instanța de judecată. Ca fiind ilegale. Acest eveniment, pe care l-am semnalat în premieră ieri și care tot ieri a fost dezvoltat de arheologul presei române, Bogdan Tiberiu Iacob, poate răsturna în mod dramatic desfășurarea alegerilor preconizate de PNL în București. Strict juridic vorbind, conducerile actuale sunt invalidate. Ca atare, sunt contestabile și toate candidaturile propuse de PNL București la alegerile locale. Pentru că cei care semnează listele de candidați s-au delegitimizat și pot fi invalidați.
Este o istorie mai veche. În esență, Ludovic Orban este cel care a condus oficial sau din umbră ani la rând organizațiile PNL din București. Cristian Bușoi fiind doar un personaj pus în vitrină. Iar lucrurile au mers din rău în mai rău. Un eveniment cheie, care ar fi putut schimba situația, s-a consumat la începutul anului trecut. După victoria PNL la europarlamentare, victorie în care Rareș Bogdan și-a asumat rolul de locomotivă, acesta a fost propus printr-un memoriu semnat de către 500 de activiști PNL pentru funcția de președinte pe București, în speranța că va putea revigora cea mai importantă organizație din țară. Această solicitare însă nu s-a potrivit cu calculele lui Ludovic Orban. Dimpotrivă. Ludovic Orban încerca pe toate căile să scape de Rareș Bogdan, întrucât trăia cu sentimentul că acesta îi suflă în ceafă, pregătindu-se să preia cât mai curând posibil șefia partidului. În consecință, a folosit din nou un om de paie, instalând-o în această importantă poziție pe Violeta Alexandru.
Pentru a face această mișcare, Ludovic Orban le-a solicitat tuturor președinților de organizații din București să demisioneze. Aceștia s-au conformat, în frunte cu Cristian Bușoi. Cum bine remarcă Bogdan Tiberiu Iacob, în conformitate cu statutul PNL, ar fi trebuit să fie numiți ca interimari adjuncții celor demisionați. Dar Ludovic Orban a încălcat statutul. A numit pur și simplu noi echipe de conducere în toate sectoarele. Aceste operații s-au desfășurat în urma a două decizii ale Biroului Politic Național, semnate de Ludovic Orban. Cele două decizii au fos declarate ilegale și, ca atare, anulate de către instanță. E adevărat, ar putea urma un recurs. Dar până atunci, printr-o ordonanță prezidențială, liberalii care au contestat în Justiție cu succes deciziile BPN ar putea să ceară invalidarea întregii conduceri PNL București, începând cu Violeta Alexandru și terminând cu președinții pe sectoare instalați de Ludovic Orban și cu toate birourile de conducere. Și se poate ajunge astfel la o situație catastrofală pentru PNL. Care pur și simplu nu va mai dispune de legitimitatea de a-și înscrie candidații pe listele electorale și de a-și desemna reprezentanții în secțiile de votare.
Între timp, după cum s-a văzut, PNL a fost incapabil să propună un candidat propriu pentru poziția de primar general al Capitalei și se află efectiv cu mâinile legate la spate în negocierile cu USR-PLUS pentru primăriile de sector și consiliile locale. Și, așa cum am semnalat și în demersuri editoriale anteioare, PNL și-a pierdut practic cei mai mulți dintre activiștii cu experiență din Capitală. După câteva execuții sumare, operate de Ludovic Orban pe mâna Violetei Alexandru împotriva unora dintre semnatarii memoriului de susținere al lui Rareș Bogdan și după punerea la zid a doi dintre cei mai experimentați liberali, Hazem Kansou și Bogdan Jelea, nu mai puțin de 500 de activiști au plecat cu arme și bagaje din partidul aflat la putere în partidul aflat în opoziție. O situație mai rar întâlnită. De la PNL la „ciuma roșie”.
Toată această situație dramatică pentru Ludovic Orban, dar spectaculoasă în sine sub aspect politic și juridic, îi servește de minune Gabrielei Firea. Pe de altă parte, delegitimizează retorica lui Ludovic Orban despre importanța respectării statului de drept.