National

Marcel Ciolacu susține că nu vor exista măriri de taxe în 2023

Publicat: 06 oct. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Marcel Ciolacu susține că nu vor exista măriri de taxe în 2023
Marcel Ciolacu arată că nu vor exista măriri de taxe în anul viitor

Marcel Ciolacu a vorbit despre evenutalele măriri de taxe în 2023 și a explicat că acest lucru nu se va întâmpla. Acesta a subliniat faptul că nu este normal ca un cetățean care are un apartament în centrul Bucureștiului să plătească același impozit cu un român care are un apartament în Hunedoara.

Asta în condițiile în care sunt unele surse care arată că vor exista măriri de taxe venite din descentralizarea impozitelor pe locuințe. Unele voci afirmând că vor exista majorări de până la 50% pentru români.

Marcel Ciolacu, despre măriri de taxe în 2023.

Într-o intervenție publică, Marcel Ciolacu susține că nu vor exista măriri de taxe în 2023, dar că ministerul de Finanțe a luat o decizie în premieră în istoria posdecembristă a României. Social democratul a făcut referire la impozitele plătite pentru locuințe care vor reveni în responsabilitatea autorităților locale. Președintele Camerei Deputaților a punctat faptul că este un semn de maturitate că se va face o diferențiere între un apartament din centrul Capitalei și un apartament situat în centrul unui mic oraș:

” La anul nu se mărește nicio taxă. Prin PNRR ne-am asumat eliminarea unor excepții. Nici anul acesta, cu toate modificările la Codul Fiscal nu s-au mărit taxele. Pentru că nu este gata digitalizarea ANAF am decis descentralizarea către autoritățile locale. Să nu uităm că avem cea mai mică taxare a proprietăților din Europa. Noi am permis autorităților locale să opteze, dacă vor crește taxele locale. Nu este totuna o locuință din centrul Bucureștiului cu una din centrul orașului Hunedoara. Trebuie să înțelegem că s-a dus comunismul, s-a dus din România! Nu mai putem impozita oamenii la fel, indiferent de locație. Trebuie să ținem cont de diferențe.”, a spus Marcel Ciolacu.

Acesta a arătat că bugetul 2023 va fi făcut după un anumit program, ceea ce reprezintă o premieră de după 1989. Ba mai mult, liderul social democrat a arătat că incă nu au fost stabilite procentele pentru creșteriile de salarii și pensii.

Care sunt procentele majorărilor de salarii și pensii

Sunt unele surse politice care susţin că, începând cu anul 2023, vor exista mai multe creșteri de pensii şi salarii. Conform datelor existemnte, pensiile vor fi majorate cu un procent de minim 11%. Totuşi, lucrurile sunt departe de a fi detensionate în coaliție pentru că sunt diferențe de opinie. Social democrații doresc o majorare mai mare de 11%, dar liberalii susţin că în aceste momente nu ar exista suficienți bani în bugetul pe anul viitor.

Una peste alta și salariul minim urmează a fi majorate de la 1 ianuarie 2023. Acesta ar urma să ajungă la un brut de 3.000 de lei. De salarii mai mari vor beneficia şi alte categorii de bugetari cum ar fi poliţiştii, profesorii sau angajații INS. Departe de liniște se află prețurile alimentelor care sunt simţitor mai mari decât în urmă cu câteva luni. Așadar, rata inflației este așteptată să crească în timp ce majorările de salarii ar putea să fie anulate de acest aspect nociv din punct de vedere economic. În altă ordine de idei, sursele arată că Guvernul pregătește și ajutoare sociale pentru familiile cu venituri mici, dar și pentru pensionari. Așadar, vom vedea din 2023 dacă Marcel Ciolacu are dreptate când susține că nu vor exista măriri de taxe.

 

Adauga un comentariu