Prima pagină » Actualitate » Majorări pentru profesorii din România. Cât vor primii dascălii în plus la salariu, începând cu luna iunie
Majorări pentru profesorii din România. Cât vor primii dascălii în plus la salariu, începând cu luna iunie

Majorări pentru profesorii din România. Cât vor primii dascălii în plus la salariu, începând cu luna iunie

18 mai 2024, 19:20,
BZI.ro, în Actualitate

Vestea momentului pentru angajații din Educație. Profesorii vor avea parte de salarii mai mari începând cu data de 1 iunie 2024.

Vești bune pentru angajaţii din Educație! Guvernul a anunțat că profesorii vor avea salarii mai mari începând cu data de 1 iunie 2024, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 128/2023, care prevede creșterea etapizată a salariilor. Totodată, majorarea din luna iunie va fi făcută conform grilelor aprobate de Executiv. Creșterea salariilor se va face în funcție gradație și vechime, dar și de alte componente importante.

Salarii mai mari pentru profesori

Salariile profesorilor și ale angajaților din învățământ urmează să crească începând cu data de 1 iunie 2024.

De menționat este faptul că Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 128/2023 prevede creșterea etapizată a salariilor. Potrivit calculelor, salariile acestora vor crește cu aproximativ 7%. „De la 1 iunie se acordă următoarea tranșă de creștere salarială: în medie de 7%”, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație, conform Edupedu.

Totodată, majorarea din luna iunie va fi făcută conform grilelor aprobate de Executiv, însă va fi diferită de la caz la caz în funcție de vechime în muncă, gradație, dar și deducerile fiscale ale profesorilor.

„Un profesor cu studii superioare de lungă durată, gradul didactic I și peste 25 de ani vechime, cu sporul de suprasolicitare neuropsihică și dirigenție, va avea un venit mediu brut în luna iunie de 11.845 lei, în timp ce un director va ajunge la un salariu brut de 12.533 lei, care include sporul de suprasolicitare neuropsihică”, a explicat ministrul Educației, Ligia Deca.

Ministerul Educației a explicat faptul că s-a cheltuit suma de 8,2 miliarde de lei, în primele trei luni ale anului, totul din bugetul de „cheltuieli de personal”.

Asta înseamnă mai exact 25, 3% din bugetul aprobat, însă totul se întâmpla înainte de cea de-a doua majorare, începând cu data de 1 iunie 2024.

„Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 128/2023 pentru unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din învățământ și alte sectoare de activitate bugetară au fost aprobate unele majorări salariale pentru anumite categorii de personal bugetar. Din analiza evoluției bugetului Ministerului Educației la nivelul primului trimestru, la titlul ”Cheltuieli de personal” se înregistrează plăți de 8,2 mld.lei, respectiv 25,3% din bugetul aprobat, în contextul în care începând cu luna iunie va fi acordată a doua tranșă de majorare salarială reglementată prin actul normativ mai sus menționat ”, scrie Ministerul Finanțelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *