National

MAI recunoaște că s-au respectat regulile la Peştera Sf. Apostol Andrei: „Cetăţenii au înţeles necesitatea respectării restricţiilor”

Publicat: 30 nov. 2020
ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului
ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) mulţumeşte organizatorilor ceremoniei religioase desfăşurate cu ocazia sărbătoririi hramului mănăstirii „Peştera Sf. Apostol Andrei”, precum şi tuturor credincioşilor prezenţi pentru înţelegerea şi buna-credinţă de care au dat dovadă în respectarea regulilor de protecţie sanitară.

„Faptul că nu au fost înregistrate incidente dovedeşte, încă o dată, că cetăţenii au înţeles necesitatea respectării restricţiilor ce se impun în actualul context epidemiologic, dar şi că structurile ministerului au fost la datorie, alături de români şi pentru români”, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Echipajele de jandarmi şi poliţişti care au asigurat măsurile de ordine publică la ceremonia religioasă au avut drept principal obiectiv protejarea participanţilor, mai spune sursa citată.

În colaborare cu reprezentanţii mănăstirii şi ai DSP Constanţa, au fost stabilite trasee de deplasare pentru pelerini, astfel încât să fie respectate regulile de distanţare fizică.

Pentru a preveni producerea unor incidente, echipele de dialog special constituite i-au îndrumat pe pelerini şi le-au oferit informaţii utile despre modul de organizare a evenimentului. Totodată, le-au reamintit regulile care trebuie respectate, pentru a evita răspândirea infecţiilor cu SARS-CoV-2.

„Recomandăm în continuare cetăţenilor să respecte măsurile dispuse de autorităţi în actualul context epidemiologic pentru ca, împreună, responsabili şi solidari, să trecem peste această perioadă dificilă”, arată sursa citată.

ÎPS Teodosie: „Oamenii se vor însănătoși”

Înainte de organizarea hramului, ÎPS Teodosie a fost întrebat cine va fi răspunzător dacă se vor îmbolnăvi oameni în urma pelerinjului la Peştera Sf. Andrei. Astfel, el a precizat că oamenii se vor însănătoși dacă vor veni în pelerinaj.

„Eu cred că se vor însănătoşi oamenii. Noi nu aducem pe nimeni cu forţa, participarea este de bună voie. Oamenii să poarte mască şi să respecte distanţarea socială“, a adăugat ÎPS Teodosie.

Arhiepiscopul Tomisului: „Dacă este să plece, vor pleca la Dumnezeu”

IPS Teodosie a oferit, în cursul zilei de duminică, 29 noiembrie 2020 o declaraţie controversată. În contextul pelerinajului la peștera în care a stat Sf. Andrei şi a contextului epidemiologic, Ierarhul Tomisului i-a îndemnat pe credincioși să vină să sărbătorească alături de Biserica sfântă zi.

Întrebat despre preţul uriaş pe care BOR l-ar putea plăti dacă în urma pelerinajului o persoană s-ar infecta şi ar deceda, IPS Teodosie a explicat faptul că ” Dacă este să plece, vor pleca la Dumnezeu”.

„Nu, cine vine la această sărbătoare, iar acolo este momentul să plece din viaţa aceasta, el pleacă la Dumnezeu. Dar a venit la sărbătoare. A venit însetat cu sufletul după Dumnezeu. Noi nu îi chemăm cu forţa, îi invităm.

Este cuvântul Mântuitorului. Cine voieşte, să vină. Niciodată nu se poate substitui casa Bisericii. Biserica e Biserica, iar casa noastră este casa noastră.datoria noastră pentru a veni la acel ce ne-a creştinat este pentru absolut toţi. Eu îmi fac datoria de păstor. Este datoria să îi chem pe toţi la locul acesta sfânt. De aceea, voi face invitaţie publică, inclusiv preşedintelui României, premierului, miniştrilor, dar şi parlamentarilor. Cine crede, să vină”. a menţionat IPS Teodosie citat de adevărul.ro.

Adauga un comentariu