Local

Mai multe instituții din Iași vor fi reabilitate. Palatul Administrativ va intra în reparații capitale

Publicat: 22 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Mai multe instituții din Iași vor fi reabilitate. Palatul Administrativ va intra în reparații capitale
Palatul Administrativ nu a beneficiat niciodată de o renovare completă

Consiliul Județean al Iașului implementează un proiect pentru renovarea și reabilitarea unor clădiri care îi aduc orașului renumele de altă dată. De la mai bine de 50 de ani de la inaugurarea sa, clădirea Palatului Administrativ, care servește drept sediu pentru Consiliul Județean Iași și Prefectură, vicepreședintele CJ Sorin Afloarei afirmă faptul că aceasta nu a beneficiat niciodată de reparații capitale, dar că vor avea loc demersuri pentru reabilitarea prin PNRR a acestuia.

Care sunt schimbările pe plan cultural de care vor beneficia ieșenii, cât și care vor fi fondurile alocate în vederea realizării proiectului, sunt doar câteva dintre aspectele discutate în cadrul Consiliului Județean.

Sorin Afloarei la o conferinta de presa
Vicepreședintele Consiliului Județean a afirmat că CJ a transmis Instituției Prefectului, o propunere de încheiere a unui acord de parteneriat pentru depunerea în comun a unui proiect de renovare energetică a imobilului

Proiecte pentru instituțiile din Iași care vor fi reabilitate

Opera Nationala din Iasi
Opera Națională din Iași ar putea beneficia de un sediu în urma discuțiilor de la primărie

Conform vicepreședintelui CJ, Sorin Afloarei, Palatul Administrativ ar putea fi inclus într-un proiect de renovare energetică prin componenta 5 – Valul renovării din Planul Național de Redresare și Reziliență al României, schema de granturi pentru eficiența energetică și reziliență în clădiri publice inițiată prin linia de investiții I1b – Axa 2.

Începând cu data de 1 aprilie a anului în curs, întreaga documentație va fi depusă în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, Consiliul Județean ocupându-se de întreaga documentație.

,,Consiliul Județean a transmis Instituției Prefectului, care este administratorul clădirii, o propunere de încheiere a unui acord de parteneriat, în conformitate cu prevederile legale, pentru depunerea în comun a unui proiect de renovare energetică a imobilului Palatului Administrativ al Județului Iași. Toată documentația pentru obținerea finanțării a fost deja pregătită, astfel încât să poată fi depusă începând cu data estimată de lansare a apelurilor de proiecte, 1 aprilie 2022”, a declarat Sorin Afloarei.

Acesta susține că în vederea punerii în execuție a acestor modificări, vor fi nevoie de fonduri care să poată susține reabilitarea instituției care, după cum declară vicepreședintele, nu a beneficiat niciodată de o renovare totală.

,,Palatul Administrativ, clădirea în care funcționează Consiliul Județean Iași și Prefectura, a fost inaugurat în 1969 și nu a beneficiat niciodată de reparații capitale”, a precizat vicepreședintele CJ Iași.

membri ai consiliului judetean
Toată documentația pentru obținerea fondurilor a fost realizată de către Consiliul Județean, din data de 1 aprilie având loc lansarea apelurilor de proiecte

Își va schimba Opera Națională sediul?

Consiliul Judetean Iasi
Palatul Administrativ va fi reabilitat în urma primirii fondurilor de la PNRR

În domeniul instituțiilor culturale din Iași, Opera Națională va beneficia de suport din partea Primăriei pentru alocarea unui nou sediu care să îi despartă activitatea de cea a Teatrului Național. Cererea pentru ca Opera să primească un nou spațiu de desfășurare ar mai putea dura până când va fi aprobată, vicepreședintele CJ menționând faptul că fondurile necesare nu fac parte din bugetul alocat anului 2022, în cadrul acestuia fiind incluse alte investiții importante din județ.

,,Primăria a propus unul sau două spații, urmează să fie o discuție cu Ministerul Culturii, la care sperăm că se va lua o hotărâre cu privire la această situație. Bineînțeles, există niște fonduri pentru reabilitarea unor instituții de cultură, iar Opera din Iași ar fi singura construită de la zero”, a precizat Sorin Afloarei.

De câțiva ani se tot discută care va fi soluția cea mai prielnică pentru ca Opera Națională din Iași să dispună de un sediu separat de cel al Teatrului Național ,,Vasile Alecsandri”. Fiind o instituție din Iași care necesită un proiect de reabilitate, ar putea oferi orașului renumele pe care îl merită, demersurile pentru realizarea acesteia fiind în plin proces de discuție.

Adauga un comentariu