Ambasadorii din 22 din cele 27 de țări membre ale UE au fost critici sau sceptici față de eforturile a 5 țări din est de a prelungi interdicția de import.
Majoritatea țărilor UE sunt împotriva extinderii interdicției de import a cerealelor ucrainene după jumătatea lunii septembrie, au declarat patru diplomați UE pentru POLITICO, respingând apelurile a cinci țări membre estice de a menține restricțiile în vigoare.
Produsele din cereale ucrainene sunt interzise pe piețele din Polonia, Ungaria, România, Bulgaria și Slovacia
Produsele din cereale ucrainene – grâu, porumb, semințe de rapiță și semințe de floarea soarelui – sunt interzise pe piețele din Polonia, Ungaria, România, Bulgaria și Slovacia, în baza unui acord încheiat cu Comisia Europeană la începutul acestui an pentru a-și proteja fermierii de un aflux de produse mai ieftine care vin din Ucraina.
Restricțiile urmează să expire pe 15 septembrie, dar cei cinci din prima linie pledează pentru prelungirea lor până cel puțin la sfârșitul anului.
La o întâlnire cu Comisia de miercuri, ambasadorii UE din restul de 22 de state membre fie s-au opus în mod deschis ideii de extindere a restricțiilor, fie au rămas profund sceptici, a declarat un înalt diplomat al UE. Franța și Germania au fost printre țările care au criticat cel mai mult extinderea, a spus diplomatul.
Doi diplomați au spus că, deși multe țări au recunoscut dificultățile cu care se confruntă cele cinci țări din est, au cerut Comisiei să propună măsuri alternative.
Un diplomat al UE dintr-o țară sceptic cu privire la extindere a susținut că o decizie de extindere a restricțiilor la import ar fi „pur politică”, cu viitoarele alegeri generale din Polonia planând asupra discuției. Diplomaților li s-a acordat anonimatul, deoarece nu sunt autorizați să vorbească public despre discuții.
Polonezii merg la vot
Polonezii merg la vot la mijlocul lunii octombrie. Având în vedere că fermierii protestează împotriva afluxului de cereale ucrainene, pe care ei îl consideră o amenințare la adresa mijloacelor lor de existență, expirarea acordului ar putea avea consecințe politice pentru guvernul conservator condus de partidul Lege și Justiție (PiS).
Un înalt oficial polonez a recunoscut că alegerile au jucat un rol.
„Motivul pentru introducerea măsurilor restrictive la nivelul UE a fost faptul că fermierii au început să blocheze drumurile și terminalele. Și trebuie să evităm situația în care fermierii disperați, sau liderii radicali ai sindicatelor fermierilor, folosesc această situație. Timpul alegerilor este momentul în care unii politicieni, unii lideri ai organizațiilor radicale pot folosi situația, de exemplu, pentru a bloca drumuri sau pentru a bloca terminale. Deci, cu siguranță, trebuie să reducem să spunem numărul de factori care i-ar ajuta”, a spus oficialul.
Un alt oficial polonez, informat în discuțiile de miercuri, a susținut că „nu există motive de fond” pentru a lăsa măsurile să expire.
„Când vine vorba de factori bazați pe fapte, acum există o justificare mai mare pentru menținerea scutirii decât în aprilie”, când au fost introduse pentru prima dată măsurile, a spus oficialul.
Ucraina a amenințat că va duce UE sau țări individuale la Organizația Mondială a Comerțului
Ucraina nu este de acord și a amenințat că va duce UE sau țări individuale la Organizația Mondială a Comerțului în cazul în care extind interdicția de import după 15 septembrie. Kievul susține că nu există dovezi care să sugereze abateri de preț sau o creștere semnificativă a aprovizionării cu cereale care să justifice extinderea restricții de import.
O analiză a Comisiei, datată pe 27 iulie și văzută de POLITICO, a arătat că acordul – care vizează tranzitarea cerealelor ucrainene prin statele membre de est ale UE către alte UE și țări terțe – nu funcționează, a spus diplomatul dintr-unul dintre statele membre sceptice.
Documentul arată că, de când acordul a fost introdus în aprilie, exporturile de grâu și porumb au scăzut în mai și iunie.
Și în ciuda creșterii importurilor de grâu și porumb din Ucraina de la invazia Rusiei din februarie anul trecut, „situația de pe piața UE este destul de stabilă”, arată documentul.
Doar Comisia va decide dacă lasă restricțiile să expire, dar având în vedere dovezile, executivul UE ar fi greu presat să justifice o prelungire, a spus diplomatul dintr-unul dintre statele membre sceptice.
Sa manace poponarii din occident produsele toxice ale khazarilor paduchiosi !
Fabricile mari de paine cu patroni TRADATORI si CRIMINALI, masoni desigur, au cumparat mii de tone de grau pana sa se interzica importul, si acum painea pentru romani este toxica, dar cu bere nu se simte inca.
Cand se vor imbolnavi romanii de deces atunci or sa priceapa si ei ce inseamna produse toxice din Satania poponarului Zelensky.
Deja animalele , gainile mor din cauza cerealelor sintetice si contaminate din Ucraina. Iar noi rand pe rand vom muri de boli misterioase fara tratament, cancerul la ordinea zilei. Tari ca Germania, Franta si altele care se opun prelungirii acordului sunt cele care au vandut mult armament Ucrainei si trebuie sa- si recupereze banii rezultati din vanzarea cerealelor.