Prima pagină » Local » Mama unui copil cu autism, din Iași, a ajuns la capătul puterilor! 3.600 de lei pe lună costă o copilărie normală pentru Matei – FOTO

Mama unui copil cu autism, din Iași, a ajuns la capătul puterilor! 3.600 de lei pe lună costă o copilărie normală pentru Matei – FOTO

01 apr. 2024, 02:00,
Cristina Doroftei, în Local

Mihaela Agape, mama unui copil diagnosticat cu autism, este la capătul puterilor. Nu mai știe cum și ce să facă pentru a strânge sumele de care Matei are nevoie pentru terapii

Totul a început încă de când Matei avea vârsta de 2 ani, când părinții au observat faptul că micuțul nu vorbește deloc. În urma mai multor evaluări, au aflat un adevăr trist. Matei, care acum are 5 ani, a fost diagnosticat cu diferite tulburări mintale ce i-au pus piedici. Copilul nu vorbește așa cum e normal, nu reușește să interacționeze, are foarte multă energie pe care nu o poate controla, dar și episoade în care se retrage și nu mai poate socializa.

Mama unui copil cu autism cere ajutorul oamenilor cu suflet bun

Specialiștii pe care Matei i-a vizitat în permanență au avut un singur cuvânt de spus. Pentru ca micuțul să aibă o viață normală, trebuie să-și petreacă mare parte din copilărie făcând terapii.

„Am descoperit că Matei are probleme încă de când avea vârsta de 2 ani. Mi-a atras atenția faptul că nu vorbea așa cum o făceau deja copiii de vârsta lui. Am mers cu el la mai mulți medicii și a primit mai multe diagnostice, precum tulburare de opoziție, sindrom hiperkinetic, ceea ce-l face să fie foarte agitat, tulburări de limbaj, el nu vorbește așa cum ar trebui să vorbească un copil de vârsta lui.

El este înscris la o grădiniță cu program normal, însă nu prinde. Specialiștii ne-au spus că singura șansă pe care o are este să facă terapii. El este comunicativ, dar până la un punct, doar că la un moment dat se retrage. Doi ani am mers cu el la terapii, însă după tot acest timp, pe lângă toate diagnostice pe care le-am menționat, s-a adăugat și diagnosticul de autism. Așa am pierdut 2 ani doar cu o parte din terapiile necesare. Pe lângă logopedie, integrare senzorială, kinetoterapie, a apărut și necesitatea terapiei ABA”, a subliniat Mihaela Agape, mama copilului ce are nevoie de terapii.

Iată care sunt sumele de care Matei are disperată nevoie

Matei are nevoie lunar de aproximativ 3.600 de lei, o sumă mare în comparație cu veniturile financiare pe care familia Agape le are.

„Logopedie, unde învață să vorbească, integrare senzorială când vine vorba despre culori, texturi, gust, iar kinetoterapia o face pentru mișcare, apoi urmează terapia ABA, care este specifică pentru copiii cu autism. Matei trebuie să meargă cinci zile pe săptămână, câte două ședințe pe zi, acest lucru înseamnă 3.600 de lei pe lună, fiind o sumă destul de mare pentru familia noastră. Este 90 de lei o ședință de 40 de minute. Mai avem un băiat de 13 ani, care este în clasa a VII-a.

Soțul lucrează, eu stau acasă cu copilul, eu iau o indemnizație de creștere copil până la vârsta de 7 ani, avem un certificat de handicap pe care ni-l dă din an în an, în fiecare an trebuie să mergem la comisie. Până anul trecut, Matei a avut certificat de handicap mediu, anul acesta are grad grav cu însoțitor, din cauza diagnosticului de autism. Am mai avut probleme cu el, episoade în care țipă, dar nu e formă gravă, se poate recupera mai repede decât ceilalți, dar pentru acest lucru are nevoie de recuperare”, adaugă Mihaela Agape.

Matei, micuțul diagnosticat cu autism, are nevoie de ajutor pentru ca starea să nu i se agraveze. Părinții spun că ieșirile agitate pe care le are pot fi controlate în prezent, însă, dacă micuțul va fi nevoit să renunțe la terapii, situația se va schimba în mod dramatic. Din acest motiv, cei care au posibilitatea pot dona în contul următor: RO42BRDE240SV87369932400. Titular cont: Agape Mihaela. Detalii: Terapii Agape Matei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *