Majorarea bursei doctoranzilor la cel puțin 500 de euro pe lună este solicitată ministrului Educației, printr-un memoriu, de către reprezentanții doctoranzilor din Consorțiul Universitaria
În text este menționat că doctoranzii bursieri nu pot lucra în afara facultății pentru venituri suplimentare, în paralel cu studiile doctorale, deoarece „activitățile part-time i-ar distrage de la obiectivele de cercetare și nu ar permite formarea reală a unor abilități în cercetare”.
„Având în vedere natura activităților de cercetare și orarul activităților didactice din universități, doctoranzii nu mai au timp fizic pentru angajarea în alte locuri decât facultatea”, se arată în memoriu.
De asemenea, după raportarea bursei doctorale la salariul minim net pe economie, bursa doctorală pentru anii I și II a ajuns la un cuantum de 1.700 de lei, acest cuantum fiind, în continuare, insuficient pentru acoperirea subzistenței doctoranzilor.
Doctoranzii cer ministerului majorarea bursei
Doctoranzii bursieri au responsabilități profesionale și academice similare cu cele prevăzute pentru un asistent de cercetare sau pentru un asistent universitar, atât referitor la activitățile de cercetare, cât și la cele didactice (susținerea seminarelor), dar și la celelalte sarcini de natură administrativă.
„În România, norma didactică și de lucru a unui student doctorand nu ar trebui să depășească norma didactică și de lucru a unui asistent universitar, conform legislației în vigoare. În mod specific, studenții doctoranzi bursieri desfășoară, timp de 3-4 ani, activități intense de cercetare, sub îndrumarea coordonatorului științific, în timp ce desfășoară alte activități în universitate (din categoria celor menționate mai sus), fiind, astfel, în imposibilitatea de a avea un loc de muncă în afara spațiului academic, prin intermediul căruia să își asigure un venit constant și suficient pentru un trai decent.
Luând în considerare aceste elemente introductive, precum și cele menționate punctual în cele ce urmează, transmitem, prin acest memoriu, o serie de solicitări ale doctoranzilor, privind cuantumul bursei doctorale raportat la drepturile și obligațiile contractuale ale doctoranzilor. Solicităm majorarea semnificativă a bursei doctorale la cel puțin 500 de euro/lună. După raportarea bursei doctorale la salariul minim net pe economie, bursa doctorală pentru anii I și II a ajuns la un cuantum de 1.700 de lei, acest cuantum fiind, în continuare, insuficient pentru acoperirea subzistenței doctoranzilor”, se arată în memoriu.
Vârsta, un argument solid
Vârsta doctoranzilor este un alt indicator important, argument citat în memoriu.
„După absolvirea studiilor de licență (3 ani) și master (2 ani), doctoranzii nu mai primesc sprijin financiar din partea părinților, vârsta până la care puteau fi întreținuți de părinți fiind depășită atât legal, cât și moral (…). Astfel, perioada studiilor doctorale este recunoscută de stat ca vechime în muncă, iar, în cazul doctoranzilor cu bursă, subzistența este asigurată prin bursa doctorală.
În prezent, cuantumul bursei doctorale pune în pericol subzistența doctoranzilor bursieri care nu au timp fizic să lucreze și în afara facultății pentru venituri suplimentare, dacă doresc să finalizeze cu succes studiile doctorale (…). Ținând cont de aceste argumente, doctoranzii bursieri în perioada studiilor doctorale nu pot lucra și în afara facultății pentru venituri suplimentare, în paralel cu studiile doctorale, deoarece activitățile part-time i-ar distrage de la obiectivele de cercetare și nu ar permite formarea reală a unor abilități în cercetare și, având în vedere natura activităților de cercetare și orarul activităților didactice din universități, doctoranzii nu mai au timp fizic pentru angajarea în alte locuri decât facultatea.
Natura activităților de cercetare este complexă, solicită efort cognitiv susținut (adică pe durate lungi de timp). Acest efort cognitiv ar fi împiedicat de distragerile part-time din afara universității, care induc distres, deoarece factorul stresor acționează pe perioade îndelungate (preocupări persistente în legătură cu activitățile part-time de făcut pentru creșterea șanselor de subzistență până la următoarea bursă)”, se arată în memoriu.
În sfârșit se întâmplă ceva bun pentru doctoranzii bursieri înmatriculați în prezent și pentru generațiile viitoare (actualii studenți la ciclurile de licență și master)!
Nefericiților, fugiți, salvați-vă viața, cât încă mai puteți. În străinătate dacă se poate, iar cine rămâne ultimul să stingă lumina și să verifice robinetele și gazul, apoi să fugă și ăla din țară, oriunde pe planetă. Voi nu știți în ce v-ați băgat. rromânia este o țară primitivă, obscurantistă, coruptă, săracă, cu recorduri europene la tot ce înseamnă subdezvoltare. Voi credeți că o să puteți aplica din ceea ce ați învățat să faceți aici, în rromânia ? O să ajungeți bătaia de joc a unor șefuleți politici semi-analfabeți, care își vor spori stima de sine zilnic, umilindu-vă pe voi. Vreși să vă trageți de șireturi cu doctoranzii ”speciali” (niște căcăstori agramate din servicii), care să vă ia cu ”hai colega” ?! De aia zic: fugiți unde vedeți cu ochii. Să nu spuneți că nu ați fost avertizați !