Razboi în Ucraina

Măcelul din gara de la Kramatorsk. Ruşii ar fi folosit muniție interzisă de legea internațională

Publicat: 13 apr. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Măcelul din gara de la Kramatorsk. Ruşii ar fi folosit muniție interzisă de legea internațională
În măcelul din gara de la Kramatorsk, în care au murit 57 de persoane și alte 109 au fost rănite

În măcelul din gara de la Kramatorsk, în urma căruia și-au pierdut viața peste 50 de persoane care încercau să fugă din calea conflictului, au fost folosite bombe cu dispersie care sunt interzise prin Convenția privind Munițiile cu Dispersie.

Menţionăm că bombele cu dispersie eliberează mai multe bombe mai mici care se răspândesc și explodează, acoperind o zonă mult mai extinsă decât cea afectată de o bombă convențională.

măcelul din gara de la Kramatorsk, colaj atac asupra garii din Kramatorsk
În momentul în care două rachete Tochka-U au explodat deasupra mulțimii de oameni care așteptau să vină trenurile cu care să fie evacuați, nici un soldat nu era prezent în zona gării

Muniţie interzisă folosită în măcelul din gara de la Kramatorsk

Măcelul din gara de la Kramatorsk, în care au murit 57 de persoane și alte 109 au fost rănite, reprezintă unul dintre cele mai sângeroase incidente din întreg războiul din Ucraina. În momentul în care două rachete Tochka-U au explodat deasupra mulțimii de oameni care așteptau să vină trenurile cu care să fie evacuați, nici un soldat nu era prezent în zona gării. Cei mai mulți dintre cei surprinşi de explozie erau copii și femei.

După ce a avut loc atacul, jurnaliștii de la BBC au vizitat gara din Kramatorsk și au constatat urme clare asemănătoare cu cele lăsate în de rachetele încărcate cu muniție cu dispersie. Această constatare a fost făcută pe baza că multele explozii care rezultă în urma folosirii bombelor cu dispersie, împrăștie fragmente în toate direcțiile care lasă urme ale impactului lor cu mediul înconjurător. În acest sens, una dintre clădirile din zona gării prezenta astfel de urme în apropiere de gaura lăsată de impactul unei bombe cu zidul casei.

Reporterii de la Washington Post, care au fost prezenți la fața locului la scurtă vreme după atac, au fost înștiințați de martori că au auzit „o deflagrație inițială urmată de patru sau cinci explozii”, similar cu bombele cu dispersie.

Totodată, în apropierea gării au fost găsite rămășițele unei rachete sovietice Tochka-U, o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune care poate fi echipată cu o bombă cu dispersie care conține 50 de bombe mai mici. Se menţionează că pe una dintre rachete era scris cu vopsea albă mesajul „pentru copii”. Moscova a negat deja că ar fi implicată în acest atac, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris atacul drept o acțiune de o „răutate fără limite”.

Au apărut dovezi că Rusia a mai folosit acest tip de rachete în războiul în desfășurare, dar trebuie luat în considerare că și Ucraina are rachete Tochka-U în arsenalul său.

măcelul din gara de la Kramatorsk, bombe cu dispersie folosite in atacul asupra garii din Kramatorsk
Reporterii de la Washington Post, care au fost prezenți la fața locului la scurtă vreme după atac, au fost înștiințați de martori că au auzit „o deflagrație inițială urmată de patru sau cinci explozii”, similar cu bombele cu dispersie

Bombele cu dispersie, interzise prin Convenția privind Munițiile cu Dispersie

Folosirea acestor arme a atras critici din partea grupurilor care apără drepturile omului din cauza pagubelor pe care le fac și a pericolului pe care îl prezintă pentru populația civilă aflată în zona de conflict. Aceste bombe cu dispersie pot răspândi până la 50 de dispozitive explozive pe o arie de 400 de metri și au capacitatea de a provoca multe victime civile dacă sunt detonate în zone dens populate.

De asemenea, mai există și riscul ca unele din aceste submuniții să nu detoneze la impact, ceea ce se întâmplă destul de des cu rachetele sovietice vechi care ar fi trebuit scoase din uz acum zeci de ani.

Convenția privind Munițiile cu Dispersie a fost semnată în 2008 şi interzice folosirea acestor arme, dar Rusia și Ucraina nu sunt semnatare ale tratatului.

Având în vedere că rușii au fost deja acuzați că au folosit bombe cu dispersie în atacul lor asupra orașului Harkov, ceea ce a declanșat o investigație din partea Curții Penale Internaționale.

măcelul din gara de la Kramatorsk, bomba cu dispersie
Moscova a negat deja că ar fi implicată în acest atac, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris atacul drept o acțiune de o „răutate fără limite”
Adauga un comentariu