Actualitate

Mai mulți români au rămas blocați în Maroc. Zborurile comerciale de pasageri au fost anulate din cauza tulpinii Omicron

Publicat: 30 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Mai mulți români au rămas blocați în Maroc. Zborurile comerciale de pasageri au fost anulate din cauza tulpinii Omicron
Marocul este o altă țară care suspendă zborurile din cauza noii tulpini Omicron

Noua tulpină a virusului Covid-19, Omicron, continuă să facă ravagii. Pentru a preveni răspândirea noului coronavirus și înregistrarea unor cazuri cu această mutație, autoritățile din Maroc au hotărât, de la miezul nopții 29/30 noiembrie, să suspende pentru o perioadă de 14 zile zborurile comerciale de pasageri. Anunțul a fost făcut de Ambasada României în respectiva țară. De precizat că măsura a afectat mai mulți români care au rămas blocați în țara africană.

Decizia a intrat în vigoare la ora 23.59, potrivit anunțului postat pe pagina de Facebook a ambasadei. Măsura este valabilă până la data de 13 decembrie 2021, la ora 23:59.

„Pentru a putea părăsi teritoriul marocan în această perioadă, invităm cetățenii români din Maroc, care aveau aranjamente de călătorie deja perfectate, să țina legătura direct cu companiile aeriene respective pentru a obține informații cu privire la zborurile speciale care vor opera pe durata suspendării zborurilor comerciale obișnuite. Situația epidemiologică va fi periodic evaluată de autoritățile marocane în vederea adoptării, respectiv actualizării măsurilor care se vor impune. Rugăm cetățenii români care se află în Maroc și au dificultăți să revină în țară în perioada imediat următoare să contacteze consulul Ambasadei României la Rabat la nr de telefon 00212664462743 sau e-mail ([email protected]) sau să ne transmită coordonatele (tel, e-mail) la care pot fi contactați”, a anunțat Ambasada României în Maroc.

Românii din Maroc cer ajutorul autorităților, după ce au rămas blocați în Maroc

După ce Ambasada României în Regatul Maroc a anunțat pe pagina de Facebook, mai mulți români au cerut ajutor să se găsească o soluție pentru ca ei să se poată întoarce în țară.

„Suntem destul de mulţi fiindcă am sosit în vacanţa aceasta şi comunicăm între noi.”

„Suntem 3 cetăţeni români blocaţi în Maroc, compania aeriană Rayanir nu oferă nicio opţiune, toate zborurile sunt anulate. Ni s-a comunicat să luăm legătura cu ambasada.”

„Putem ajunge oriunde în Maroc (pe orice aeroport) dacă se organizează un zbor. Zborul nostru care ar fi trebuit să fie pe 5 decembrie a fost anulat și nu avem nicio opțiune de a pleca. Am contactat compania aeriană. Deși pretind că operează câteva zboruri în continuare, le anulează pe măsură ce se apropie data zborului. Vă rog să ne ajutați să ajungem în țară pentru că am rămas fără opțiuni.”

Peste 30 de români, blocați și în Africa de Sud

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat faptul că sunt nu mai puţin de 39 de români care au rămas blocați în Africa de Sud, care vor fi repatriați cu o cursă specială a companiei Tarom. Pe lângă aceștia, în avion vor fi îmbarcaţi și alți cetățeni europeni. Avionul, care are la bord trei echipaje, ar urma să ajungă înapoi, în România, marți dimineață, 30 noiembrie 2021.

Reamintim faptul că UE a suspendat legăturile aeriene cu cele opt state din sudul Africii din cauza creşterii numărului de infectaţi cu noua variantă a coronavirusului.

„Va efectua escala la Mombasa în Kenya unde va rămâne 12 ore. Ulterior, un alt echipaj va prelua această aeronavă și va decola către Johannesburg, Africa de Sud. Vorbim de o aeronavă cu 116 locuri. Doar 90 de locuri vor fi ocupate ca această aeronavă să zboare cât mai mult. Vorbim de 90 de pasageri, peste 50 de pasageri vor fi europeni. Cetățenii europeni vor fi redistribuiți în funcție de necesitățile scontate. Misiunea noastră este aceea de a ajunge în Africa de Sud, de a prelua cetățenii români și pe ceilalți pasageri și de a-i aduce în siguranță acasă. Acest zbor sigur va avea loc cu aceste trei echipaje”, a transmis purtătorul de cuvânt al Tarom, Marius Popescu.

În cazul românilor blocați în țara africană, premierul Nicolae Ciucă a avut o reacție.

Adauga un comentariu