Info Turism

Mâna Deșertului din Chile. Misterul monumentului din Deșertul Atacama

Publicat: 21 oct. 2019

Mâna Deșertului din Chile. Mâna Deșertului este o construcție inedită din Chile.

Monumentul se găsește în cel mai arid deșert din lume, respectiv Deșertul Atacama. Deșertul a fost folosit de cei de la NASA pentru a testa mașinile concepute special pentru a cerceta suprafața planetei Marte. Zona este vizitată și de surferii care vor să încerce un „alt tip de valuri” – dunele de nisip, iar seara este o atracție pentru astronomii care vor să analizeze constelațiile, potrivit CNN.

Mâna Deșertului din Chile. Cum ajungi aici

Această operă de artă este situată pe autostrada Panamericană la 75 de kilometri de orașul Antofagasta. Cei care vor să o viziteze o pot lua fie pe Ruta 26, fie pe Ruta 28, conectându-se la Ruta 5, unde se află monumentul. Este construită la o altitudine de 1.100 de metri deasupra nivelului mării. În timpul călătoriei prin deșert, vizitatorii pot confunda sculptura cu un miraj. Însă, mâna care iese din nisip, având o formă ce dă impresia că este o cerere de ajutor, este reală.

Povestea construcției

„Mâna Deșertului” a fost realizată de sculptorul chilian Mario Irarrázabal. Constrcția a fost finanțată de o organizație locală. A fost construită în 1992 din beton și fier.

Sculptorula a studiat în Statele Unite apoi s-a întors in Chile și s-a dedicat sculpturii. Acesta fost rugat de cetățeni locali să creeze un monument pentru Atacama. Astfel, el a construit „Mâna Deșertului”.

Monumentul înalt de 11 metri pare a fi un element SF, Acesta se consideră că este un simbol al ideilor contrastante care ne arată cât de mici și neajutorați sunt oamenii. Irarrazabal a folosit înfățișarea umană pentru a exprima emoții precum singurătatea, suferința și tortura. Aceasta arată ca și cum o mână a unui om uriaș a fost îngropată în urma unei furtuni de nisip și este o adevărată atracție turistică.

Sculptura a devenit foarte populară în ultimii ani, după ce mai mulți ghizi turistici au inclus-o în traseul lor.

„Este un reper important pentru vizitatorii noștri, mai ales pentru cei care aleg să călătorească prin America Latină și nu doar din punct de vedere cultural, ci și vizual”, a declarat Harry Hastings, fondatorul unei agenții de turism.

Chiar dacă turiștii sunt avertizați să nu deterioreze monumentul, localnicii trebuie să îl curețe de cel puțin două ori pe an, din cauza că este vandalizat.

Mâna Deșertului din Chile. Monumentul are pereche

Un lucru mai puțin cunoscut este faptul că ”Mâna” are perechea sa. Este asemănarea unei alta, care se află în Uruguay, fiind construită cu un deceniu mai devreme decât cea din Deșertul Atacama. Cea de-a doua se află în Punta del Este, în apropiere de Marea Atlanticului. Aceasta pare că se ridică din nisipul de pe plajă, relatează CNN.loading...

Adauga un comentariu