Prima pagină » Actualitate » Luptă pentru separarea Sofiei de Bucureşti la votul pentru Schengen. Ce spun europarlamentarii bulgari

Luptă pentru separarea Sofiei de Bucureşti la votul pentru Schengen. Ce spun europarlamentarii bulgari

18 nov. 2022, 11:10,
în Actualitate

Există riscul ca Bulgaria să rămână singură în afara Schengen, în ciuda raportului tehnic pozitiv al Comisiei Europene, Jurnaliştii bulgari spun că ar exista o ameninţare că doar Croaţia să fie acceptată în spaţiul Schengen, ceea ce ar fi „o umilire politică extrem de gravă” pentru Bulgaria.

În ceea ce priveşte aceptarea în zona Schengen, Bulgaria este pesimistă, în ciuda sprijinului pe care atât Bulgaria, cât şi România l-au primit din partea Comisiei Europene pentru intrarea lor în Schengen. În comunicarea pe 16 noiembrie 2022, Comisia Europeană a cerut statelor membre să evalueze pozitiv progresul celor două ţări şi Croaţia în ceea ce priveşte criteriilr de aderare.

Olanda cere separarea Bulgariei de România, la votul pentru aderarea la spațiul Schengen

Europarlamentarul Rareş Bogdan a precizat că România şi Bulgaria ar putea fi acceptate în spaţiul Schengen, însă ar putea fi introdus un mecanism asemănător MCV.

„Mulți dintre cei cu care am stat de vorbă (…) spun așa: nu avem nimic cu România, avem o problemă cu granița de sud a Bulgariei, granița cu Turcia, considerăm că nu este suficient de bine consolidată și avem o problemă cu crima organizată”, a declarat europarlamentarul Rareş Bogdan.

Probabil, Olanda ar putea solicita separarea Bulgariei de România la votul decisiv. Din cauza problemelor politice interne din Olanda, Bulgaria se teme că ar putea fi sacrificată, ceea ce ar fi o înfrângere pentru Sofia, în condiţiile în care s-ar contura un sprijin tot mai clar pentru România.

Dar și acum este clar că Croația are sprijinul tuturor țărilor care vor vota, dar deja se strecoară și ideea că Haga va sprijini România, dar nu și Bulgaria. În ceea ce privește Suedia, votul ei nu a fost încă decis în mod decisiv – pro sau împotriva Bulgariei.

Dar chiar dacă va susține Bulgaria, votul Olandei este suficient pentru a ține țara departe de Consiliu. Un purtător de cuvânt al guvernului de la Haga a comentat că poziția cu privire la extinderea Schengen este clară și nu s-a schimbat de la votul din parlamentul olandez:

„Când cerințele sunt îndeplinite, aderarea este posibilă. Pentru a putea evalua acest lucru, avem nevoie de informații actualizate de la Comisia Europeană cu privire la toate domeniile care sunt relevante pentru deciziile politice de aderare la Schengen. Acest lucru se aplică atât în ceea ce privește aplicarea acquis-ului Schengen, precum și privind statul de drept”.

Europarlamentarii bulgari i-au cerut Olandei să nu blocheze aderarea României şi Bulgariei la Schengen

Anterior, europarlamentarii bulgari i-au cerut Olandei să nu blocheze aderarea României şi Bulgariei la Schengen. Solicitarea acestora a fost transmisă într-o scrisoare oficială către premierul şi Parlamentul olandez. Anterior, Consiliul Uniunii Europene a adoptat calendarul pentru decizia de aderare a României și Bulgariei la Schengen.

Europarlamentarii bulgari au semnat un document prin care se solicita ca Ţările de Jos să ţină cont de evaluarea Comisiei Europene şi de rezoluţiile Parlamentului European, în contextul aderării României şi Bulgariei să adere la Spaţiul Schengen până la sfârşitul anului.

„Deciziile privind extinderea Schengen nu trebuie plasate în strânsă dependenţă de agenda naţională a unui stat membru. Este oportun să fie abordate obiectiv din punctul de vedere al acquis-ului Schengen şi al perspectivelor UE ca spaţiu de solidaritate şi liberă circulaţie”, se subliniază în scrisoarea, semnată de europarlamentarii bulgari.

În acest sens, și  grupul parlamentar de prietenie cu Olanda a transmis într-o scrisoare deschisă că România este „pe deplin pregătită” pentru aderarea la Schengen, de aceea o nouă amânare ar fi „nejustificata” şi ar produce „pierderi de timp şi resurse”.

Votul decisiv pentru Schengen se va face pe 9 decembrie în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`