Actualitate

Marcel Ciolacu: „Execuţia bugetară a dreptei pe 2020 = dezastru pe linie”

Publicat: 28 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Marcel Ciolacu Execuţia bugetară a dreptei pe 2020  dezastru pe linie
Marcel Ciolacu amintește de episodul în care Dan Barna se prefăcea că tastează la calculator

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a scris joi, 28 ianuarie, pe pagina sa de Facebook despre bugetul pregătit de Guvernul Florin Cîțu.

Marcel Ciolacu susține că execuția bugetară a dreptei este un dezastru pe linie, spunând că deficitul bugetar pe anul tercut a fost de 9,8%, adică aproape egal cu deficitul total al celor trei ani şi 10 luni din guvernările PSD.

„Execuţia bugetară a dreptei pe 2020 = dezastru pe linie! Abia după ce i-am avertizat public că încalcă legea, incompetenţii care îngroapă România au făcut publice datele prăpădului financiar pe anul trecut – 9,8%, un deficit de 100 miliarde lei, cât deficitul total al celor trei ani şi 10 luni din guvernările PSD (2016-2019)! Măcar dacă aceşti bani s-ar fi dus pe gestionarea eficientă a pandemiei sau pe susţinerea mediului privat românesc! Dar şi autorităţile locale şi firmele au fost lăsate să se descurce pe cont propriu!

Tunurile repetate date în plină pandemie, favorizarea unor grupuri de interese economice – care nu au plătit taxe în valoare de peste 9,4 miliarde euro, gestionarea dezastruoasă provocată de politrucii numiţi în funcţii doar pe bază de carnet de membru PNL, ratarea permanentă a ţintelor de colectare în ultimele cinci trimestre (de când Dreapta guvernează ţara), toate împreună au generat o gaură de peste 10 miliarde euro. Bani care puteau merge în investiţii, în economie, către români în final“, a scris Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

Marcel Ciolacu: „Am spus că există bani pentru a mări veniturile românilor”

Liderul social democrat este de părere că în bugetul alternativ prezentat de PSD pentru 2021 există bani pentru a mări veniturile românilor şi pentru a pune economia în mişcare.

„De aceea, când am prezentat bugetul PSD pe 2021 am spus că există bani pentru a mări veniturile românilor şi pentru a pune economia în mişcare! Trebuie doar pricepere, voinţă şi echitate socială! Şi pentru asta ne vom bate atunci când vor binevoi să vină cu bugetul ţării în Parlament!”, a mai scris Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

9,5% din PIB-ul estimat pe 2021, pentru majorarea pensiilor

În programul de buget pentru 2021, prezentat de PSD, social-democrații au prevăzut un salariu minim de 2.460 de lei față de cel de 2.300 de lei propus de Cabinetul Cîțu. De asemenea, PSD vrea să crească punctul de pensie de la 1.442 de lei la 1.775 de lei în martie 2021.

PSD alocă în bugetul său de stat 106,8 miliarde de lei, adică 9,5% din PIB-ul estimat pe 2021, pentru majorarea pensiilor.

De asemenea, social democrații au prevăzut cum vor fi acoperite cheltuielile suplimentare cu pensiile, de 24,1 miliarde de lei:

– Creșterea încasărilor din contribuții sociale (10,3 miliarde de lei)
– Creștere contribuții din mărirea veniturilor PFA (1 miliard de lei)
– Contribuții eșalonate și recuperate în 2021 (1,8 miliarde de lei)
– Recuperare arierate CAS (3,1 miliarde de lei)
– Sume recuperate din evaziunea la CAS (4 miliarde de lei)
– Subvenții de la bugetul de stat (3,9 miliarde de lei).

PSD arată că poate crește încasările din contribuții pentru majorarea pensiilor, de la 67,8 miliarde de lei anul trecut la 78,1 miliarde de lei, prin creșterea salariului minim brut (1,3 miliarde de lei), creșterea numărului de salariați (1,9 miliarde de lei), creșterea salariului mediu brut (4,6 miliarde de lei) și aplicarea Legii salarizării nr. 153 (2,5 miliarde de lei).

Adauga un comentariu