Economic Local

Mănușile și măștile de protecție aruncate necorespunzător blochează rețeaua de canalizare din Iași

Publicat: 30 apr. 2020

Pentru a proteja sănătatea publică și a evita răspândirea virusului COVID-19, în această perioadă este necesar mai mult decât oricând să respectăm regulile de igienă. La fel de important este și ca măștile sau mănușile de unică folosință pe care le utilizați pentru protecția dumneavoastră să fie aruncate în coșul de gunoi menajer, nu în vasul de toaletă, pentru a evita înfundarea rețelei de canalizare.

„Blocajele astfel create pot determina defecțiuni majore ale instalațiilor care asigură buna funcționare a sistemului de canalizare, ce pot duce la refulări ale rețelei de canalizare, cu tot disconfortul olfactiv și vizual și pericolul de contaminare pe care îl determină o astfel de situație. Cel mai mare dușman al conductelor de canalizare sunt materialele textile, vata medicinală și produsele de igienă intimă”, au explicat oficialii ApaVital Iași.

Materialele textile cauzează probleme grave

Fibrele fine ale acestora se agață de pereții conductelor, facilitând formarea de dopuri. În vasul de toaletă nu trebuie aruncate nici resturile alimentare sau deșeurile solide, materialele de construcții, produsele din plastic sau cele cauciucate.
Uleiurile alimentare și grăsimile menajere aruncate în rețeaua de canalizare se depun ca un strat de ceară pe pereții conductelor, blocând sau distrugând sistemul de canalizare.

„Nici medicamentele expirate nu trebuie aruncate în toaletă sau în chiuvetă, deoarece substanțele chimice vor ajunge în apă și vor îngreuna procesele de epurare a acesteia. De asemenea, substanțele conținute de medicamente pot ajunge în râuri și pot contamina mediul înconjurător. ApaVital face apel la utilizatori să utilizeze în mod corespunzător rețeaua de canalizare, pentru a evita neplăcerile create de blocarea acesteia”, au mai precizat oficialii ApaVital Iași.

Comentarii
  • Cand NESIMTIREA este REGULA de BAZA? Ce vreti? Oare cine sunt persoanele mai atinse de aceasta calitate in conditiile in care si inainte era o mare problema cu: tampoanele si absorbantele vaginale, tampoanele pentru demachiat si sters oja de pe unghii, zatul de cafea aruncat in canalizare, grasimile de la bucatarie(cele ce ar putea fi colectate intr-o sticla si depuse la tomberon) deversate tot in canalizare… ?

  • ce treaba are zatul de cafea si grasimile de la bucatarie? cand speli oalele si blidele nu folosesti detergent? ala nu e facut pe baza de grasimi si chimicale? cacarea nu infunda gheul, nu? nu se depune in timp pe peretii gheului? problema e mai mult cu hartia igienica aruncata in wc, tampoanele, vata si pampersii, asta e problema!

  • Detergentii folositi NU dizolva grasimile, le detaseaza de pe vase. Pe conducta, grasimile adera usor la peretii acesteia si se resolidifica. Zatul de cafea adera foarte usor la grasime, deasemeni si alte reziduri. Prima calitate a detergentilor de vase TREBUIE sa fie aceea de a NU dauna sanatatii, nicicum calitatea spalarii.

Adauga un comentariu