International

Maia Sandu, după ce a votat: „Să aleagă un Parlament cinstit care să muncească în interesul oamenilor!“ – VIDEO

Publicat: 11 iul. 2021
Maia Sandu i-a încurajat pe moldoveni să iasă la vot şi să decidă cine vor fi cei care vor conduce ţara în următorii patru ani

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, şi-a exercitat duminică, 11 iulie, dreptul la vot. Ea a declarat că alegerile parlamentare nu mai sunt despre puterea politicienilor, ci despre puterea oamenilor.

Maia Sandu i-a încurajat pe moldoveni să iasă la vot şi să decidă cine vor fi cei care vor conduce ţara în următorii patru ani. Preşedinta a fost aplaudată de mai mulţi susţinători adunaţi în faţa secţiei de votare.

„Aceste alegeri sunt despre puterea oamenilor, nu despre puterea politicienilor. Vreau să-i încurajez pe oameni să creadă în puterea lor. Este o zi importantă, în care cetăţenii se pot elibera de hoţi. Să aleagă un Parlament cinstit care să muncească în interesul oamenilor. Parlamentul gestionează banii țării și trebuie să fim atenți pe cine alegem ca să ne gestioneze banii.

Am votat pentru un Parlament cinstit cu care să pot lucra pentru binele țării. Îi îndemn pe cetățeni să facă următorul pas, să curățăm Parlamentul, Guvernul. Am văzut oameni care stau în rânduri mari. Îi îndemn pe cetățeni să voteze un Parlament care să soluționeze aceste probleme, să voteze oameni care să îndeplinească cerințele oamenilor. Vă îndemn să vă faceți timp pentru drumul la vot. De decizia de astăzi depinde cât de repede vom ajunge să construim o țară prosperă”, a spus Maia Sandu.

Alegeri parlamentare în Republica Moldova

Cetăţenii din Republica Moldova vor alege, duminică, 11 iulie, o nouă componenţă a Parlamentului – organul reprezentativ suprem al poporului şi unica autoritate legislativă a statului. Acestea sunt alegeri parlamentare anticipate, fiind cel de-al X-lea scrutin parlamentar de la declararea independenţei. Pentru cele 101 locuri din Parlament candidează aproape 1.800 de persoane, reprezentanţi au unor partide, ai unor blocuri electorale, dar şi un independent. Peste 3,2 milioane de persoane sunt aşteptate la urne, în 2.150 de secţii de votare, dintre care 12 în România.

Pentru a fi considerate valabile, la alegeri trebuie să participe nu mai puţin de 1/3 din numărul total al alegătorilor, potrivit alegeri.md. Comisia Electorală Centrală a anunţat că sunt 3.282.837 de cetăţeni cu drept de vot.

Din numărul total de alegători:

  • 2.786.446 sunt atribuiţi pe unităţi administrativ-teritoriale de nivelul II din ţară;
  • 237.700- nu au înregistrare la domiciliu sau reşedinţă, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele ţării;
  • 258.691- cetăţenii cu drept de vot care au domiciliu înregistrat în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova.

La Iași, este deschisă o secție de votare

Vor fi deschise 2 150 de secţii de votare, dintre care 150 în afara ţării şi 41 pentru cetăţenii cu drept de vot din localităţile din stânga Nistrului.

În România sunt 12 secţii de votare, dintre care două la Bucureşti (sediul Autorităţii Electorale Permanente – str. Stavropoleos 6, sector 3 şi sediul Biroului Electoral Central – str. Eugeniu Carada 1, sector 3) şi câte una în Iaşi, Suceava, Galaţi, Bacău, Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov, Sibiu, Constanţa şi Craiova.

Secţiile de votare, atât din ţară cât şi din străinătate,vor fi deschise între orele 07.00 şi 21.00.

În străinătate, cetăţenii moldoveni vor putea vota cu următoarele acte:

  • Paşaportul cetăţeanului Republicii Moldova, inclusiv cu termenul de valabilitate expirat;
  • Buletinul de identitate cu fişa de însoţire, doar în curs de valabilitate.

Adauga un comentariu