International

Mai mulți ostatici într-un autobuz, în nordul Ucrainei. Atacatorul spune că este înarmat și are explozibil

Publicat: 21 iul. 2020
ALT=
Mai mulți ostatici într-un autobuz, în nordul Ucrainei. Atacatorul spune că este înarmat și are explozibil

 Mai mulți oameni au fost luați ostatici într-un autobuz, în nordul Ucrainei. Persoana care le-a sechestrat pe cele 20 de persoane le-a transmis forțelor de ordine că este înarmată și că are asupra sa explozibili.

Mai multe focuri de armă s-au auzit în centrul orașului Luțk, acolo unde are loc luarea de ostatici. De altfel, în geamurile autobuzului sechestrat sunt vizibile urme de gloanțe. În piaţa Teatrului din Luţk au fost trimise numeroase forţe de ordine, iar autoritățile au blocat centrul oraşului. Zona a fost complet închisă, iar oamenii din Luțk au fost avertizați să evite zona unde are loc luarea de ostatici.

Mai mulți ostatici într-un autobuz, în nordul Ucrainei: Nemulțumit de sistemul public

Potrivit presei locale, înainte de a lua ostatici, atacatorul a postat pe rețelele sociale mai multe mesaje în care își exprima nemulțumirea față de sistemul public. Pentru moment, acesta nu a făcut nicio solicitare polițiștilor.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat pe Facebook că ”s-au auzit împușcături, iar autobuzul a fost avariat”. Străzile sunt acum păzite de oameni în uniformă militară, mașini de poliție și un transportor blindat.

„Sunt depuse toate eforturile pentru a rezolva situația fără victime. Țin cursul evenimentelor sub control personal ”, a spus Volodimir Zelenski.

Atac armat în Kabul

Atacatori înarmaţi au luat ostatici aproximativ 150 de membri ai comunităţii sikh după ce au luat cu asalt un templu al acestei comunităţi în centrul capitalei afgane Kabul, a declarat miercuri un reprezentant al acestei comunităţi şi totodată membru al parlamentului, Narender Singh Khalsa, citat de DPA.

Khalsa a specificat că majoritatea ostaticilor sunt femei şi copii care veniseră la templu pentru rugăciunea de dimineaţă.

Acesta a mai spus că în templu nu s-a auzit nicio explozie şi nici focuri de arme.

În acelaşi timp, senatorul Anarkali Honaryar, membru al comunităţii sikh, a confirmat numărul ostaticilor.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, Tariq Arian, a declarat că cel puţin patru atacatori sinucigaşi au atacat lăcaşul de cult, iar forţele de securitate depun eforturi pentru a-i anihila.

Atac armat într-un templu sikh

În jurul orei locale 07:45 (03:15 GMT), mai mulţi atacatori au intrat într-un templu sikh, a declarat acelaşi purtător de cuvânt pentru AFP.

„Indivizii s-au baricadat în interiorul clădirii şi forţele de securitate încearcă să-i scoată de acolo”, a adăugat el.

Talibanii au negat orice implicare în acest atac, potrivit purtătorului lor de cuvânt Zabihullah Mujahid. De altfel, talibanii s-au angajat să lupte împotriva grupărilor extremiste ca Statul Islamic cu scopul de a evita ca Afganistanul să devină un sanctuar al acestora, potrivit AFP.

Comunitatea sikh în Afganistan reprezintă o minoritate religioasă şi a fost ţinta unor atacuri şi în trecut.

Atentat sinucigaş cu bombă

În 2018, un atentat sinucigaş cu bombă comis de gruparea jihadistă Statul Islamic în provincia Nangarhar (est) s-a soldat cu 19 morţi, cei mai mulţi fiind membri ai comunităţii sikh. După atacul respectiv, numeroşi membri ai acestei comunităţi au decis să părăsească Afganistanul.

În prezent, în Afganistan nu au rămas mai mult de 1.000 de persoane din această comunitate, grupate în provinciile Kabul, Nangarhar şi Ghaniz (sud-est).

Adauga un comentariu