Prima pagină » Actualitate » Macron dizolvă Parlamentul și declanșează alegeri anticipate după vot. Marine Le Pen: „Suntem gata să ne exercităm puterea”
Macron dizolvă Parlamentul și declanșează alegeri anticipate după vot. Marine Le Pen: „Suntem gata să ne exercităm puterea”

Macron dizolvă Parlamentul și declanșează alegeri anticipate după vot. Marine Le Pen: „Suntem gata să ne exercităm puterea”

09 iun. 2024, 23:19, 2 ,
BZI.ro, în Actualitate

În urma victoriei zdrobitoare a lui Jordan Bardella (RN) în fața lui Valérie Hayer (Renaissance) și Raphaël Glucksmann (PS), președintele Franței a anunțat alegeri legislative la 30 iunie și 7 iulie, potrivit Le Figaro.

Adunarea Naţională (RN) a Marinei Le Pen, de extremă dreapta, a obţinut între 31,5% şi 32,4% din voturi (31 de mandate) la alegerile europene de duminică din Franţa, mai mult decât dublu faţă de partidul preşedintelui Emmanuel Macron, care se clasează pe locul al doilea cu 15,2% din voturi (14 europarlamentari), conform unor exit-polluri realizate de institutele de sondare Ifop şi Ipsos, informează EFE şi AFP.

Emmanuel Macron a anunțat dizolvarea Adunării Naționale

Emmanuel Macron a anunțat duminică seara dizolvarea Adunării Naționale, după victoria extremei drepte la alegerile europarlamentare, transmite AFP.

Primul tur de scrutin va avea loc pe 30 iunie, iar cel de-al doilea pe 7 iulie.

„Este o decizie serioasă și cu greutate, dar mai presus de toate este un act de încredere”, a spus el.

„În câteva momente, voi semna decretul de convocare a alegerilor legislative, care vor avea loc la 30 iunie pentru primul tur și la 7 iulie pentru al doilea tur”, a declarat șeful statului într-o intervenție televizată după anunțarea rezultatelor.

Rezultatul alegerilor europene „nu este un rezultat bun pentru partidele care apără Europa”, iar „ascensiunea naționaliștilor și a demagogilor este un pericol pentru națiunea noastră”, a adăugat el.

„Acest lucru este mai bun decât toate aranjamentele, decât toate soluțiile precare. Încredere în Franța, pentru a modela viitorul și nu pentru a se replia. Am auzit mesajul dumneavoastră și nu-l voi lăsa fără răspuns. În acest moment de adevăr democratic, și chiar dacă sunt singurul politician fără termene electorale personale, știu că pot conta pe voi. Franța are nevoie de o majoritate clară, cu calm și armonie. A fi francez înseamnă, în fond, să alegi să scrii istoria în loc să o suporți”, a continuat el.

Marine Le Pen: „Suntem gata să ne exercităm puterea”

„Acordând listei RN peste 32%, francezii tocmai ne-au acordat cel mai mare scor al unui partid din ultimii 40 de ani”, a declarat Marine Le Pen.

„Votul francezilor este definitiv: președintele, răspunzând apelului lui Jordan Bardella, tocmai a anunțat că poporul francez se va întoarce la urne peste câteva săptămâni”, a adăugat Marine Le Pen, care a „salutat” dizolvarea parlamentului.

„Suntem gata să ne exercităm puterea, gata să punem capăt imigrației în masă, să facem din puterea de cumpărare o prioritate, gata să relansăm Franța”, a mai spus ea.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *