Prima pagină » Economic Local » Mai multe comune din Iași au rămas fără apă. ApaVital se confruntă cu o problemă drastică în acest an: „Fenomenele de secetă au avut un impact major asupra resurselor de apă”
Mai multe comune din Iași au rămas fără apă. ApaVital se confruntă cu o problemă drastică în acest an: „Fenomenele de secetă au avut un impact major asupra resurselor de apă”

Mai multe comune din Iași au rămas fără apă. ApaVital se confruntă cu o problemă drastică în acest an: „Fenomenele de secetă au avut un impact major asupra resurselor de apă”

27 nov. 2023, 02:00,
Petronel Ștefan în Economic Local

Din cauza secetei din ultimii ani, mai multe comune din Iași au rămas fără apă. Operatorul de apă-canal a impus din nou restricții pentru mai multe localități din județ până se vor reface rezervele

Deși, în trecut, oamenii s-au confruntat cu situații similare, generate de secetă, anul acesta, nivelul apelor a scăzut alarmant. Combinat cu faptul că nu au fost precipitații, iar consumatorii au utilizat apa pentru alte scopuri în afară de consum, s-a ajuns în această situație. Deocamdată, restricțiile sunt până la finalul anului, dar există posibilitatea ca perioada să se prelungească.

Mai multe comune din Iași au rămas fără apă

Comunele care au restricții la apă până la finalul anului sunt următoarele: Ceplenița, Scobinți, Cotnari. Totuși, mai sunt și încă 3 care încă au restricții până la 1 decembrie.

„Ne-am confruntat și în trecut cu situații similare, generate de secetă, în special în anul 2022, când ApaVital a ajuns în neplăcuta situație de a anunța programe de furnizare a apei în peste 20 de comune din aria sa de operare, cu peste 70 de localități afectate. Aceste fenomene de secetă au avut un impact major asupra resurselor de apă și au afectat furnizarea apei potabile în mod semnificativ, problemele fiind accentuate și de utilizarea nejudicioasă a apei de la robinet, în special pentru irigarea culturilor agricole din gospodăriile oamenilor”, a transmis Răzvan Manolache, șeful Serviciului de Marketing și Relații cu Publicul al ApaVital.

Făcând o comparație cu anii trecuți, specialiștii de la ApaVital au ajuns la concluzia că situația s-a agravat, iar dacă nu se va interveni cumva, există riscul să fie și mai gravă.

„În comparație cu anii precedenți, situația curentă pare agravată, pentru că la seceta pedologică și meteorologică de anul trecut s-au adăugat efectele secetei din acest an. Acumularea Pârcovaci, de exemplu, a ajuns la un nivel scăzut, ceea ce ne-a obligat să anunțăm, de curând, un program de furnizare a apei potabile în zonele alimentate din această sursă”, a mai adăugat Răzvan Manolache.

Rețeaua de apă trebuie mărită

În mod normal, rețelele de apă din comune sunt gândite pentru consumul utilizatorilor, nu pentru alte activități, precum irigatul. Astfel, primăriile din comune trebuie să mărească capacitatea de stocare a apei și sistemele de distribuire. De asemenea, tot mai mulți utilizatori noi au contracte cu ApaVital, ceea ce crește nivelul cererii.

„Necesitatea utilizării raționale a apei potabile este justificată de faptul că proiectarea sistemelor publice de apă și de canalizare înființate de către UAT-uri a ținut cont în dimensionarea acestora pentru destinația consumurilor de apă, și anume apă pentru nevoi gospodărești.

ApaVital face eforturi pentru a asigura un regim de furnizare a apei 24 de ore din 24, implementează lucrări de investiții cu fonduri europene sau din surse proprii pentru a asigura necesarul de apă potabilă al utilizatorilor, însă contează și pe sprijinul clienților săi în ceea ce privește utilizarea rațională a resurselor de apă”, a încheiat reprezentantul ApaVital.

Restricții impuse de ApaVital, mai multe comune din Iași au rămas fără apă. Oamenii vor primi doar în anumite intervale ale zilei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`