International

Magdalena Andersson, prima femeie aleasă premier în Suedia, a demisionat la câteva ore după numire

Publicat: 24 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Magdalena Andersson prima femeie aleasă premier în Suedia a demisionat la câteva ore după numire
Magdalena Andersson

Lidera social-democraţilor suedezi, Magdalena Andersson, aleasă miercuri premier de parlamentul ţării, a fost constrânsă să demisioneze după mai puţin de opt ore, din cauza respingerii bugetului pe care l-a propus şi a plecării aliaţilor săi ecologişti din guvern, relatează AFP, dpa şi Reuters.

‘Există o regulă constituţională potrivit căreia un guvern de coaliţie demisionează atunci când un partid îl părăseşte. Nu doresc să conduc un guvern a cărui legitimitate este pusă la îndoială’, a declarat Magdalena Andersson într-o conferinţă de presă, spunând că speră că va fi realeasă printr-un vot ulterior.

‘I-am cerut preşedintelui parlamentului să mă elibereze de responsabilităţile de prim-ministru. Sunt pregătită să fiu premier într-un guvern monocolor social-democrat’, a indicat ea.

Verzii au decis să iasă din coaliţie după ce parlamentul a respins proiectul de buget al guvernului în favoarea celui alternativ înaintat de trei partide de dreapta din opoziţie, potrivit Agerpres.ro.

Aceasta este prima dată când legislativul de la Stockholm a aprobat un buget negociat ‘cu un partid de extremă dreapta’, a declarat Per Bolund, unul din cei doi lideri ai Verzilor, referindu-se la partidul Democraţii Suediei.

Magdalena Andersson devenise miercuri prima femeie aleasă să conducă un guvern în Suedia, dar mandatul său s-a dovedit mai scurt decât al oricărui predecesor.

Preşedintele parlamentului urmează să decidă următorul pas în procesul de formare a unui nou guvern.

Magdalena Andersson a fost numită în 2014 ministru de Finanțe

După victoria social-democraților la alegerile generale din Suedia din 2014, în care Andersson a fost ales ca membru al Riksdag-ului, ea a fost numită ministru pentru finanțe de noul premier Stefan Löfven în cabinetul său. Ca urmare a negocierilor de coaliție, în timp ce Andersson avea responsabilitatea generală pentru Ministerul de Finanțe, Per Bolund a primit responsabilitatea pentru supravegherea piețelor financiare și a protecției consumatorilor în calitate de ministru pentru piețele financiare. Andersson a fost din nou numit ministru de Finanțe de către Löfven în urma alegerilor din 2018.

În 2020, membrii Comitetului Monetar și Financiar Internațional (IMFC), comitetul consultativ de politică primară al Consiliului guvernatorilor Fondului Monetar Internațional (FMI), l-au ales pe Andersson să funcționeze ca președinte al Comitetului pentru un mandat de trei ani. Ea a devenit prima europeană în acest rol după mai bine de un deceniu, precum și prima femeie care a ocupat această funcție.

În august 2021, prim-ministrul Stefan Löfven a anunțat că va demisiona din funcția de lider al partidului la Congresul Partidului Social Democrat din noiembrie 2021. Andersson a fost rapid considerat de mulți drept cel mai probabil candidat să-l succedă, iar la 29 septembrie, Partidul Social Democrat a nominalizat comitetul a anunțat că Andersson a fost ales ca lider desemnat înaintea congresului; dacă desemnarea va fi acceptată de către Riksdag, Andersson va deveni lider și, potențial, prima femeie prim-ministru al Suediei.

Adauga un comentariu