Prima pagină » Local » Majoritatea medicilor din Iași devin funcționari publici! În loc să trateze bolnavii, sunt obligați să se afunde în birocrație: „Nu se mai îngrijesc pacienți neapărat” – FOTO

Majoritatea medicilor din Iași devin funcționari publici! În loc să trateze bolnavii, sunt obligați să se afunde în birocrație: „Nu se mai îngrijesc pacienți neapărat” – FOTO

24 nov. 2023, 02:00,
Cristina Doroftei în Local

Majoritatea medicilor din Iași au devenit funcționari publici. Aceștia sunt într-o situație deosebită, petrec aproximativ 40 la sută din timp să completeze fișe, să calculeze materialele sanitare pe care le-au folosit chiar și pentru o injecție, ca la final să le treacă în calculator. Toate acestea sunt în defavoarea pacientului.

Procedurile care vin la pachet cu nenumărate consecințe

mai mulți medici care operează

Medicii s-au transformat în mici funcționari publici

Discuția cu pacientul internat a devenit un lux, același lucru este confirmat și de medici. Aceștia spun că, dacă nu există comunicare între medicul specialist, medicul de familie și pacient, un act medical este egal cu zero. Acest lucru atrage după sine nenumărate consecințe.

„Din păcate, activitatea personalului medical este una intensă, gărzile, nopțile pierdute, turele de sâmbătă și de duminică, ore lungi petrecute în sălile de operație își pun amprenta asupra personalului medical. La toate acestea se mai adaugă și lipsa personalului medical. Sistemul, în general, și spitalele din Iași se confruntă cu o lipsă acută de personal încă dinainte de pandemie. Cele două blocări succesive ale angajărilor în sistemul sanitar, mă refer la cea din anul 2022 și la cea care operează în prezent.

Acest lucru face ca viața unui cadru medical să fie din ce în ce mai grea. Toate aceste lucruri au și consecințe, uneori nefaste, pentru că în ultima vreme sunt foarte multe îmbolnăviri. Și, cu siguranță, epuizarea, stresul la locul de muncă, volumul fizic foarte mare, pentru că acest lucru îl putem discuta și din punct de vedere al personalului auxiliar care este subdimensionat și uneori sunt depășiti de volumul de muncă”, declară Iulian Cozianu, președintele Sanitas Iași.

Personalul medical este obligat să muncească într-un sistem învechit care nu favorizează empatia față de pacient. Birocrația este cea care-i omoară, însă nu înainte de a-i îmbolnăvi.

„S-au înregistrat mai multe accidente vasculare în rândul personalului medical, afecțiuni cardiace și alte afecțiuni, dar, în principal, aceste două aspecte care sunt și în rândul îmbolnăvirilor populației. Nici personalul medical nu este scutit de astfel de nenorociri. Urmează afecțiunile oncologice în rândul personalului medical. Unul dintre cauzele care favorizează apariția acestora este tocmai stresul și epuizarea de la locul de muncă. Este complicat să vezi că din cauza faptului că posturile au fost blocate, că uneori fondurile pe care le au spitalele pentru plata salariilor sunt insuficente, numărul de angajați este în permanentă scădere”, adaugă Iulian Cozianu.

Medicii din Iași devin funcționari publici. Nu au timp să vorbească cu pacienții

pacienți pe holul spitalului „Sf. Maria” din Iași

Toate acestea sunt în defavoarea pacientului

Medicii și asistenții medicali s-au transformat în contabili, nu au timp să vorbească cu pacientul pentru că sunt nevoiți să se ocupe de calcule. Timpul este limitat, iar acest lucru duce la accidente vasculare și afecțiuni cardiace.

„Nu a făcut nimeni o normare a muncii, pentru a vedea un salariat cât poate să facă. Dacă are zece pacienți, acesta trebuie să se ocupe de toți, nu poate face diferența. Dacă sunt 20, la fel. Acest lucru este inuman. Sunt zile precum cea de luni, în care toate spitalele sunt aglomerate, este groaznic când sunt 20 de internări și două asistente. Un alt lucru care ne omoară este birocrația.

Digitalizarea ne-a îngreunat munca, nu a ușurat-o. Spre exemplu, se face o injecție, aceasta trebuie scrisă pe o foaie, ulterior să o trecem în calculator, să o scădem. Patruzeci la sută din timp, sau chiar mai mult o petrecem făcând lucruri pe care altădată nu le făceam, mă refer la acum 30 de ani. Durează să scazi ace, seringi, vată, alcool. Oamenii sunt cu atât mai stresați cu cât și activitatea birocratică ne omoară timpul. Nici măcar nu sunt calculatoare suficiente, astfel este nevoie de timp și pentru a căuta un calculator liber.

Dacă nu se face acest lucru, la final, când se externează pacientul, acesta nu are decontul, nu se înregistrează cheltuielile, nu se primesc banii de la CAS. Foarte complicat, nu se mai îngrijesc pacienți neapărat, ne-am transformat și în mici funcționari, și acest lucru în detrimentul pacientului. Noi trebuie și să vorbim cu pacientul, asistentul medical face și planul de îngrijire. Îl  întrebăm ce îl doare, ce medicament ia, pentru a vedea dacă are risc de cădere, ce nevoi are.

Necesită timp pe care îl pierdem pentru a completa doar planul de îngrijire”, subliniază Iulian Cozianu în legătură cu faptul că majoritatea medicilor din Iași au devenit funcționari publici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025