Actualitate

MApN, după prăbușirea MIG-ului și elicopterului în Constanța: „O seară neagră pentru România”. SURSE: Procurorii sunt pe drum spre locul incidentelor aviatice

Publicat: 02 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
MApN după prăbușirea MIG-ului și elicopterului în Constanța O seară neagră pentru România. SURSE Procurorii sunt pe drum spre locul incidentelor aviatice
Elicopterul s-a prăbușit la un kilometru distanță de locul în care a picat avionul

Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al MApN, a confirmat, miercuri seara, la B1 TV, moartea celor cinci militari din elicopterul plecat să caute epava avionului MIG în Constanța.

„O seară neagră pentru Armata Română. Toți cei șapte membri au fost găsiți morți. Se caută în continuare pilotul. Sunt condiții delicate în zona Dobrogei”, a spus reprezentantul MApN.

Acesta a confirmat și că este vorba despre un avion MiG 21 Lancer dispărut la Târgușor, iar elicopterul care căuta avionul, s-a prăbușit la Gura Dobrogei.

Elicopterul nu avea muniție la bord, ci era echipat pentru misiune de căutare-salvare.

Urmează să se întocmească dosar unic de cercetare penală

Un procuror militar din zona Constanței și un altul de la Parchetul Curții Militare de Apel București se deplasează la momentul difuzării acestei știri către locurile incidentelor aviatice, privind prăbușirea unui MIG-21 Lancer și a dispariției unui elicopter IAR, afirmă surse judiciare.

Potrivit acestora, ancheta celor doi va dura toată noaptea și posibil și pe parcursul zilei de joi, echipa formată din cei doi procurori și ofițeri de poliție de la Constanța urmând să efectueze Cercetarea la Fața Locului.

Potrivit surselor citate la verificările din teren va participa și o comisie de specialiști din cadrul Statului Major al Forțelor Aeriene (SMFA), fiind vorba în acest caz despre două aparate de zbor.

Potrivit acelorași surse, o dată cu primul act ce se va întocmi în acest caz, se va forma și dosarul unic de cercetare penală, neputând preciza la acest moment încadrarea juridică a faptelor ce se cercetează.

Vasile Dîncu confirmă moartea celor cinci militari

Cei șapte soldați de la bordul elicopterului care căuta MIG-ul dispărut de pe radar în județul Constanța au murit. Elicopterul s-a prăbușit la un kilometru distanță de locul în care a picat avionul.

„Elicopterul s-a prăbușit la un km distanță de locul în care a căzut avionul. Oamenii din zonă au văzut o explozie, dar a fost o explozie de la sol. Sperăm că pilotul s-a catapultat și este în viață. Salvatorii îl caută.

Nu avem alte indicii ale prăbușiri decât că din cauza vremii proaste și a stării MiG-ului. Excludem, în acest moment, nu avem nicio dovadă, spațiul aerian este supravegheat și nu poate să treacă nimic neobservat.”, a spus Vasile Dîncu la România TV.

Un avion de luptă românesc și elicopterul trimis în căutare s-au prăbușit. Cinci militari din elicopter au decedat

În această seară, în jurul orei 20.00, o aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac si Gura Dobrogei.

Ulterior, a fost trimis un elicopter cu cinci militari pentru a cerceta dispariția avionului de luptă.

Elicopterul IAR 330-Puma, decolat, miercuri, 2 martie, în jurul orei 20.21, în misiune de căutare-salvare a aeronavei Mig 21 LanceR, a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut de pe radar în jurul orei 20.44.

Pilotul raportase condiții de vreme nefavorabilă și primise ordin să se întoarcă la bază.

Cei șapte militari au decedat.

Adauga un comentariu