Prima pagină » National » Malta a cerut explicații privind penitenciarele din România. Ce spune Alina Gorghiu
Malta a cerut explicații privind penitenciarele din România. Ce spune Alina Gorghiu

Malta a cerut explicații privind penitenciarele din România. Ce spune Alina Gorghiu

10 iul. 2024, 21:40,
BZI.ro, în National

Administrația Națională a Penitenciarelor a dat detalii, miercuri, la Curtea Constituțională din malta despre condițiile din penitenciarele din România, în dosarul lui Paul Philippe al României. Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, spune că penitenciarele sunt la nivelul standardelor impuse de CEDO.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a făcut declarații importante cu privire la cazul predării lui Paul-Philippe al României, care se află în desfășurare la Curtea Constituțională din Malta.

Cauza se concentrează pe presupusele încălcări ale drepturilor omului din cauza condițiilor din penitenciarele din România. Administrația Națională a Penitenciarelor a participat la proces ca martor, oferind detalii despre condițiile actuale din penitenciare.

Îmbunătățiri în sistemul penitenciar românesc

Alina Gorghiu a subliniat că în ultimii ani s-au făcut îmbunătățiri semnificative în sistemul penitenciar românesc. Conform declarațiilor sale, România nu a mai întâmpinat refuzuri în ceea ce privește predările din cauza condițiilor din penitenciare.

Gorghiu a evidențiat că penitenciarele din România respectă standardele impuse de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), asigurând că drepturile omului nu sunt încălcate.

„Astăzi a fost termen în dosar, la Curtea Constituţională din Malta. Cauza are ca obiect presupuse încălcări ale drepturilor omului din cauza condiţiilor din penitenciarele din România. Au fost prezenţi, ca martori, reprezentanţi ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Au dat detalii despre condiţiile din penitenciarele din România. Despre faptul că sunt la nivelul standardelor impuse de CEDO şi nu sunt încălcate în niciun mod drepturile omului”, a scris Alina Gorghiu pe Facebook.

Ministrul Justiției a explicat că decizia Curții Constituționale din Malta nu va fi definitivă și poate fi atacată cu apel. Acest dosar este separat de cel privind predarea în baza mandatului european de arestare.

Predarea a fost deja dispusă de instanța malteză în fond, iar cazul se află în apel, cu o decizie finală așteptată în curând.

„Decizia Curţii Constituţionale nu va fi definitivă, ci poate fi atacată cu apel. Acest dosar este separat de cel privind predarea în baza mandatului european de arestare. Cel privind predarea, care a fost dispusă de instanţă malteză în fond, se află în apel, iar instanţa ar urma să se pronunţe definitiv în curând”, explică Gorghiu.

Prioritatea Ministerului Justiției

Alina Gorghiu a reiterat că statul român își va continua misiunea de a asigura justiția. Subiectul fugarilor reprezintă o prioritate pentru mandatul său, conform programului de guvernare asumat de Guvernul din care face parte.

Ministrul a subliniat că Ministerul Justiției tratează toți cetățenii în mod egal, indiferent de numele sau notorietatea lor, subliniind angajamentul de a ajuta la realizarea justiției până la capăt.

„Pentru mine, ca ministră, subiectul fugarilor reprezintă o prioritate de mandat, pe care şi Guvernul din care fac parte şi-a asumat-o prin programul de guvernare”, mai spune Gorghiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
12 iulie 2024
12 iulie 2024