Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat, a anunțat miercuri, 5 ianuarie 2021, că statul român a negociat achiziția pentru medicamente împotriva SARS-CoV-2. Acesta a afirmat că este vorba despre două medicamente acceptate și în Statele Unite ale Americii.
De asemenea, Marcel Ciolacu a menționat că una dintre ele este așteptată și în cadrul Uniunii Europene.
„Sunt două medicamente inovative acceptate şi în SUA. Una se aşteaptă şi în UE. Are un randament de 50% şi celălalt de la Pfizer cu un randament de 90%. Am înţeles că o să avem în jur de 600.000 de doze şi 164.000 (…) Ştiu că sunt două tipuri inovative şi generice mai toxice. Am văzut că ministrul (Sănătăţii) a ieşit şi cu reprezentanţii producătorilor. E pentru prima oară când un ministru discută direct cu producătorii (…) Vom merge şi pe zona de generice. A fost o mare greşeală deoarece nu s-a creat un parteneriat între stat şi cetăţean. Cel mai greu câştigi credibilitatea. Speranţa o obţii relativ repede.
Suntem după doi ani rataţi în zona de control al pandemiei. (…) Am auzit de la domnul Rafila că bolnavii cronic vor avea acces la actul medical în continuare, cum ar fi fost normal în ultimii doi ani să existe acest acces”, a adăugat Marcel Ciolacu.
Președintele PSD: ”Cu toții ne-am săturat de această pandemie”
Întrebat dacă sunt neînțelegeri în coaliția de guvernare pe marginea certificatului Stop-COVID, președintele social-democrat și al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu a afirmat:
„Domnul ministru Rafila a venit cu o nouă abordare, una științifică, una cu un fundament pe zona medicală și nu o abordare dură. Dacă nu încercăm să câștigăm credibilitatea românilor în această problemă nu vom reuși să depășim această pandemie. Cu toții ne-am săturat de această pandemie, sunt aproape doi ani de zile de când vorbim. Este evident că va trebui să ne învățăm să trăim cu acest virus. Nu știu cât timp va dura, nu sunt specialist.
Domnul Rafila a venit cu o propunere legislativă Stop-COVID fundamentată științific, totul ca să încercăm să stopăm presiunea pe zona sanitară, mai ales pe zona ATI. Nu s-a ajuns la forma cea mai bună. Există și discuții dacă este constituțional sau neconstituțional, dacă sunt eficiente sau neeficiente anumite măsuri, însă ele trebuiesc luate cel puțin în zona de transport în comun. E clar că în transportul în comun se transmite cel mai ușor şi trebuie găsită o formă”, a spus Marcel Ciolacu