International

Macron își exprimă „opoziția fermă” față de o operațiune terestră israeliană la Rafah: „Ar trebui să înceteze”

Publicat: 14 feb. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Macron își exprimă opoziția fermă față de o operațiune terestră israeliană la Rafah Ar trebui să înceteze
Macron își exprimă „opoziția fermă” față de o operațiune terestră israeliană la Rafah: „Ar trebui să înceteze”

Președintele Emmanuel Macron și-a exprimat „opoziția fermă” a Franței față de o operațiune terestră israeliană la Rafah în timpul unui apel telefonic cu premierul Benjamin Netanyahu miercuri.

Potrivit citirii de la Palatul Élysée, Macron i-a spus lui Netanyahu că „situația umanitară și costul uman” din Gaza sunt „intolerabile”, iar operațiunile israeliene acolo „ar trebui să înceteze”.

O astfel de operațiune ar „constitui o încălcare a dreptului internațional umanitar”

Liderul francez a avertizat că o astfel de operațiune ar „constitui o încălcare a dreptului internațional umanitar” și va crea un „risc suplimentar de escaladare regională”.

Macron a folosit, de asemenea, apelul telefonic ca o oportunitate pentru a solicita deschiderea unuia dintre principalele puncte de marfă ale Israelului, portul Ashdod, subliniind nevoia urgentă de a „trimite masiv ajutor umanitar populației din Gaza”.

Oficialii israelieni continuă să elaboreze planuri pentru o incursiune terestră în orașul Rafah, din sudul Gazei, care adăpostește peste 1,3 milioane de palestinieni, dintre care majoritatea au fost strămutați din altă parte din enclavă.

SUA evaluează daunele civile cauzate de armele americane folosite de Israel

Statele Unite evaluează vătămările civile cauzate de armele americane în Israel, a declarat marți un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Matt Miller.

„Căutăm să evaluăm în detaliu rapoartele de vătămare civilă de către destinatarii autorizați ai articolelor de apărare furnizate de SUA din întreaga lume, inclusiv în conformitate cu Ghidul de răspuns la incidentele civile, CHIRG”, a spus Miller într-un briefing de presă.

Recunoașterea utilizării CHIRG vine în momentul în care oficialii americani spun că presează Israelul să facă mai mult pentru a proteja civilii din Gaza, secretarul de stat Antony Blinken afirmând, în cea mai recentă călătorie a sa în regiune, că bilanțul rămâne prea mare.

De asemenea, vine în timp ce administrația Biden se confruntă cu indignarea publică pentru sprijinul său continuu pentru Israel în conflict – indignare care ar putea avea ramificații politice într-un an electoral.

Adauga un comentariu