Actualitate

Mai mulți pacienți în stare gravă au rămas fără oxigen, după ce TIR-ul ATI Timișoara s-a defectat

Publicat: 18 nov. 2020

TIR-ul amplasat vineri noaptea în curtea Spitalului Municipal Timișoara și pus în funcțiune luni, s-a defectat miercuri dimineața. 8 pacienți cu Covid-19, în stare gravă, au rămas fără oxigen și au fost transferați de urgență la spital.

Cinci pacienți din unitatea mobilă care s-a defectat au fost transferați la Spitalul Județean, la Casa Austria, iar alți trei pacienți au rămas la Spitalul Municipal: doi pe secția Urgențe, unul la secție de Medicină Internă.

Miercuri, 18 noiembrie, dimineața, imediat după ce tirul s-a stricat, o echipă de medici de Terapie Intensivă de la Spitalul Județean Timișoara a mers la „Municipal”, unde au evaluat starea a cinci pacienți aflați în tirul de Terapie Intensivă. În acest fel, pacienții au intrat direct in secția ATI, fără a mai fi nevoie sa între prin Unitatea de Primiri Urgențe, așa cum este procedura in mod normal, relatează presa locală.

„Ceea ce este important e că noi până acum, în județul Timiș, nu am fost nevoiți să trimitem pacienți în altă parte. Ci din contra, noi la Spitalul Județean am primit pacienți din toată țară. De aceea și azi dimineață, în jurul orei 6:00, când ni s-a adus la cunoștință această situație, noi am trimis imediat echipa de specialiști ATI din cadrul Spitalului Județean care s-a deplasat la Spitalul Municipal, a făcut repede o evaluare a pacienților, astfel încât aceștia să poată fi transferați într-un mod optim și în siguranță în secția noastră ATI COVID.

Nu au suferit nicio degradare, ei sunt în stare stabilă acum la noi, sunt îngrijiți la standardele cele mai bune pe care le putem oferi.”, a declarat Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Județean Timișoara.

Managerul Spitalului Județean Timișoara: În această perioadă, în toată țara, toate echipamentele sunt forjate la maxim. Deci există această posibilitate, ca oriunde în țară, aparatura să nu facă față în condiții optime

„A fost o supraaglomerare de pacienți, care toți au avut nevoie de oxigen la o presiune foarte înaltă. A apărut undeva o scădere a presiunii de oxigen. Încercăm să ne dăm seama care a fost cauza. Tirul are șase butelii de oxigen, care asigură o sustenabilitate de trei ore. Le-am spus colegilor să treacă pe buteliile de oxigen, presiunea prea mare a blocat ventilatoarele.

Până de resetează ventilatoarele am transferat cei opt pacienți din tir în alte spitale și acum lucrăm la remedierea situației. Toți pacienții au fost transferați. Astăzi lucrăm la rezolvarea problemei. Vom rezolva problema în cursul zilei de astăzi”, a declarat managerul Spitalului Municipal Timișoara, Daniel Malița.

Defecțiunile la unitatea mobilă s-au ținut lanț în ultimele luni

În Octombrie, aceași unitate mobilă, amplasată atunci in curtea Spitalului de Boli Infecțioase ”Victor Babeș”, s-a stricat și 10 pacienți cu forme severe de COVID au cerut să fie sedați, din cauza frigului din unitatea mobilă. Aceștia au stat o noapte întreagă în frig, la 13 grade, înainte să fie transferați în spital. Defecțiunea survenise la instalația de încălzire.

„Avem 14 în total la ATI. Îi mutăm pe cei din unitatea mobilă pe Chirurgie Toracică, pentru că nu face față coolerul de încălzire, până cei de la ISU remediază problema. Dacă afară sunt 2-4 grade, în tir sunt 13-14. Noi i-am încălzit cu calorifere și pături, dar atât am putut face”, declara atunci Directorul Spitalului ”Victor Babeș”, Cristian Oancea.

Unitatea mobilă cu 12 paturi a ISU, instalată în luna iulie în curtea Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” din Timișoara a avut probleme și în timpul verii. Atunci, instalația de climatizare a făcut cu greu față temperaturilor ridicate, iar surse din spital spun că bolnavii de Covid-19 primeau perfuzii ca să nu se deshidrateze.
 

 

Adauga un comentariu