Actualitate

Marcel Ciolacu, reacție la vânzarea companiilor de stat: „Nu le-a ajuns cât au furat în pandemie! Pune acum la cale cel mai mare jaf din istoria modernă a țării!“

Publicat: 14 ian. 2021
Marcel Ciolacu ține o conferință de presă
Președintele PSD Marcel Ciolacu

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a reacționat joi, 14 ianuarie, la posibila vânzare a companiilor de stat, după ce premierul Florin Cîțu a precizat că legea care interzice înstrăinarea acţiunilor şi activelor companiilor de stat va fi abrogată.

„Nu le-a ajuns cât au furat în pandemie“, susține Marcel Ciolacu, pe pagina sa de Facebook, acuzând Guvernul Cîțu că „pune la cale cel mai mare jaf din istoria modernă a țării”.

„Nu le-a ajuns cât au furat în pandemie! După împrumuturile uriașe de 30 de miliarde de euro, făcute anul trecut, Cîțu pune acum la cale cel mai mare jaf din istoria modernă a țării! Vrea să vândă – PE NIMIC! – cele mai puternice și mai rentabile companii de stat! Tot ce a rămas mai valoros în patrimoniul statului român, companii cu profituri de miliarde de lei!

Au încercat să facă asta și anul trecut! Nu le-a mers! Și acum ne vom opune, cu toate forțele! Proiectul lui Cîțu, de abrogare a Legii inițiate de #PSD și votate anul trecut, prin care timp de doi ani au fost suspendate orice tranzacții cu activele statului, nu trebuie să treacă! România trebuie să acționeze la fel ca celelalte state #europene – Germania, Franța, Polonia, Ungaria, țări care își protejează companiile strategice în această perioadă de criză provocată de pandemie!”, a scris Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

Florin Cîţu: „Legea privind neînstrăinarea acţiunilor deţinute de stat la companiile naţionale va fi abrogată“

Premierul Florin Cîţu a anunţat, joi, 14 ianuarie, că Legea privind neînstrăinarea acţiunilor deţinute de stat la companiile naţionale va fi abrogată, ca un semnal pentru piaţa de capital, în sensul atragerii de noi investiţii străine în România.

“Vom abroga acea lege, cu totul. Aici nu este vorba de înstrăinare a acţiunilor, e vorba de a atrage capital în România. Asta facem, capitalizăm aceste companii. Nu avem resursele la buget să capitalizăm toate aceste companii, la nevoile pe care le au aceste companii pentru investiţii şi pentru a se dezvolta. Şi atunci, bineînţeles, că o parte din acţiuni sau din proprietatea acestor companii este transferată, în schimbul acestui capital, altor acţionari.

Se întâmplă peste tot în lume. Şi, mai mult de atât, ceea ce am observat şi în România, dar şi în alte ţări, acolo unde am avut astfel de injecţii de capital şi au venit după aceea cu un management performant, cu o guvernanţă corporativă, acele companii au fost salvate, au mers mai departe, au angajat oameni, au fost profitabile, au plătit taxe la buget. Asta este reţeta pe care vrem să mergem”, a precizat Florin Cîţu.

Florin Cîțu: „Suntem o economie deschisă, o economie modernă, care ştie să lucreze cu instrumentele pieţei de capital”

Premierul a menționat că România vrea să dea un semnal că are o economie modernă, care ştie să lucreze cu instrumentele pieţei de capital.

„Ceea ce facem noi prin abrogarea legii nu înseamnă neapărat că mâine vom începe să vindem. Nu, este un semnal pe care-l dăm pieţei de capital, investitorilor străini că în România proprietatea privată este sfântă, în primul rând, şi, în al doilea rând, că nu suntem o ţară care nu doreşte să vină investitori. Deci, suntem o economie deschisă, o economie modernă, care ştie să lucreze cu instrumentele pieţei de capital”, a declarat prim-ministrul.

Potrivit acestuia, vânzarea Petrom, privită “generic”, a fost “un lucru bun”. “Dacă mă uit astăzi, sunt multe elemente acolo ale privatizării, dar, generic, aşa a fost un lucru bun”, a spus Florin Cîţu, întrebat despre vânzarea acestei companii.

Comentarii
Adauga un comentariu