Prima pagină » Informații utile » Mai este considerată planetă Pluto? Tot ce trebuie să știi despre ea

Mai este considerată planetă Pluto? Tot ce trebuie să știi despre ea

11 feb. 2025, 10:35,
în Informații utile

Planeta Pluto este un corp ceresc fascinant, aflat la marginea sistemului nostru solar. Descoperit în 1930 de astronomul american Clyde Tombaugh, Pluto a fost inițial a noua planetă din sistem.

În 2006, însă, Uniunea Astronomică Internațională (UAI) a redefinit termenul de „planetă”, iar Pluto a fost retrogradat la statutul de planetă pitică, din cauza dimensiunii sale mici și a comportamentului său în cadrul orbitei.

Totul despre planeta Pluto

Pluto se află la o distanță enormă față de Soare, spre deosebire de Mercur, cea mai apropiată planetă de Soare, și are o orbită excentrică care variază între 4,28 și 7,52 miliarde de kilometri de acesta. Această distanță colosală face ca Pluto să fie greu de studiat, iar temperaturile de pe suprafața sa sunt extrem de scăzute, ajungând la aproximativ -230 de grade Celsius.

De asemenea, din cauza amplasării sale pe marginea sistemului solar, Pluto este un corp ceresc deosebit de misterios, cu un peisaj glaciar și cu caracteristici care fascinează astronomii și oamenii de știință din întreaga lume.

Pluto este o planetă pitică formată în principal din gheață și rocă. Are un diametru de aproximativ 2.377 kilometri, ceea ce este mult mai mic comparativ cu celelalte planete ale sistemului solar. De fapt, Pluto este mai mic decât satelitul nostru natural, Luna.

Această dimensiune redusă face ca Pluto să aibă o gravitație mult mai slabă decât cea a Pământului, iar un obiect care cântărește 1 kilogram pe Pământ ar cântări doar aproximativ 0,1 kilograme pe Pluto. Cu toate acestea, această planetă pitică este încă o entitate misterioasă, cu multe caracteristici încă nedezvăluite pe deplin.

Un alt aspect interesant a lui Pluto este atmosfera sa. Deși foarte subțire și compusă în principal din azot, metan și monoxid de carbon, atmosfera lui Pluto este în continuă schimbare, deoarece ea întinde doar câțiva kilometri deasupra suprafeței planetei. Temperaturile extrem de scăzute și gravitație slabă fac ca atmosfera să fie foarte volatilă, se contractă pe măsură ce Pluto se depărtează de Soare și se expandează atunci când se apropie de Soare în timpul orbitei sale excentrice.

Are un trecut geologic surprinzător de activ

Suprafața lui Pluto este extrem de diversificată. Astronomii au observat prezența unor câmpuri de gheață, munți înalți din apă solidificată și câmpuri de sol întunecat, care sugerează o activitate geologică trecută. De asemenea, există zone plane întinde, probabil formate din gheață metanică și etanică, care sunt cu adevărat spectaculoase.

Unele regiuni ale planetei au o culoare roșu-brună, datorită prezenței unor compuși organici numiți tholins. Aceste caracteristici ale suprafeței sugerează că Pluto ar putea avea un istoric geologic mult mai activ decât se credea inițial.

Pluto are cinci luni cunoscute, dintre care cea mai mare este Charon. Charon are o mărime apropiată lui Pluto, astfel sunt considerate de către unii un sistem binar de planete pitice. Celelalte luni ale lui Pluto sunt Nix, Hhydra, Kerberos și Styx.

În 2015, sonda spațială NASA New Horizons a zburat pe lângă Pluto, oferind cele mai clare imagini și cele mai detaliate date despre planeta pitică. Această misiune a revoluționat înțelegerea noastră despre Pluto, dezvăluind un peisaj complex, cu munți de apă înghețată și câmpuri de gheață, ceea ce sugerează un trecut geologic mai activ decât se credea.

Planeta Pluto continuă să fie un corp ceresc fascinant pentru cercetători și pasionați de astronomie. Deși a fost retrogradată ca planetă pitică, ea rămâne una dintre cele mai misterioase și enigmatice din sistemul nostru solar, oferind noi provocări și descoperiri în fiecare zi.

Bugetul.ro
Județele groazei din România. Oamenii rămân pe drumuri din cauza concedierilor masive făcute de companiile care funcționează în aceste zone ale țării
redactia.ro
Numire controversată făcută de Ilie Bolojan. Pe cine a adus consilieri la Cotroceni
Bugetul.ro
Ciudatul produs de la Kaufland făcut din deșeuri e cumpărat pe bandă rulantă. Prețul cerut de retailerul german nu este deloc unul foarte mic
a1.ro
Iulia Albu, prima reacție după despărțirea de Mike. Ce spune despre povestea lor de dragoste: „Se întâmplă în multe cupluri”
Playtech.ro
Momentul în care a izbucnit incendiul în clubul din Macedonia de Nord. Artificiile au aprins totul în câteva secunde VIDEO
observatornews.ro
Când ar urma să fie extrase primele gaze din Marea Neagră, prin Neptun Deep. Iancu Guda: "Ne-ar asigura consumul pe un deceniu"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Piața imobiliară se schimbă radical. Efectele scandalului Nordis
realitatea.net
Ce să faci când îţi rămâne un os de peşte în gât. Soluții care te pot scoate din încurcătură
SportpeSurse
Pentru că l-a susținut pe Călin Georgescu, Anca Alexandrescu plătește prețul suprem. Ce a pățit în toiul nopții prezentatoarea TV
Playtech.ro
Trucul folosit de supermarketuri pentru a menţine fructele şi legumele proaspete mai mult timp. Acasă se strică imediat
Dailybusiness.ro
Moment de groază pentru un cățel blocat pe stânci în timp de furtună. Pompierii au acționat de urgență
RomaniaTV
Amalia Năstase a pierdut lupta cu kilogramele. Fosta soție a lui Ilie Năstase slăbise 30 de kilograme, dar le-a pus la loc. Cum arată acum
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Despărțire BOMBĂ în showbiz! Iulia Albu și Mike s-au despărțit! Au fost împreună 8 ani. De ce i-a dat vedeta papucii iubitului ei
redactia.ro
BREAKING Gigi Becali îl distruge pe George Simion și anunță că va face un nou partid suveranist. Ce cadouri i-ar fi făcut patronul FCSB
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 martie 2025
19 martie 2025