De multe ori, bijuteriile sau lingourile pot fi extrem de repede recunoscute pentru marcaje aur sunt amprentate şi recunoscute la nivel mondial. Această amprentă este una legală şi atestă valoare de necontestat a metalului preţios. Trebuie reţinut faptul că aceste stanţe au fost stabilite pentru fiecare ţară în parte şi nu se schimbă cu odată cu trecerea timpului.
Actualmente se extrag aproximativ 1.500 de tone de aur anual la nivel global. Ca o calitate principală a aurului putem trece în revista faptul că acesta nu se corodează. În formă sa pură, aurul este prea moale pentru a fi prelucrat şi de aceea trebuie aliat cu alte metale.
Marcaje aur întâlnite în România
Cel mai adesea în comerţ o să găsim bijuteriile de 18 şi 14 Karate. În cazul aurului de 24 de Karate, acesta este prea moale pentru obţinerea bijuteriilor şi de asemenea, corodează mult mai rapid.
De multe ori o să găsiţi pe obiect inscripţionat 14 K sau 18 K, în alte situaţii sunt înscrise doar nişte cifre: pe cel de 14 K – marcaj 585, pe aurul de 18 K – marcaj 750, iar pe cel de 24 K – 1000.
Pentru aurul dentar este folisita stanţa de 22K.
Iată mai jos cele mai întâlnite marcaje pentru aur pe care le găsim în ţara noastră.
999.999 – este cel mai curat aur care a fost produs vreodată. Acesta a fost rafinat de Monetăria Perth în anul 1958.
999.99 – aceasta stanţă reprezintă aurul ce mai pur existent pe piaţă
999.9 – marcajul aur pentru monede de investiții
999 – stanţa reprezintă echivalentul pentru 24 de karate
995 – marcajul pentru aur care este permis pentru lingouri
986 – este marcajul cunoscut şi că ducat fin, utilizat anterior în Austria şi Ungaria
958.3 – marcajul de aur echivalent pentru 23 karate
916 – echivalentul a 22 de karate
900 – acest marcaj a fost cel mai mult folosit în Uniunea Monetară Latină
833 – este echivalentul pentru 20 de karate
750 – maracajul aur echivalent pentru18 karate
625 – echivalent la 15 karate
585 – echivalentul a 14 karate
417 – echivalent cu 10 karate
375 – echivalentul a 9 karate
333 – echivalent cu 8 karate. Acesta este standardul minim de aur în Germania, după anul 1884.
Acestea marcaje sunt cele mai des întâlnite, cu toate acestea producătorul îşi poate înregistra şi prorpriul poanson pentru a se diferenţia de restul.
Cel mai apreciat tip de aur din Europa este cel de 18 karate, iar în Statele Unite ale Americii cel mai vândut este cel de 14 karate.
Maracarea legală a aurului se face în România prin pansonarea cu semnul distinctiv al BNR, monitorizat în prezent de către ANPC.
Care aur este mai bun?
Indiferent de aurul pe care îl alegeţi, că este alb sau galben, aveţi parte de avantaje şi dezavantaje. De cele mai multe ori bugetul de care dispuneţi va fi factorul că va influenţa alegerea pe care o faceţi.
În cazul în care vă doriţi ca pe bijuteria dumneavoastră să aveţi un diamant cu o culoare mai scăzută (cum ar fi K sau L), atunci trebuie să vă îndreptăţi către aurul galben.
Pentru aurul alb ar trebui să vă îndreptăţi către o bijuterie a cărui diamant are o culoare albă.
Înainte de a achiziţiona o bijuterie ar terbui să ştiţi preţul acesteia, să fiţi atent la maracajele aur pentru a afla dacă este sau nu o bijuterie autentică.