Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași organizează, în perioada 14-16 mai 2021, Maratonul de vaccinare împotriva COVID-19. Orice persoană care a împlinit 16 ani poate veni la UMF Iași (str. Universității, nr. 16) doar cu buletinul, fără programare, începând cu data de vineri, 14 mai, de la ora 16.00, până luni, 17 mai, ora 8.00 și va fi vaccinată cu prima doză de ser Pfizer. Rapelul se va asigura la 21 de zile de la prima doză, în weekendul 4-6 iunie. Pentru minori este necesar un acord scris al unui părinte sau tutore legal. În această acțiune de amploare care are loc 24 de ore din 24, se vor implica, în mod voluntar, peste o mie de membri ai comunității academice a Universității, de la cadre didactice și studenți, până la personal administrativ. Pe esplanada UMF Iași va fi instalat un Info Point, iar în clădirea Universității vor fi amenajate 20 de fluxuri de vaccinare.
Maratonul de vaccinare este organizat de UMF Iași, în parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică Iași, Colegiul Medicilor Iași, Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, filiala Iași (OAMGMAMR Iași), Prefectura Iași, Primăria Iași, Consiliul Județean Iași și Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19. Primul maraton de vaccinare din țară a avut loc la Timișoara, iar în perioada următoare vor avea loc evenimente similare și la București, Cluj Napoca, Târgu Mureș și Craiova.
Autoritățile organizează un maraton de vaccinare cu Pfizer în București
Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat, marţi, că în perioada 7-9 mai va fi organizat la Bucureşti un maraton al vaccinării anti-COVID la Sala Palatului şi la Biblioteca Naţională, relatează Agerpres.
„Am văzut cu toţii evenimentul organizat în Timişoara, acel maraton al vaccinării, care, din punctul nostru de vedere, a fost un succes. Tocmai de aceea ne dorim replicarea acestui tip de eveniment de vaccinare, primul eveniment va avea loc în Bucureşti, în perioada 7-9 mai, vorbim de organizarea a 50 de fluxuri de vaccinare, vaccin de la compania Pfizer, în două locaţii diferite, Sala Palatului, unde vor fi organizate 40 de fluxuri şi Biblioteca Naţională, unde vor fi organizate 10 fluxuri. Acest maraton de vaccinare este organizat de Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Carol Davila’ din Bucureşti, cu sprijinul şi cu implicarea autorităţilor locale şi, bineînţeles, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor de Vaccinare, însă activitatea de voluntariat este asigurată şi toată logistica necesară de Universitatea de Medicină şi Farmacie, de Corpul Academic şi toţi cei care îşi doresc să participe la acest demers”, a susţinut medicul militar.
El a spus că în perioada 14 -16 mai, la nivel naţional, universităţile de medicină vor organiza astfel de evenimente de vaccinare.
„De asemenea, în perioada 14 -16 mai, la nivel naţional, în mod deosebit în Cluj-Napoca, Târgu Mureş şi Iaşi, universităţile de medicină organizează, de asemenea, astfel de evenimente, prin care ne dorim facilitarea accesului unui număr cât mai mare de persoane la vaccinare, fără să existe nevoia acestei programări directe. Tot o particularitate a campaniei de vaccinare se va desfăşura în perioada 10 -17 mai, în Craiova, prin implicarea Universităţii de Medicină şi Farmacie. Va fi o săptămână altfel, în care în toate centrele de vaccinare din municipiul Craiova se va asigura vaccinarea pe o perioadă de 24 de ore din 24, fără programare. Este, dacă vreţi, un proiect-pilot, pe care ne dorim să îl evaluăm în cadrul municipiului Craiova, tocmai pentru a trage concluziile pe baza cărora să putem să analizăm oportunitatea de a transforma şi de a extinde modalităţile de a accesa un centru de vaccinare prin prezentare directă”, a mai arătat Gheorghiţă.